Voortgang Moderne Devotie op Werelderfgoedlijst

Zwolle – Voordat Moderne Devotie op de UNESCO-lijst voor immaterieel werelderfgoed kan worden opgenomen, zijn er nog een aantal stappen te nemen. Met het oog daarop was gedeputeerde Eddy van Hijum van het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel vandaag in het Geert Groote Huis in Deventer. Besproken werd onder andere welke rol de verschillende provinciale organisaties (waaronder het Geert Groote Huis) die zich met Moderne Devotie bezig houden zouden kunnen spelen in dit proces.

img_5294.jpg
Bijschrift foto:
Robien van Ee (Geert Groote Huis) en Mink de Vries (Moderne Devotie Beweging) bedanken Eddy van Hijum hartelijk voor zijn bezoek aan het Geert Groote Huis en geven hem het boek ‘Vernieuwde Innigheid’.
 

Provincie neemt Moderne Devotie serieus
Een eerste, reeds gezette, stap is het aanstellen van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) als kwartiermaker. Belangrijk is dat deze organisatie met de diverse Moderne Devotie partijen om tafel gaat om allereerst te komen tot een vlijmscherpe, scherp afgebakende definitie van het begrip ‘Moderne Devotie’. Volgens Van Hijum zal deze definitie in eerste plaats immaterieel van karakter zijn. De materiele restanten van de Moderne Devotie die nog vindbaar zijn in de provincie (kloosters, gebouwen etc.), dienen vooral ter ondersteuning van het immateriële gedachtegoed. 

Deventer en Zwolle als bakermat
De focus zal in eerste instantie vooral op Deventer, Zwolle en omgeving liggen, omdat deze regio gezien wordt als de bakermat van de Moderne Devotie, met grondleggers als Geert Groote en Thomas a Kempis. Dit in weerwil van het feit dat steeds duidelijker wordt hoe wijd verspreid en hoe invloedrijk de Moderne Devotie in heel Nederland is geweest.

Actieve rol voor Geert Groote Huis en Moderne Devotie Beweging
Afgesproken is dat Het Geert Groote Huis en de Moderne Devotie Beweging contact op zullen nemen met het HCO en dat beiden met hun achterban alvast zullen nadenken over een goede definitie van het begrip. Beide partijen willen graag actief meehelpen met het op de UNESCO-lijst voor immaterieel werelderfgoed laten opnemen van de Moderne Devotie.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Het clubje komt op mij over als een exclusief en elitair gezelschap. Geen enkele reactie van hun op de pakweg 20 (soms best uitvoerige) topics hier op het onvolprezen WeblogZwolle. Begreep ook dat ze (een beetje?) samenwerkings-schuw zijn.
  Maar het doel heiligt de middelen. Dus gefeliciteerd bij dezen.  ⚠️ Meld

 2. Katholiek hobbyisme waar weinig van over bleef tijdens de reformatie? Basis voor grondhouding voor een (deel) van Zwolle en van Deventer? Mooi om ‘onze’ helden van vroeger niet te vergeten en voor de rest Niet groter maken dan het was en vooral niet elkaar napraten. Veel succes de komende 5 jaar richting Unesco erfgoed….en vooral veel geduld.


  ⚠️ Meld

 3. Zijn er eigenlijk nog bijeenkomsten van Katholieken in Zwolle-2016?
  Weet wel dat begin deze eeuw Samen Op Weg – Stadshagen, tot ieders tevredenheid de Katholieken hadden geïntegreerd. Plots verscheen er echter een brief van het bisdom….er was geen geld meer voor deze samenwerking: einde Samen Op (Protestants-Katholiek) Weg – verhaal.


  ⚠️ Meld

 4. Het clubje komt op mij over als een exclusief en elitair gezelschap

  Ach Dick, dat zou je ook van bijvoorbeeld PECzwolle kunnen zeggen, ik zeg altijd maar, “als het idee erachter maar goed is”:)


  ⚠️ Meld

 5. Vreemd dat op koningsdag op de Blijmarkt nu net Thomas a Kempis ontbreekt. Wel Thorbecke, Rhijnvis Feith en Herman Brood. Of zou Thomas toch zijn opwachting nog maken…?


  ⚠️ Meld

 6. @ Observer. Dat ben ik niet met je eens, maar ik begrijp wat je bedoelt. Elitair =

  Elite is een kleine groep in een maatschappij met buitengewone kwalificaties of privileges waardoor zij op een bepaald vlak de hoogste positie innemen. Zo kan er sprake zijn van onder meer politieke, militaire, economische en culturele elites

  PEC komt ook niet als een ‘exclusief’ clubje op mij over.


  ⚠️ Meld

 7. @dick, misschien komt een dergelijke kwalificatie ook wel eens voort uit een gevoel van antipathie of gebrek aan kennis?


  ⚠️ Meld

 8. Het eerste is onmogelijk..het tweede zeker wel. Maar dan hebben hun, na 20 topics, hun verhaal niet goed uitgelegd
  …of enkel in de richting van de subsidie ruif? 😉


  ⚠️ Meld

 9. Terwijl ik Mink toch, in 2 aangename gesprekjes, heb leren kennen als een innemende open kerel dit graag kennis wil delen.
  Alleen daarom al geen

  antipathie

  En voor wat betreft die kennis-verrijking…heb ik aan boven genoemde 2 gesprekjes, veel meer gehad dan aan de ongeveer 20 topic-teksten hier….helaas.


  ⚠️ Meld

Reageer