Nieuwbouw Pathé Zwolle viert hoogste punt

Zwolle – Dinsdag 29 maart wordt gevierd dat de nieuwbouw van Pathé Zwolle het hoogste punt bereikt. Traditiegetrouw staan bouwers stil bij het feit dat een nieuw gebouw het hoogste punt bereikt. Zo ook de fraaie nieuwe bioscoop Pathé Zwolle, een project dat in opdracht van Pathé wordt ontwikkeld door door Epicurus.

zwolle1.jpg 

Het bereiken van het hoogste punt wordt dan gevierd met onder meer een speciale lunch voor de werklieden en een ludieke handeling die te maken heeft met de ‘Blauwvingers’. Directeur Lauge Nielsen van Pathé houdt een korte speech. De opening van Pathé Zwolle is eind 2016. De nieuwe bioscoop op het Katwolderplein aan de rand van het centrum komt volledig tegemoet aan de wensen van de moderne bezoeker. Pathé Zwolle krijgt negen zalen en 1.555 stoelen, inclusief achttien mindervalide plaatsen.

Het gebouw en alle zalen zijn rolstoeltoegankelijk en het is eenvoudig parkeren in de nieuwe, ruime parkeergarage. De bioscoop gaat over het beste beeld beschikken met 21:9 Cinemascope en 4k-projectie, terwijl het revolutionaire geluidssysteem Dolby Atmos zorgt dat je het geluid niet alleen overal om je heen hoort, maar zelfs voelt. Het comfort wordt optimaal met ruime, prettige stoelen met veel beenruimte, perfecte projectielijnen en klimaatbeheersing in de hele bioscoop. Pathé Zwolle gaat een breed aanbod aan films vertonen, inclusief 3D-producties, en zal frequent evenementen organiseren. Diverse zalen worden uitgerust met event-voorzieningen voor presentaties en congressen.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Dat weet ik niet, het aantal bioscoopbezoekers is in 2015 met 3,8% gestegen. Er zit dus na jaren terugval nog steeds een stijgende lijn in de bezoekers, anders had Pathé ook geen geld geïnvesteerd in nieuwbouw lijkt mij.


  ⚠️ Meld

 2. Een hele boel mensen hebben geen benul van IMAX incluis mijzelf dus zullen dat niet direct missen, en vergeleken met de kroon wordt het sowieso een verbetering…


  ⚠️ Meld

 3. @bennieh; het ligt niet aan zwolle dat er geen IMAX komt, zie hieronder:
  in november, na het startschot voor de bouw van het Zwolse Katwolderplein, liet Nielsen weten graag te willen onderzoeken of het mogelijk is om een IMAX-zaal te laten bouwen en daarmee gehoor te geven aan de grootste wens van filmliefhebbers in de regio. “Dit is helaas niet mogelijk”, laat Nielsen via een mailbericht weten. Het bedrijf kon dinsdag niet meer toelichten wat de redenen daarvoor zijn.

  Nieuwste geluidstechnologie
  De Zwolse megabioscoop krijgt dan geen IMAX-zaal met harder geluid en een groter scherm, maar twee van zijn acht zalen worden wel voorzien van de nieuwste Dolby Atmos-geluidstechnologie. Hiermee kan het geluid niet alleen gehoord, maar ook gevoeld worden. Het is volgens Nielsen overigens nog wel mogelijk dat er tijdens de bouw van de bioscoop nog andere technische ontwikkelingen worden toegevoegd aan de filmzalen. “We zullen naar nieuwe mogelijkheden blijven zoeken en als deze eind 2016 gereed zijn, vóór de opening van de bioscoop, dan hopen wij ze mee te kunnen nemen.”

  Handtekeningenactie
  Niet alleen uit een onderzoek van deze krant, maar ook uit een door Zwolse filmliefhebbers gestarte digitale handtekeningenactie kwam al naar voren dat een IMAX-zaal verreweg de meest geliefde toevoeging aan de nieuwe bioscoop zou zijn. Begin deze maand werden er via internet al meer dan duizend handtekeningen ingezameld om Pathé te overtuigen dat een IMAX-zaal toch een goede toevoeging zou zijn.

  Haalbaar
  In een eerder gesprek met deze krant liet Nielsen weten dat Pathé graag luistert naar zijn bezoekers, maar dat het technisch en financieel haalbaar moet zijn om een grote, nieuwe zaal aan het bouwplan toe te voegen. “Het bedrijf IMAX is bovendien druk bezig om zalen te bouwen in China, een land waar ontzettend veel vraag is naar het modernste op het gebied van bioscoopbeleving.”

  Dennis Tulleken, theatermanager van Pathé De Kroon in Zwolle, liet eerder weten dat IMAX geen brood ziet in een Zwolse IMAX-zaal, omdat de eind dit jaar geopende Pathé-bioscoop in Arnhem er al eentje heeft. “Het bedrijf IMAX is heel kieskeurig in het bepalen waar het nieuwe zalen laat bouwen en meent dat Zwolse filmfans prima af kunnen reizen naar Arnhem om IMAX-films te bekijken.”


  ⚠️ Meld

 4. Laat ik toevallig eens zéér imax betrokken zijn geweest in deze kwestie. Pathé is de Partij die je hier op aan moet kijken en dan vanuit landelijk niveau. Pathé wil in Zwolle geen imax, want dan zouden we geen 8 zalen hebben, maar 7. Imax is niet alleen een scherm, imax is je ruimte. Dat is een behoorlijke investering en landelijk strategisch gezien betekent dat er maar een selectief aantal bioscopen hiervoor geselecteerd zijn.

  Pathé Zwolle is erop gericht om een converentie plaats te worden, jawel, een concurrent van de Buitensoïciteit. Het extra verdienmodel zit m in de extra winkeltjes, waar je ook leuke goodies kunt kopen.

  Dit alles wordt niet regionaal bekeken, maar vanuit het bestuur in Amsterdam. Die uiteindelijk ook de PR taak op zich nam met de boodschap: er komt niet misschien een imax, hij komt er niet.

  De grote grap is natuurlijk de vraag hoe je nu 7 zalen vol wilt krijgen, wanneer je regionaal niet de trekker IMAX hebt, maar daar komt men nog wel achter. Met de huidige bezetting van 4 zalen is mij niet duidelijk hoe ze die 7 vol kunnen krijgen.

  Alsof dit de enige grap zou zijn, heb je het mis. De buitensoïciteit hoeft het natuurlijk niet te pikken dat er conferenties worden weggesnoept door Pathé. Die zouden rustig weer een bioscoop kunnen openen, wanneer dit besef bij hen valt.

  Even aanzien. Pathé heeft veel financiële draagkracht door verdeling van vestigingen, maar zonder imax gewoonweg geen concurrentieel voordeel tegenover de buitensoïciteit.

  Ze komen er ongetwijfeld op terug wanneer het moment daar is. En waar gaan wij dan heen? De plek met de beste locatie!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.