High Tea StinsKracht groot succes

Zwolle – De eerste High Tea, georganiseerd door StinsKracht, is een groot succes gebleken. Ouderen en mensen met weinig sociale contacten uit de wijk Westenholte zijn in het kader van NL Doet uitgenodigd voor een high tea in woonzorgcentrum Westenhage in de Zwolse wijk Westenholte.

Ruim 60 ouderen en sociaal geïsoleerde mensen uit Westenholte en ‘s-Heerenbroek hebben de high tea bezocht. Zij werden welkom geheten door Albertje Schipper van Driezorg. “Ik wens jullie een fijne, en veel belangrijker nog, een gezellige middag”, wenst zij haar gasten toe. Daarmee maakt zij direct duidelijk wat de doelstelling is van deze high tea: gezelligheid, mensen uit hun isolement halen en contacten leggen in de buurt. En in die opzet is StinsKracht zeker geslaagd. Wie Westenhage binnen komt lopen op deze zaterdagmiddag, voelt zich direct thuis. Er heerst een gezellige sfeer en het maakt niet uit of je hier met een groepje kennissen of in je eentje binnen komt lopen: je wordt begroet door een van de vrijwilligers van NLdoet, van de Stinskerk of van Driezorg en die vrijwilligers zorgen ervoor dat je je welkom voelt hier.

De hapjes zijn klaargemaakt door buurtverbinders Helen Hoekstra en Roos Vermeulen van StinsKracht en gesponsord door  Jumbo Petuniaplein en Valentijn Groente & Fruit.  En die hapjes smaken goed: al babbelend worden de sandwiches, cakes, koekjes en brownies verorberd. Ook het fruit blijft niet onaangeroerd liggen. “Het is heel gezellig hier.
Even weer wat anders”, straalt een van de bewoners van Westenhage.  “Ik ben blij dat er niet alleen zoetigheid is”, stelt een andere bewoonster. Zij is druk in gesprek met een op het eerste gezicht vreemde eend in de bijt: een jonge dame, die opvalt tussen de veelal oudere bezoekers. “IK kreeg de uitnodiging voor de high tea in mijn brievenbus”, vertelt zij, “en ik dacht eerst dat het niet voor mij bedoeld was. Navraag leerde dat de high tea niet alleen voor senioren uit de wijk is, maar ook voor mensen die wellicht wat hulp kunnen gebruiken bij het leggen van contacten in de wijk. “Ik woon hier nu twee maanden”, gaat de jonge dame verder, “en ik ken hier nog niet veel mensen. Ik ben blij dat ik bij de high tea gekomen ben. Dit is heel gezellig en zo leer ik hier wat meer mensen kennen”, besluit ze.
 
StinsKracht speelde al enige tijd met het idee om iets te organiseren voor de bewoners van de wijk. Dankzij NLdoet werd dat mogelijk gemaakt.  Driezorg leverde de locatie en dankzij Landstede zijn er genoeg vrijwilligers op de been om alle bezoekers van de high tea te voorzien van eten, drinken en wat persoonlijke aandacht. “Een groot succes”, vat Albertje Schipper de middag in drie woorden samen, “en voor herhaling vatbaar.” Ook de bezoekers van de high tea zien een vervolg op dit initiatief wel zitten en de vrijwilligers van StinsKracht bereiden zich voor op een tweede editie tijdens NLdoet 2017.
StinsKracht
StinsKracht is opgezet door vrijwilligers en werkt met een team van buurtverbinders, waarbij ook (zorg)professionals zijn aangehaakt. Aan het loket werken vrijwilligers van StinsKracht samen met professionals van Sociaal Wijkteam Zwolle West om vraag en aanbod van burenhulp en professionele hulp zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Ook Travers Welzijn- en Icare Thuiszorg-professionals werken met StinsKracht- vrijwilligers samen aan informele zorg en burenhulp door mensen op verschillende vlakken te verbinden. Op het hulpvlak hebben al diverse geslaagde matches plaatsgevonden.
 

Naast deze unieke samenwerking tussen vrijwilligers en professionals is er nog iets bijzonder aan StinsKracht, namelijk de mogelijkheid om zowel online als op de meer traditionele manier te verbinden. StinsKracht heeft op  15 januari  de website www.stinskracht.nl gelanceerd. Hierop hebben de buurtverbinders een online buurtplatform ingericht, op basis van het succesvolle concept van MijnBuurtje.nl uit Nijmegen. Een online dorpsplein van, voor én door Westenholte. Hierop kun je heel gemakkelijk zien wat er allemaal is in onze wijk en zelf een bericht plaatsen voor het vragen en aanbieden van hulp, gezelschap, gebruiksvoorwerpen, of het informeren over activiteiten.
 
Daarnaast kunnen mensen dus ook terecht bij het fysieke buurtloket van StinsKracht en Sociaal Wijkteam Zwolle West. Het buurtloket is gevestigd bij Studio Jobpoint aan de Westenholterweg 50. Daar is op dinsdag- en woensdagmiddag en op vrijdagochtend altijd een medewerker van het sociaal wijkteam en/of van StinsKracht aanwezig. Zij staan mensen graag te woord en helpen bij het matchen van hulpvraag en –aanbod.
 
NLdoet
Het Oranje Fonds organiseert op jaarlijks NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen.
Dit jaar zijn er tijdens NLdoet, op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart, 9.226 klussen geklaard door meer dan 300.000 vrijwilligers!
 
Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.
Meer informatie: 
www.stinskracht.nl, Facebook.com/StinsKracht, @stinskracht

Artikel delen:

Reageer