Zwolse voorleeskampioen naar provinciale ronde

Zwolle – Meike Winters van basisschool De Duyvenkamp in Zwolle is winnaar van de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. De ronde vond dinsdag 8 maart plaats in Staphorst. Tweede winnaar is Mirthe Lassche van basisschool Op de Hoeksteen in Hasselt. De regionale ronde werd gehouden voor de regio’s Staphorst, Zwolle, Zwartewaterland, Kampen en Steenwijkerland. Meike en Mirthe gaan beide door naar de provinciale ronde op woensdag 6 april in het ZINiN theater te Nijverdal.

meike.jpg 

De jury koos Meike Winters uit omdat ze heel duidelijk en helder voorlas met een fijne voorleesstem. Meike las een fragment voor uit het boek "De reuzenperzik" van Roald Dahl. Mirthe Lassche las uit het boek "Matilda", ook van Roald Dahl. Zij wist de spanning in haar fragment goed op te voeren door hard en zacht stemgebruik af te wisselen. 

De jury werd vertegenwoordigd door juryvoorzitter Piet Maes, voormalig voorzitter bibliotheekbestuur, Hannie Weststrate, lerares Nederlands, en Romy van Mierle, Pabo-studente op Windesheim en Pabo Voorleeskampioen 2014. Zij letten op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek werd beoordeeld.

De presentatie was in handen van theatermaker Cristel Hakvoort. Er waren vele enthousiaste supporters aanwezig, veelal met spandoeken en yells voor hun voorleeskampioenen. Na het beraad van de jury werden de winnaars bekend gemaakt: Meike en Mirthe! Beide ontvingen een bos bloemen, een boekenbon en een oorkonde.

De Nationale Voorleesdag is een initiatief van Stichting Lezen (het Landelijk Platform Leesbevordering) i.s.m. de Bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De lokale, regionale en provinciale finales worden georganiseerd door de Openbare Bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer