Zwartrijder mishandelt conductrice

Zwolle – Op vrijdag 11 maart omstreeks 06.00 uur zag een 31-jarige conductrice een onbekende man in de trein van Dronten naar Groningen zitten. Even later omstreeks 08.45 uur zag zij dezelfde man weer op de terugreis in de treinwagon. Ze vond dit opvallend en controleerde hem. Ze ontdekte dat de foto op de OV-pas niet overeen kwam met de man.

Ook de gegevens van zijn identiteitsbewijs kwamen niet overeen met de gegeven op de OV-kaart. De man was het er blijkbaar niet mee eens dat de conductrice een nieuw vervoersbewijs wilde uitschrijven en de OV-pas in beslag nam. Toen ze op het station in Zwolle aankwamen en samen uitstapten werd hij agressief, wilde haar bonnenboekje uit de hand trekken en gaf een kopstoot. De conductrice raakte hierdoor gewond. Haar collega schoot haar te hulp en probeerde de passagier in bedwang te houden. De man, 19 jaar uit Zwolle, werd overgedragen aan de politie. Hij is opgesloten en in verzekering gesteld.

De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Het beleid van het openbaar ministerie is erop gericht dat personen die geweld uiten in de richting van bijv. politie- brandweer- en ambulancepersoneel, een hogere strafeis tegemoet kunnen zien.

Artikel delen:
Reacties 24
 1. Ze vond dit opvallend en controleerde hem

  Ik dacht altijd dat alle passagiers gecontroleerd moesten worden op een geldig plaatsbewijs?


  ⚠️ Meld

 2. sorry hoor maar controle is er meer niet dan wel, vaak komt de conducteur niet langs zelfs niet op de lange trajecten, de controleur zit gezellig bij de machinist of in de 1e klas, alleen op het station komt hij / zij in de benen om de deuren weer te sluiten.


  ⚠️ Meld

 3. Beste Ans,

  Volgens mij moet je gewoon een geldig vervoersbewijs hebben als je met de trein reist, ongeacht of je nou wel of niet gecontroleerd wordt… Je maakt gebruik van hun diensten en daar moet je voor betalen… Of zie ik dat nou verkeerd.


  ⚠️ Meld

 4. Nou Ans, deze conductrice dus niet!

  ObserverBericht door Observer, op 12 maart 2016 10:01
  Ik dacht altijd dat alle passagiers gecontroleerd moesten worden op een geldig plaatsbewijs?

  ‘Moeten’ weet ik niet. Maar ik vond het in de tijd toen ik nog forenste in ieder geval heel confortabel als ik ’s morgens om kwart over zes op mijn plekkie in de trein neerplofte en meteen weer als een blok in slaap viel de meeste conducteurs mij met rust lieten.


  ⚠️ Meld

 5. ik rij altijd met een geldig vervoersbewijs, maar het niet controleren nodigt uit tot zwartrijden, volgens mij is het de plicht van de conducteurs om te controleren, als de pakkans wordt verhoogd door meer en vaker controle voorkom je zwartrijden meer


  ⚠️ Meld

 6. Je hoort gewoon met je tengels van een ander af te blijven en iemand niet te mishandelen. Geen enkele reden waarbij dit op zijn plaats is.


  ⚠️ Meld

 7. Bericht door Ans, op 12 maart 2016 21:08

  ik rij altijd met een geldig vervoersbewijs, maar het niet controleren nodigt uit tot zwartrijden, volgens mij is het de plicht van de conducteurs om te controleren, als de pakkans wordt verhoogd door meer en vaker controle voorkom je zwartrijden meer

  Op welke trajecten reis je dan? Ik word wel regelmatig gecontroleerd en zie dan ook dat alle andere reizigers ook gecontroleerd worden.


  ⚠️ Meld

 8. Ik reis tegenwoordig niet meer zoveel, maar ben vorig jaar toch een keer naar Den Haag geweest. Zowel op de heen- als de terugweg geeneen keer gecontroleerd. Vind ik trouwens prima. Controle zou ook niet nodig moeten zijn.
  Wel is het handig dat je een conducteur dingen kunt vragen wat betreft overstappen etc.


  ⚠️ Meld

 9. hallo pieterg dat zeg ik niet en bedoel ik ook niet, dat is ook iets heel anders lijkt mij en daar gaar het hier niet over >:(>:( ik reis regelmatig in diverse richtingen maar zeker 2 op 3 word ik niet gecontroleerd.


  ⚠️ Meld

 10. Volgens mij moet je gewoon een geldig vervoersbewijs hebben als je met de trein reist, ongeacht of je nou wel of niet gecontroleerd

  Exact! Je betaald niet voor de controle, maar voor de reis van A naar B.
  Wanneer geen controle reden is om zwart te gaan reizen zit er iets niet goed in je hoofd, helemaal als je iemand gaat mishandelen wanneer je door de mand valt. Gegokt en verloren lijkt me op zo’n moment.
  Ans heeft wel gelijk wanneer ze aangeeft dat er weinig controle op de trein is, die ervaring heb ik ook.Vooral wanneer de trein vol zit. Ik vermoed dat de conducteur door de agressiviteit die er dan bij een aantal heerst geen zin heeft in gezeik en kiest voor zijn eigen veiligheid, hoe erg dat ook is.


  ⚠️ Meld

 11. Is de reactie van Ans serieus? Klaagt ze over het feit dat ze niet gecontroleerd wordt? Of is het een verkapte poging om de mishandeling goed te praten?


  ⚠️ Meld

 12. @bernard: waarom begint ze dan over het niet langskomen van conducteurs onder een artikel over de mishandeling van een conductrice? Het lijkt me dat het een niets te maken heeft met het ander. Of is de boodschap dat conducteurs het verdienen om mishandeld te worden omdat ze te weinig controleren? Ik probeer de logica achter de posting van Ans te begrijpen.


  ⚠️ Meld

 13. ik bedoel als er veel gecontroleerd wordt is men minder geneigd om te gaan zwart rijden, het mishandelen van wie dan ook is onacceptabel, het is wel zo dat als je gesnapt wordt en men agressief reageert dit zwaar gestraft moet worden, agressie is op geen enkele wijze te accepteren door niemand, een verplichte agressie training en een hoge boete standaard als straf en bij herhaling hup de bajes in met weinig vrijheid.


  ⚠️ Meld

 14. ik bedoel als er veel gecontroleerd wordt is men minder geneigd om te gaan zwart rijden,

  Ah, deze keer de ontkennende analogie: bij lange rokken minder geneigd tot aanranding.
  Ans, je geeft de conductrice nu de schuld dat er zwartrijders zijn omdat ze te weinig controleerde.


  ⚠️ Meld

 15. hoi pieterg, NEE ik geef niemand de schuld, ik zeg alleen dat als er meer gecontroleerd wordt men eerder geneigd is om een kaartje te kopen, jij wil mij geloof ik niet begrijpen en leest dingen die er niet staan.


  ⚠️ Meld

 16. @Ans leg mij dan maar eens het verschil uit tussen “het niet controleren nodigt uit tot zwartrijden” en “het dragen van korte rokjes nodigt uit tot aanranding”, want ik snap dat inderdaad niet, hoewel ik je wel wil begrijpen.

  In dit artikel gaat het over agressie van een zwartrijder tegenover een conductrice. Als jij reageert met “als het slachtoffer (en collega’s) meer gecontroleerd hadden waren er minder zwartijders”, dan ben je net zo fout bezig als de burgemeester van Koln die vond dat vrouwen op armlengte afstand van vreemde mannen moesten blijven.


  ⚠️ Meld

Reageer