Debatavond over associatieverdrag Oekraïne

Zwolle – ‘Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?’ Op 6 april 2016 vindt het eerste referendum dat door het volk zelf is afgedwongen plaats. GeenPeil wist 427.939 geldige handtekeningen op te halen voor meer inspraak en democratie voor kiezers.

debatavond_oekraine.jpg 

Met het referendum over de Europese Grondwet in 2005 ontwaakte het parlement uit de Europese droom. De Nederlandse kiezers zeiden massaal ‘nee’ tegen de Europese Grondwet. Het referendum over Oekraïne is de volgende test voor de geloofwaardigheid van de Unie. Dan is er ook nog gedoe rondom Overijsselse gemeenten die veel minder stembureaus openen tijdens het referendum dan bij de Provinciale Statenverkiezing van vorig jaar. CDJA IJsseldelta en JOVD Zwolle e.o. hebben de democratische-handen ineengeslagen en een debatavond georganiseerd over het associatieverdrag. Op maandag 28 maart komen de Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Kees Verhoeven (D66) naar Zwolle om met elkaar te debatteren over de vraag of we ons willen associëren met Oekraïne. De SP voert volop campagne tegen het associatieverdrag, D66 voert campagne voor het ja-kamp.

Krijgen we een continentale crisis in Europa wanneer Nederland het verdrag afwijst? Moeten we echt een associatieakkoord sluiten met een land dat weigert de radarbeelden van MH17 te verstrekken? Moet de EU haar invloed verder uitbreiden naar het oosten? Is het verdrag een provocatie richting de Russische president Vladimir Poetin? Deze vragen en meer zijn de ingrediënten voor een heerlijk avondje politiek aan de bar.
 
Vanaf 19:45 uur is iedereen van harte welkom in Het Vliegende Paard aan de Voorstraat, de avond begint om 20:00 uur. De toegang is gratis.
Artikel delen:
Reacties 38
 1. Ze kunnen debatteren tot ze een ons wegen. Ik ga hoe dan ook stemmen, en ik stem NEE. Er is geen associatieverdrag nodig voor iets wat grotendeels wordt verkocht als een handelsverdrag. Handel kan er altijd worden gedreven. Hopelijk leidt dit en initiatieven in het buitenland snel tot het einde van deze vreselijke EU.


  ⚠️ Meld

 2. Ook dit referendum is weer een lachertje. Het heeft in beginsel niets te maken met of je voor of tegen de EU bent, maar iedereen kan er weer z’n eigen draai aan geven:

  Oekraïne-referendum

  Het raadgevend referendum over het samenwerkingsakkoord met Oekraïne is op 6 april 2016. De regering zal de uitslag serieus bekijken.

  Goedkeuring samenwerkingsakkoord Oekraïne
  Het samenwerkingsakkoord met Oekraïne gaat pas in als alle EU-landen het akkoord officieel goedkeuren (ratificeren). De andere EU-landen hebben dit al gedaan. Maar de Nederlandse regering niet door het referendum op 6 april.

  In Nederland hebben de Tweede en Eerste Kamer wel al voor goedkeuring van het samenwerkingsakkoord gestemd. Pas na het referendum neemt de regering een beslissing over de definitieve goedkeuring. En zal daar ook met het parlement over spreken.

  Referendum Oekraïne
  Nederland zal na het raadgevende referendum over de samenwerking met Oekraïne de Wet raadgevend referendum volgen. Dat betekent dat Nederland het associatieakkoord zal goedkeuren als:

  een meerderheid van de Nederlandse bevolking voor het akkoord is;
  de opkomst bij het referendum onder de 30% is.
  Stemt een geldige meerderheid tegen het akkoord? Dan zal het kabinet beslissen of het de uitslag gaat overnemen. De inhoud van het maatschappelijk debat over het akkoord zal daarbij een belangrijke rol spelen. Daarna moet het parlement goedkeuring geven aan de beslissing van het kabinet.

  Als Nederland daarop besluit de samenwerkingsovereenkomst niet goed te keuren, kan het akkoord niet ingaan. De EU en de EU-lidstaten zullen dan met Oekraïne bespreken hoe de samenwerking in de toekomst wordt.

  Voorlopige toepassing akkoord
  De andere EU-lidstaten, het Europese Parlement en Oekraïne hebben het akkoord al goedgekeurd. Sommige delen van het samenwerkingsakkoord worden sinds 1 november 2014 en 1 januari 2016 voorlopig toegepast. Dit zijn de onderdelen waarvan de Europese Commissie en de EU-landen hebben bepaald dat ze onder de EU-bevoegdheid vallen. Het zijn vooral de handelsdelen.

  bron: rijksoverheid.nl


  ⚠️ Meld

 3. Er zijn maar weinig mensen die precies weten waar het over gaat. Daarom wordt het geframed als een stem voor of tegen Europa…wat dat dan ook weer precies moet inhouden. Het is wat met die propaganda-machines. Zoals vanzelfsprekend de initiatiefnemers GeenPeil/GeenStijl/Powned zelf. Gewoon omdat het kan. Nou ja, ik zal het hopelijk meemaken in een stembureau.


  ⚠️ Meld

 4. Ik denk dat Jan Roos zich vergist heeft. Bosnië-Herzegobina staat wél op het punt lid te worden van de EU. Maar volgens mij interesseert dat hem ook geen barst. Als er maar oproer is. Waarover maakt niet uit. En het mag wat kosten.


  ⚠️ Meld

 5. Idd! Kostenslurpende oproer. ter meerdere glorie van de betrokken personen zelf. Vreemd dat daar dan schijnbaar zo weinig ruchtbaarheid aan gegeven is bernard. Nogal belangrijk!


  ⚠️ Meld

 6. Ik heb tot op heden geen enkel goed argument gehoord waardoor ik voor zou kunnen stemmen. Voor handel is wat mij betreft geen verdrag nodig, overigens stelt de handel met Oekraïne op dit moment niets voor.
  Mijn stem zal tegen (NEE) zijn.  ⚠️ Meld

 7. Idd! Kostenslurpende oproer. ter meerdere glorie van de betrokken personen zelf. Vreemd dat daar dan schijnbaar zo weinig ruchtbaarheid aan gegeven is bernard. Nogal belangrijk!

  @Dick: kostenslurpend??? Die hele EU is pas kostenslurpend. Niet alleen door krankzinnige kostenstructuur van het EP, maar ook door alle kosten die je als land door je strot geduwd krijgt, ie bijvoorbeeld het vluchtelingendrama. En omdat velen het beu zijn dat het hele circus in stand wordt gehouden en zelfs nog uitgebreid, stemmen mensen tegen. Vreemd he?8)


  ⚠️ Meld

 8. Ben erg erg blij met Dick hier. Die maakt het altijd zooooo makkelijk.
  We hoeven alleen te kijken wat Dick ergens van vindt, en dan hoeven we alleen het tegenovergestelde te doen. 😀
  Zo ook in dit geval, dat wordt vol overtuiging NEE natuurlijk. 8)


  ⚠️ Meld

 9. ErikVD, de kosten van de EU wegen niet tegen de baten op hoor. Vrij verkeer van mensen en goederen, landbouwsubsidies, vrede en stabiliteit etc etc. Dit hele referendum is een walgelijk staaltje belastinggeldverspilling. Ik heb meneer Roos ook niet gehoord of gezien toen Oostbloklanden toetraden tot de EU.


  ⚠️ Meld

 10. Oekraïne begrijpt bar weinig van het Nederlandse referendum over het Associatieverdrag dat op 6 april wordt gehouden. Men verklaart het uit euroscepsis, maar hoe kan een zo welvarend land als Nederland genoeg hebben van Europa, dat voor de meeste Oekraïners de hoop op een betere toekomst is?

  ??Snappen de Nederlanders niet dat de westerse steun voor Oekraïne cruciaal is voor het slagen van de hervormingen??? zei Hoemenjoek. ??Het zou vreselijk zijn als de inspanning van grote hoeveelheden mensen voor niks is geweest, alleen omdat ergens ver weg mensen niet begrijpen wat dit verdrag voor ons betekent’.

  Hoemenjoek is hoofdredacteur van het Oekraïense internet-tvkanaal Hromadske (Burger), dat in 2013 ontstond tijdens de opstand in Kiev. Ze kwam de referendumcampagne in Nederland filmen.


  ⚠️ Meld

 11. Leonardo. Vrede? Stabiliteit? In Europa? Onder leiding van de EU de ellende elders hier naartoe importeren? Onder welke steen heb jij gelegen?


  ⚠️ Meld

 12. Bernard, je hebt het over Europa. Maar dit gaat over de EU. Nederland heeft heus niet genoeg van Europa. Maar w?l van de EU.


  ⚠️ Meld

 13. @sloalippe in 2013 exporteerden we nog voor 1 miljard euro naar Oekraïne. Door de gebeurtenissen sindsdien is dat ingezakt. Als handelsnatie hebben we een grote afzetmarkt nodig. Door een handelsverdrag worden de import- en exporttarieven verlaagd zodat de handel makkelijker wordt.

  De meeste argumenten voor een NEE-stem hebben niks met het associatieverdrag zelf te maken, maar met onvrede over de politiek in het algemeen. Voor mij een reden om tegen referenda te stemmen. Volk dat te dom is om antwoord te geven op de vraag die ze gesteld wordt moet je geen direct stemrecht geven.


  ⚠️ Meld

 14. @pieterg onzin. Feiten: de economie van de Oekraine was en is kleiner dan de hele economie van Noord-Holland en nog niet eens zo groot als die van Gelderland. De economische voordelen van het associatieverdrag zijn verwaarloosbaar of zelfs onmeetbaar klein.
  Verder gaat het niet over een handelsverdrag, maar over een associatieverdrag. Iets heel anders.


  ⚠️ Meld

 15. Hebben de tegenstanders het verdrag wel gelezen? Ik namelijk wel en ik snap niet waar de heibel over gaat. Het is een vrij gangbaar handels- c.q. samenwerkingsverdrag waarvan de EU er een paar dozijn met allerhande landen gesloten heeft. Als ik het nee-kamp mag geloven gaan we op basis van dit verdrag in oorlog raken met Rusland, maar wat er over defensie geschreven staat beslaat welgeteld 4 of 5 pagina’s op een totaal van 323. Dit gaat echt helemaal nergens over.

  Ik boycot dit referendum en ik roep iedereen op hetzelfde te doen. Met ‘nee’ stemmen steun je enkel tirannen als Poetin die maar wat graag zien dat wij hier ruziën.


  ⚠️ Meld

 16. Dus omdat jij niet snapt waar de heibel over gaat, boycot jij het referendum ribo en draag jij de boodschap uit aan de rest om dat dan ook maar te doen?

  Ah, Poetin. Daar issie. Poetin is de nieuwe Godwin. De Poetwin. Indien uw tegenstander gelijk dreigt te krijgen, zet hem dan snel weg als loopjongen van het Russisch kwaad. Er zijn altijd wel genoeg mensen te vinden die, zeker met MH17 in het achterhoofd, gevoelig zijn voor dergelijke retoriek. Een valse debattruc die je gerust mag beschouwen als een aanval, een poging tot karaktermoord en het weglopen van een lastig debat.

  Het referendum gaat over het associatieverdrag dat de EU namens haar lidstaten tekent met Oekraïne. De Nederlandse Tweede + Eerste Kamer hebben daarmee ingestemd, maar GeenPeil en het Forum voor Democratie wilden het per referendum voorleggen aan het volk om een signaal af te geven over onze democratie: Bij grote, ingrijpende besluiten zou de stem van het volk beter en vaker gehoord moeten worden.

  Niets mis mee. :-*


  ⚠️ Meld

 17. @GerardH: alsof het gebruik van de term “Godwin” niet de ultieme poging is om voor een debat weg te lopen. Laat me niet lachen. ;D

  Ja ik boycot. Ik boycot namelijk alle vormen van buitenlandse propaganda en ieder verstandig mens zou hetzelfde moeten doen. Op de EU kun je (terecht) kritiek hebben maar dat is nog wat anders dan de belangen van vijandige naties te gaan dienen. Dat hebben ze nog wel eens landverraad genoemd.

  Ik (als niet-stemmer) heb trouwens het verdrag gelezen en ik daag iedereen die wel gaat stemmen (en denkt er een mening over te moeten hebben) uit om dit ook te doen. Als je dat hebt gedaan mag je me aanwijzen waarom dit verdrag zo’n ramp voor Nederland is. Zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/trb-2014-160.pdf en veel leesplezier.


  ⚠️ Meld

 18. Een land, dat er voor gezorgd heeft dat de MH 17 uit de lucht geschoten is, ga je toch niet faciliteren met gunstige handelsvoorwaarden?!!

  Stem tegen dit “beloningscontract”.  ⚠️ Meld

 19. @Johann: moet je het land dat MH17 daadwerkelijk uit de lucht geschoten heeft dan wel gaan belonen? De Russen lachen zich drie keer in de rondte om wat wij hier doen. Met een nee-stem bewijs je ze een enorme dienst. Door alleen al te stemmen bewijs je ze trouwens al een dienst.

  En m.b.t. dat “belonen”: Nederlandse bedrijven hebben net zoveel baat bij dit verdrag als Oekraïense. Misschien nog wel meer zelfs.


  ⚠️ Meld

 20. Godwin of Poetwin, ik vind het best hoe je het noemt, maar ik zie wel dat als dat associatieverdrag niet doorgaat het Russische Donauverdrag voor de Oekraïne overblijft. Zijn we toch weer een stapje dichter bij de aloude Sovjet-Unie. En dat zal Poetin helemaal niet vervelend vinden.


  ⚠️ Meld

 21. Er zijn hier twee kwesties die door elkaar spelen: OF je moet gaan stemmen en of ja NEE/JA stemt.

  Democratie is m.i. een groot goed. De mogelijkheid benutten om te kunnen stemmen vind ik dan ook een plicht, alvorens je publiekelijk over kwesties uit te laten.

  Of je NEE of JA stemt: dat is helemaal aan jou. Dat is het mooie van democatie.

  Er zijn in totaal 60 tot 70 aanleidingen geweest die mij tot NEE hebben doen besluiten.
  Een ervan is de volgende.

  Guy Verhofstadt krijgt persoonlijk ?? 190.000 per jaar gestort van twee miljardairs, die graag in Oekraïne naar schaliegas wil boren (fracking). Daarom moet dat land, plus alles wat er tussen ligt, zo rap mogelijk de Europese unie in worden gerommeld. Daarbij worden criminele handelingen van corrupte bankiers en politici in die landen door de vingers gezien of zelfs gesubsidiëerd. De vergrote unie krijgt vervolgens uniforme milieuregels, dezelfde als de VS, om dat fracking mogelijk te maken. Ook dit wordt gesubsidiëerd met Nederlands belastinggeld.

  Dit lees je nergens in de Nederlandse media (die pro-JA zijn), maar wel in de buitenlandse media.
  Meer info via http://925.nl/archief/2015/07/08/vvd-d66-en-guy-verhofstadt-werken-samen-met-moldavische-maffiabankier-om-grexit-te-stoppen-en-ttip-te-pushen-3/.


  ⚠️ Meld

 22. @ribo, op 12 maart 2016 21:38

  “En m.b.t. dat “belonen”: Nederlandse bedrijven hebben net zoveel baat bij dit verdrag als Oekraïense. Misschien nog wel meer zelfs.”

  Van een echte VOC mentaliteit getuig je hier. Een mensenleven meer of minder maakt je blijkbaar niets uit. Ook Colijn en consorten stuurden asielzoekers aan de Duitse grens terug om de handelsbetrekkingen.
  Eeen beetje geschiedenisles is je aan te raden


  ⚠️ Meld

 23. Wauw! Tof dat de discussie in Zwolle gehouden kan worden. Complimenten Vliegende Paard! 🙂
  Groot fan van Harry van Bommel z’n argumenten in deze kwestie. Ik ben het natuurlijk niet met alles van de SP eens, maar in dit geval vind ik hun standpunt echt super.
  Ik hoop als ik dan in NL ben erbij te kunnen zijn, benieuwd! 😀


  ⚠️ Meld

 24. @pieterg

  Volgens mij overdrijf je toch wel een beetje http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/internationale-handel/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4148-wm1.htm ik heb overigens niets tegen handel.
  Ik zie echter geen enkel nut voor zo’n verdrag waarvan overigens in oekraine wordt gezegd dat het de eerste stap is van EU lidmaatschap.
  Wat mij betreft zijn er al genoeg zwakke broeders en zal een toekomstig lidmaatschap geen positieve bijdrage leveren in de EU.
  Zodra corruptie is teruggedrongen maar eens weer kijken wat de opties zijn.
  Gewoon handel drijven geen probleem kan prima zonder verdrag.  ⚠️ Meld

 25. Ribo is de enige die het verdrag heeft gelezen en zou dus moeten snappen waar het over gaat maar gaat uiteindelijk het referendum boycotten…

  Mijn stem is een NEE en niet om Oekraïne, MH17, Poetin, corruptie of wat dan ook maar een NEE omdat de EU dit gewoon iedere burger door de strot drukt vanuit hun pluche in Brussel.  ⚠️ Meld

 26. Goed te lezen Alexander, dat mijn mening er toe doet. Ja zelfs bepalend mag zijn…Hoor Bommel nu in een 20:00 journaal onzin uitkramen over corruptie. Ok maar dan wel het nogal corrupte Rusland naar de mond praten? Waarom houden eigenlijk zo weinig partijen campagne? Vrees dat ik het antwoord wel weet. 🙁


  ⚠️ Meld

 27. @sloalippe die link bevestigt toch mijn cijfers? Elke maand in 2013 ongeveer 100 miljoen export. Over het hele jaar dus zo’n 1 miljard. Dat was toen het nog rustig was in Oekraïne. Daarna kwam hij-die-hier-niet-genoemd-mag-worden en kelderde de export. Dan zie je gelijk wat voor gevolgen een definief NEE zal hebben voor de inwoners van dat land.
  ‘Gewoon’ handel drijven wordt belemmerd door veel kostenverslindende regels. Vrij handelsverkeer heeft Nederland (ondanks de grote afdracht aan Brussel) heel veel o op geleverd.

  Dit associatieverdrag gaat over handel en over politieke samenwerking. 25 jaar geleden heeft Oekraïne gekozen voor democratie en onafhankelijkheid van Rusland. In het referendum kiezen wij dus of we ze daarin steunen of dat we ze weer laten opslokken door Rusland. Ik vind het absurd dat als je stem daarover gevraagd wordt, dat je in plaats daarvan een proteststem geeft uit onvrede met landelijke politiek, EU in het algemeen of corruptie van EU-leden. Let wel, ik ben het ook in veel gevallen niet eens met hoe de EU functioneert, maar daar zijn andere procedures voor.


  ⚠️ Meld

 28. Niet stemmen heeft als risico dat de Nee-stemmers gaan winnen en die lol gun ik Powned, Tokkie Roos en de Nee-stemmers niet. Hoewel ik dit hele referendum kolder en geldverspilling vindt ga ik wel voor dit verdrag stemmen.


  ⚠️ Meld

 29. @Leonardo: bij een opkomst van minder dan 30% is de 2e kamer niet verplicht om het resultaat te bespreken. Het is daarom beter om niet te gaan stemmen omdat je daarmee ook als ja-stemmer bijdraagt aan de verhoging van het opkomstpercentage.


  ⚠️ Meld

 30. Ik zou alleen al NEE gaan stemmen om al die elitaire hufters het zwijgen te doen opleggen. Het argument dat de meeste mensen het verdrag niet hebben gelezen… alsof iedereen de programma’s van politieke partijen leest bij bijv. de parlementaire verkiezingen. Zouden mensen het moeten doen? Ja. Doen mensen het over het algemeen? Nee. Moeten we dan maar op basis daarvan stemrecht ontnemen? Nee.
  Bovendien, dat je het verdrag hebt gelezen, wil nog niet zeggen dat je het begrijpt. Dat je het verdrag niet hebt gelezen, wil nog niet zeggen dat je je niet op andere manieren hebt voorgelicht. Met dat zwart-wit denken, kun je beter oprotten en verhuizen naar een land met een autocratie. Hoef je ook niet meer over stemmen te zeiken.


  ⚠️ Meld

 31. @ JoopdeSloper

  al die elitaire hufters het zwijgen te doen opleggen

  Je bedoelt met ‘die elitaire hufters’ alle “Ja-stemmers en/of alle politici die een JA adviseren”?

  En uh

  Met dat zwart-wit denken, kun je beter oprotten en verhuizen naar een land met een autocratie.

  Kun je ook toelichten wie je daar precies mee bedoelt? Iedereen met een zwart-witte kijk op de maatschappij en/of mensen die mbt dit referendum zwart-wit denken en/of de hier bezongen mensen

  Denk goed na aan welke kant je staat
  Denk niet wit (denk niet wit), denk niet zwart (denk niet zwart)
  Denk niet zwart-wit
  Denk niet wit (denk niet wit), denk niet zwart (denk niet zwart)
  Denk niet zwart-wit
  Maar in de kleur van je hart
  Maar in de kleur van je hart

  ?

  Zijn alle mensen die de nuance zoeken wellicht ‘elitair’ in jouw visie?


  ⚠️ Meld

 32. Voel je je aangesproken, Dick? Ik snap trouwens niet waarom je een lied over een racistische moord uit de jaren ’80 erbij betrekt. Maar gezien de manier waarop je verbanden legt, denk ik dat je er zelf ook bal weinig van snapt.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.