AKA Escape Rooms in De Biljartfabriek gestart

Zwolle – Het kantoor van BDG Architecten en Ingenieurs Grote Voort 5 is helemaal opgeknapt in strakke moderne en lichte werkruimtes. Naast het architectenbureau hebben inmiddels meerdere bedrijven intrek genomen in dit gemoderniseerde gebouw. Het wordt De Biljartfabriek genoemd omdat het bedrijf Princesse hier vroeger de bekende biljarttafels maakte. Langs dit gebouw loopt het onlangs geopende brede fietspad langs het spoor van het Kamperlijntje dichtbij de nieuwe fietsbrug over de Blaloweg.

steampunkkamer.jpg 
Foto: Hennie Vrielink

In de voormalige opslagruimte van dit gebouw zijn de Zwollenaren Gerben van Duinen en Reinier van der Wal begin van de maand gestart met hun nieuwe escaperoom, die ze de Steampunkkamer noemen. Als je hun escaperoom vanuit de modern vormgegeven kantooromgeving binnenstapt ga je honderd jaar terug in de tijd en beland je in een oud donker Engels herenhuis in Victoriaanse stijl met schemerige verlichting. Het duistere sfeertje van Londen in de negentiende eeuw toen machines nog werden aangedreven door sissende stoomkracht. Een fantasiewereld die doet denken aan de sciencefiction van Jules Verne.

Als je met een groep mensen deze ruimte binnentreedt en de deur achter je dichtvalt krijg je een uur de tijd uit deze Steampunkkamer te ontsnappen. Er moeten allerlei puzzels worden opgelost voordat je de ruimte via een smal donker steegje kunt verlaten. Als groep, bestaande uit maximaal zes personen moet je samenwerken om tot een oplossing te komen. “Sommige groepen werken op een natuurlijke manier samen en soms staat er een leider op die het voortouw neemt. Elke groep doet het weer anders,” is de ervaring van Gerben van Duinen. Een leuke nieuwe actieve vorm van vrijetijdsbesteding voor verschillende doelgroepen.

Inmiddels zijn de eerste groepen binnen geweest. “Onlangs hadden we een vriendinnengroep binnen die dolenthousiast was. Enkelen vonden het ook wel een beetje eng,” geeft Gerben van Duinen aan. “Mensen komen even uit hun dagelijkse sleur en treden een andere wereld binnen.”
In Nederland zijn in 2013 escaperooms van start gegaan en beginnen steeds populairder te worden. Iedere stad van enige betekenis heeft inmiddels escaperooms en de escaperoom van Gerben en Reinier is de tweede in Zwolle. In de kelder van het Oude Postsorteercentrum zit al The Great Escape. Gerben en Reinier noemen hun activiteit AKA Escape Rooms.

Beide jonge enthousiaste ondernemers willen nog twee ontsnappingskamers bouwen met ieder een ander thema. Ze hebben inmiddels bedacht dat hun tweede escaperoom op de binnenkamer van een duikboot zal gaan lijken. Binnenkort is ook hun loungeruimte gereed, die gebruikt zal gaan worden als wachtruimte, maar waar bezoekers na afloop van hun ontsnappingsavontuur uit de Steampunkkamer ook even stoom kunnen afblazen. Op korte termijn vindt de officiële opening plaats.

Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 4

Reacties zijn gesloten.