Nieuw: ‘Grachtenkampioen’ sloeproeien

Zwolle – Dit seizoen kunnen sloeproeiers voor het eerst ‘Grachtenkampioen’ worden: de beste in de drie grachtenraces die Nederland telt voor roeisloepen. Teams die mee doen aan zowel de Utrechtse Grachtenrace RonDom (9 april), de Zwolse Grachtenrace (18 juni) als de Amsterdamse Grachtenrace (8 oktober), maken kans op de zege. "Een compliment voor de Zwolse race", vindt Zwollenaar Jelmer Krom.

zwolse_grachtenrace_273.jpg 

Sloeproeien is een prachtige teamsport op het water. Zes tot twaalf roeiers en een stuurman bemannen een sloep. Sloeproeien gebeurt door heel Nederland, van Friesland tot Zeeland, met een competitie in ruim 20 wedstrijden. Vaak op open water met tientallen sloepen tegelijk. De bekendste wedstrijden zijn Harlingen-Terschelling en Muiden-Pampus-Muiden. Nederland telt drie grachtenraces, waar het aankomt op een combinatie van kracht en souplesse. De grachtenraces zijn populair onder sloeproeiers. De Zwolse Grachtenrace opende een week geleden de inschrijving en de eerste zeven teams meldden zich al.

Publiek en uitdagend parcours
"De entourage van een grachtenrace is speciaal", zegt Jelmer Krom, voorzitter van de Zwolse Grachtenrace. "Overal langs het parcours is publiek, dat maken sloeproeiers alleen in de stad mee. Je roeit langs terrassen, pleinen en parken. Voor stuurlieden zijn de grachten een extra uitdaging, met bruggen, bochten en smalle stukken. Voor roeiers betekent het zowel manoeuvreren als raken klappen."

Met ingang van dit seizoen tellen alle sloeproeiwedstrijden, ook in de stad, mee voor de landelijke klassementen van de Federatie Sloeproeien Nederland. Speciaal voor de beste prestaties in de drie Nederlandse grachtenraces, ontstond afgelopen winter de gedachte voor een apart klassement.

Utrecht, Zwolle, Amsterdam
In de drie steden begint en eindigt een wedstrijddag altijd met een logistieke puzzel. Sloepen arriveren per trailer en gaan met een kraan. Met tientallen sloepen en honderden roeiers is het altijd een kleurige drukte. Na afloop zijn er meestal een feest, een maaltijd en de prijsuitreiking.

De Utrechtse Grachterace RonDom beleeft op 9 april de 14de editie, met een afstand van 14 kilometer: vanaf Rhijnauwen over de Kromme Rijn, de singels van het centrum en de Oude Gracht naar de Vaartsche Rijn en het Merwedekanaal, met de finish in de Veilinghaven (achter de Jaarbeurs). Inschrijving is inmiddels vol: 45 teams doen mee.

De Zwolse Grachtenrace telt op 18 juni de 8ste editie, met een parcours van 16 kilometer: meerdere rondjes op de singels rond de oude stad en een stuk heen en weer op het Zwarte Water. Start en finish waren de afgelopen jaren bij het Kerkbrugje. Vorige week opende de inschrijving.

De Grachtenrace Amsterdam  is de oudste: dit jaar de 30ste editie. Het parcours van 23 kilometer begint en eindigt bij het Olympisch Stadion: via de Amstel, de Mauritskade en het Oostelijk Havengebied, het Oosterdok, de grachtengordel en de Kostverlorenvaart.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Je bent aan het miereneuken Frits. Kijk dan op weblogamsterdam of klik op de link in het bericht. De race in Zwolle is niet morgen hoor!


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.