Wat voor een stad is Zwolle?

Zwolle – De stad Zwolle heeft de afgelopen jaren al heel wat namen gekregen: fietsstad, centrumstad, groene stad, Hanzestad, Moderne Devotie stad, logistieke stad, culinaire stad, historische stad, provincie(hoofd)stad, festivalstad, culturele stad, onderwijsstad, dorp, bomenstad, groene vingers stad, gastvrije stad, geen-herrie-in-de-stad stad, hip hop stad, stad van vrijwilligers en recentelijk stille stad.

Elke typering roept beelden en meningen op. Wij zijn benieuwd naar uw mening. Binnenkort gaat de gemeenteraad in gesprek over de toekomst van de binnenstad en wat voor een stad we willen zijn in 2030. Ter voorbereiding van de raadsvergadering heeft adviesbureau AlphaRainbow een visie ontwikkeld over het Zwolle van 2030 op basis van onderzoek, enquêtes en gesprekken met vele Zwollenaren. Zie de website van de gemeente hierover: www.zwolle.nl/file/visie-binnenstad-zwolle-2030pdf De redactie van Weblog Zwolle is ook benieuwd naar de meningen van haar lezers en volgers en nodigt iedereen van harte uit te reageren op dit artikel. Wellicht kunnen ook gemeenteraadsleden hier hun voordeel mee doen.

Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 28
 1. Nou ik heb het rapport gelezen.
  Ronkend en vol tegenstrijdigheden want hoe wil je bijvoorbeeld bereikbaarheid en tegelijk de auto’s, bussen etc. weren ?
  Ook de wens om meer bewoners zal lastig zijn tenzij je het Kraanbolwerk meetelt en V&D platgooit en er woningen bouwt.
  Ik vindt de ambities nogal hoog gegrepen en anderzijds vaag omschreven, maar ja het blijft politiek.  ⚠️ Meld

 2. Doe er maar paar namen bij.
  Oubollig stad
  zeurstad.
  christelijke stad
  festivalloze stad.
  ongezellige stad.
  waarniksmagstad  ⚠️ Meld

 3. Zwolle, waar een hoop klagende en zeurende mensen wonen, het is niet goed of het deugt niet, zie de reacties hierboven. Ik vind het ook jammer dat HUDS zoveel in de melk te brokkelen heeft waar het gaat om muziekevenementen. Dat vergalt mijn plezier wat ik in Zwolle beleef niet, Zwolle heeft een mooi, historisch centrum, er wonen ook veel vriendelijke en leuke mensen, de omgeving van Zwolle is ook prachtig, je kunt heerlijk eten en drinken in Zwolle, kortom; ik ga hier nooit meer weg.


  ⚠️ Meld

 4. @Hennie ; ik heb het rapport doorgenomen. Persoonlijk heb ik het niet zo op dit soort schrijfsels. Wollig taalgebruik en andere gebakkenlucht-termen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er zo veel mogelijk mensen zo veel mogelijk geld gaan uitgeven aan cultuur, horeca en shoppen. De vraag is natuurlijk wie (A) de voorgestelde ontwikkelingen gaat betalen, en wie (B) er financieel beter van gaat worden. Nou: A is niet B. Maar goed, een belangrijk gevonden woord in het rapport is Samen. Prachtig gevonden, maar verder zegt het totaal niets.


  ⚠️ Meld

 5. Bericht door Leonardo, op 10 maart 2016 18:28
  Zwolle, waar een hoop klagende en zeurende mensen wonen, het is niet goed of het deugt niet, zie de reacties hierboven.

  ik zie geen zeurende mensen … klagen – nooit

  ik zie alleen maar hoe zwolle is TOP stad DORP :D:D:D


  ⚠️ Meld

 6. Ik zou gaan voor Stille Stad. Het moet een realiseerbaar doel zijn, en alles wijst erop dat Zwolle een stille stad wil worden.


  ⚠️ Meld

 7. Rapport AlphaRainbow streven naar 2030 te positief hoge verwachtingen… Tijd zal leren met deze Roverheid en Brussel, zal tegen 2030 met alles slechter zijn. Alles draait maar om MONEY. Kloof met Rijk en Arm wordt alleen maar groot. Geld is de Duivel onder ons. Door geld gaat de Humaniteit en de Wereld onder! Al dat Marketingsbureau fake shit, gebakken vies lucht, te positief en veel geld vragen voor opdracht, lekker snel vullen en rijk worden. AlphaRainbow te veel jonge mensen, geen ervaringen.
  =============================================
  Over rapport: Zwolle heeft niet zo veel, als je niks of niet zoveel hebt kan je ook niet vaak groots laten zien. Jah duh alles is laatste 3 jaren veranderd met deze (R) overheid. Jah veel succes met alles inspireren projecteren en verwezenlijken in 2030. Waar staan we? Wat verandert visie 2030? Dat weten de velen mensen in Nederland en de rest van de Wereld ook wel met deze (R) overheid en Brussel. Intensiteit laatste 12-15 jaren toegenomen, DUH Vroeger alles beter, je moet kijk naar nu laatste paar jaar. Niet naar cijfers kijken, maar naar Reality! Cijfers zijn nu nog hoog, maar wordt steeds lager. Taken die voor ons liggen naar 2030: Niks ontwikkelen, Alles blijven verhogen en Promoten wat onze (R) overheid special maakt. OFNIEDAN!? haha… shit. Ik denk: Minder banengroei Robots are Coming!, Meer leegstand, Enzovoorts. Echt lache dat Rapportje vooral paginas 42 tot 54, Ofniedan. Als ze dat allemaal kun waarmaken 2015 naar 2030 echt klasse apart! Infrastructuur sterk verbeterd, logisch verbonden en complementair en wegbewijzering sterk voldoende. Binnenstad bereikbaarder verbod motoriseerd vervoer, parkeren is geen issue meer. Zwollenaren voelen zich steeds veiliger. Meer toeristisch imago en bezoek, het aanbod van winkels sterk verbeterd. Yeah wright! met deze (R) overheid en Brussel! Mensen, Ik Edwin zegt: Lekker genieten nu nog kan, pak biertje of wijntje of iets anders lekkers, leun achter en geniet van Champions League, Europa League, Voetbal Inside of iets anders dat je leuk vind! Ciao! 😉 😀 8)


  ⚠️ Meld

 8. Om auto’s in de binnenstad te weren zou ik voor willen stellen, dat er net als in diverse andere steden P+ R’s aangelegd zouden worden. Voor het personen vervoer zouden dan elektrische ‘fluisterbussen’ ingezet kunnen worden. Elektrische bussen lijkt me sowieso een goed plan. Dit gezien het feit dat plannen om een bustunnel te bouwen in Zwolle het niet gehaald hebben.


  ⚠️ Meld

 9. Als ik de reacties hier lees is het echt een stad met alleen maar negatievelingen die niks opbouwends kunnen /willen bedenken.
  Daar ga je het wel mee redden in 2030.


  ⚠️ Meld

 10. Goed dat jij ook naar positivisme zoekt in onze mooie stad, Yvon. Reken er op dat dat er was, is en zal blijven. Jankers heb je overal en niemand verplicht je hier te blijven. Wordt het alleen nog maar positiever door voor ons.


  ⚠️ Meld

 11. Op het, eens onvolprezen, WeblogZwolle, missen we tegenwoordig erg veel nieuws.
  Waar ze bijvoorbeeld bij ZwolleNu.nl en RTVoost.nl wel actueel en alert zijn. Hoe kan dat toch?

  Hier stond bijvoorbeeld nixxx over bijvoorbeeld:
  – Salute de beste ijstent van NL was.
  Swolsch Friethuys is beste van Nederland
  – Zwolle krijgt in 2018 een écht PDC-toernooi. Op 11, 12 en 13 mei komen de beste darters van Europa naar de IJsselhallen.

  Deze schieten me zo te binnen.

  Zouden ze de persberichten niet eens meer naar WeblogZwolle sturen >:(:o


  ⚠️ Meld

 12. @ Steven. Klagers? Of “het merkwaardig vinden dat het nieuws niet meer altijd WLZ lijkt te bereiken, terwijl dat vroeger wel zo was”. De feiten mbt het signaleren van gepruts in de media…

  WLZ attenderen op 3 voorbeelden van goednieuws. Heb verder geen onderzoek gedaan. Dit zijn spontane zaken waar “onze stad” trots op mag zijn. 3 van de zéér vele zaken. Let er maar eens op!

  Jammer dat WLZ niet alleen zijn status heeft verloren. Ook bijvoorbeeld een goed modereren.
  Onze, inderdaad, hele fijne PROVINCIEHOOFDstad verdient betere nieuwsbronnen dan:
  – De Swollenaer
  – De Peperbus
  – Zwollenu.nl… Nogal een sensatie-draadje; volgens mij met commercieel belang en net als De Swollenaer, met een VVD-sausje. Zie de ‘zichzelf schromelijk overschattende columnist’ van de plaatselijke VVD in De Swollenaer
  WLZ.nl
  – ZOO (waar ook nog veel subsidie heen gaat).
  – De Sensator, naast duur ook de plaatselijke TeleTroepToeTert.
  Laatst weer geen enkele kritische vraag, op 2 pagina’s, over het Elzermantoernooi (interview met de zeer aimabele Nanne van S.)
  Zwolle is een hele fijne stad, die in snel tempo “fijner” lijkt te worden.

  Je mag het (tussen alle positiviteit door) het signaleren noemen tegen het niveau van de media in onze provinciehoofdstad. En in het bijzonder het signaleren van het steeds verder wegzakkende en eens onvolprezen WeblogZwolle.

  Er is zoveel positiviteit te melden….
  Over de gemoedelijkheid in Zwolle.
  Het nakende Stadshagenfestival a.s. Zaterdag!
  Hoe kan het anders dat de zeer vele terrassen op de vele uitdagende pleinen, in no-time vol zitten bij het eerste zonnestraaltje?
  Dat nieuwe restaurant aan de Boerendanserdijk… de rijen bij “Salute” etc.etc. De geweldige stadsmuur en andere monumenten.
  Het onbekommerd liggen op grote grasvelden/oevers van de stadsgracht. De gracht zelf!

  Maar je moet het wel willen zien! En het verdient goed en gedegen verslagen te worden. Net als natuurlijk het andere nieuws.  ⚠️ Meld

 13. Zwolle, alsof je nog waant in de jaren 90 met slechte bereikbaarheid binnenstad openbaar vervoer voor ouderen en parkeertarieven van Amsterdamse proporties.

  Zwolle, alsof je nog waant in de jaren 90 waar een grote uitgaansgelegenheid nog steeds niet is, Mc Donalds de fastfoodrechten heeft en we tientallen belwinkels hebben. En twee hele grote winkelketens met vergelijkbare kwaliteit zoals Wibra’s/ Zeeman erbij gekregen met de naam Primark en Zara.

  Zwolle, alsof je nog waant in de jaren 90 maar dan met 20.000 allochtonen meer en twee moskees erbij. Want iedereen is lief en aardig, diversiteit MOET. Zolang het AZC maar niet in mijn tuin staat en de asielzoekers liever niet bij mij in de straat komen wonen. Of hele leuke mensen die vluchtelingen, lekker gekookt met hen. Daarom zijn alle asielzoekers/ moslims lief en aardig, want een leuke en gezellige middag met één van hen gehad.

  Zwolle, kijk ons eens gek doen we nemen een gaybrapad, bol op het water, bol op een museum, lantaarns neerhangen in de Sassenstraat. Zolang het maar een prestige project is van een wethouder of raadslid onder het mom van “vooruitstrevend en progressief”.  ⚠️ Meld

 14. Ik heb ook nog nieuws als we toch bezig zijn.

  Amsterdam – Het nieuwbakken Amsterdamse PvdA-raadslid Toon Geenen veegt de vloer aan met zijn eigen partij. Hij schrijft dat de PvdA in de huidige vorm ten dode is opgeschreven en bespeurt ??struisvogelgedrag?? en ??apathie?? bij de sociaaldemocraten.

  Geenen is sinds juni raadslid in de hoofdstad, maar al sinds 2006 actief lid voor de PvdA. Nu twijfelt hij openlijk of het ⤽zinvol is mijn tijd te steken in de PvdA⤝, zo schrijft hij. “Dat is voor iemand als ik, al jaren zeer actief voor de PvdA, een rotgevoel⤝, aldus Geenen op zijn Facebookpagina.

  Daar rekent hij af met de cultuur binnen de partij, die volgens het Amsterdamse gemeenteraadslid nu vooral gebaseerd is op ??voortmodderen??. ⤽Sinds de grote nederlaag van de PvdA is onze partij er nog niet in geslaagd de eigen situatie eerlijk onder ogen te komen⤝, begint hij zijn pleidooi. Hij bespeurt ??beweginkjes binnen de partij die vooral een lanceerplatform zijn voor persoonlijke campagnes en een uittocht van jong talent.?? Hij schrijft zelf steeds meer ??op weg naar de uitgang?? te zijn. Desgevraagd geeft hij aan meer van dat soort geluiden in de partij te horen.

  Ten dode opgeschreven

  Geenen hekelt ook de borstklopperij in de partij. ⤽Je op de borst kloppen over dat de PvdA een bestuurderspartij is, is lachwekkend als zevende partij van het land. Ik hoor te vaak dat het verlies eenmalig is en ??als we hard werken?? weer enorm kunnen groeien. Men lijkt niet in te willen of kunnen zien dat de PvdA in de huidige vorm ten dode is opgeschreven.⤝ Hij noemt drie opties om verder te gaan: voortmodderen, radicaliseren en een linkse samenwerking aangaan. Dat laatste heeft zijn voorkeur.

  Hij noemt het idee om een ??brede volksbeweging?? van de PvdA te maken ??onbegrijpelijk??. ⤽De PvdA is momenteel niet relevant, het ??volk?? of allerlei ??bewegingen?? kijken wel uit om zich te verbinden aan de PvdA. Het streven naar die brede volksbeweging hebben we al al jaren, zonder resultaat. Als het niet lukt als grote oppositiepartij, of als regeringspartij met 38 zetels, waarom zou het dan in vredesnaam wel lukken met 9 zetels? Ik vind het een lege en veilige vlucht van de ernst van de situatie waar de PvdA zich in bevindt.⤝

  ??Familieverjaardag in bejaardenhuis’

  Volgens het gemeenteraadslid gaat het er op bijeenkomsten niet echt energiek aan toe. ⤽De overbekende riedel over welke weg de PvdA moet inslaan, al te lezen in een dikke stapel verjaarde rapporten, was ook weer te vinden in het rapport-dat-geen-rapport mag heten van Paul Depla⤝, aldus Geenen. ⤽In een reeks bijeenkomsten die qua energieniveau het meeste weg hadden van een familieverjaardag in een bejaardenhuis is precies niets nieuws opgeschreven dat niet al benoemd was in lijvige stukken na eerdere nederlagen. ⤽

  ⤽Natuurlijk kan je niet verwachten dat er binnen een paar maanden enorme stappen worden gezet. Maar juist door het uitgerekte afscheid van Spekman, de commissie-Depla en maken van allerlei keuzes zonder fundamenteel plan zijn er vooral ??voortmodder??-stappen gezet.⤝ Desgevraagd geeft hij aan nog geen besluit te hebben genomen of hij zich weer kandideert voor de partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

  Eindelijk eens een verstandig Pvda-lid.
  Is dit nieuws voor het ongeprezen weblog of niet ik dacht het wel.


  ⚠️ Meld

Reageer