Zwolle viert Boomfeestdag in Westenholte

Zwolle – Zwolle viert de jaarlijkse boomfeestdag op woensdag 16 maart aanstaande vanaf 09.00 uur bij het wijkcentrum ’t Anker (Voorsterweg 36). Komende woensdag planten leerlingen van basischool De Vlieger 1 in Westenholte diverse soorten bomen, tussen hun school en het wijkcentrum, en in park Voorsterpoort.

Zwolle doet jaarlijks mee aan de landelijke boomfeestdag. Dit jaar is Zwolle door de Provinciale Commissie Boomfeestdag uitgekozen als Accent gemeente. Zwolle heeft gekozen voor het planten van bomen rondom wijkcentrum ‘t Anker en in park Voorsterpoort volgens het inrichtingsplan Voorsterspark van de gemeente. Door de aanleg van het Voorsterspark wordt het oude Werkerlaantje (van het kasteel Werkeren naar de Stins) en Westenholte met elkaar verbonden, doorsneden met de Voorsterweg. Gedeputeerde Hester Maij van de provincie Overijssel, wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle, Matthijs Nijboer (directeur van Natuur en Milieu Overijssel) en enkele kinderen geven om 09.15 uur het startsein bij het wijkcentrum ’t Anker (Voorsterweg 36) door de eerste boom te planten. De 98 kinderen gaan vervolgens in tien groepen onder begeleiding van medewerkers van ROVA de bomen planten.

Speciale kinderopvang
De landelijke Stichting Boomfeestdag heeft de intentie om veel kinderen bij plaatselijke boomfeestdagen te betrekken. Aankomende woensdag zijn een paar kleuters met de begeleiding van stichting Trias aanwezig. Deze kinderen verblijven op een behandelgroep van Trias (een dagbehandeling in Zwolle). Dit houdt in dat de kinderen niet terecht kunnen op een reguliere kinderopvang of peuterspeelzaal, omdat zij – door een kindfactor of ouderfactor – extra veel aandacht nodig hebben. De kinderen zijn aanwezig vanaf 9.30 uur en brengen mooie tekeningen of een knutselwerkje over bomen mee.
Bomen voor groenere schoolpleinen 
De provincie Overijssel start op de nationale Boomfeestdag op 16 maart de campagne ‘Bomen voor groenere schoolpleinen’. Met deze campagne worden dit jaar op of in de omgeving van schoolpleinen van basisscholen in Overijssel 500 laanbomen geplant. Het doel is om de schoolomgeving van kinderen groener te maken. De campagne, die wordt gecoördineerd door Natuur en Milieu Overijssel, past bij andere projecten van de provincie zoals de Cool Nature speelplaatsen en de Groen, Groener, Groenst projecten die tot doel hebben om kinderen meer in aanraking te brengen met natuur. 
Boomfeestdag 2016
Net als elk jaar heeft de Stichting Nationale Boomfeestdag een thema gekozen. Dit jaar is het thema ‘Bomen en Bossen’. Het thema is zowel voor gemeentes als voor basisscholen/kinderen op eigen wijze te interpreteren. Scholen worden ook gestimuleerd om op deze datum de boomfeestdag te vieren en het mag ook op een andere dag georganiseerd worden. De organisatie van de Boomfeestdag in Zwolle ligt in handen van de gemeente Zwolle in samenwerking met de stichting Natuur Milieu Overijssel en ROVA.
Artikel delen: