Jack Willemsen wint Groot Zwols Dictee 2016

Zwolle – “Vandaag is mijn zoon jarig, maar we hebben zijn verjaardag zaterdag al gevierd omdat ik vandaag persé wilde meedoen aan het Zwols Dictee. Mijn vrouw zei daarop dat ik alleen weer thuis mocht komen als ik zou winnen!” en dat is de zesenveertig jarige geboren en getogen Zwollenaar Jack Willemsen gelukt. Met maar 25 fouten was hij met afstand de winnaar. Annie Saris volgde hem met 38 fouten en nummer drie Wim Koster had 40 fouten.

jack_willemsen_wint_zwols_dictee.jpg 

Foto: Albert Bartelds

Donderdagavond 17 maart werd het Groot Zwols Dictee voor de zestiende keer gehouden in het gebouw van het Historisch Centrum Overijssel. Alle deelnemers werden aan het begin van de avond welkom geheten door Arie Slob, de nieuwe directeur van het HCO en IJsselacademie. Hij wenste iedereen veel wijsheid en plezier toe. Slob moedigde de deelnemers aan met de slogan “meedoen is winnen.” De eerste zin van het dictee ging over “Palmpoasen”, waarin niet alleen de woorden “een ane op een stökkien” voorkwamen, maar ook “poasaze”. Organisator Minke Kraijer las alle vijf zinnen meerdere malen voor, maar merkte halverwege het dictee toch op: “Ik hoor ze al zuchten.”

De ruim zestig deelnemers, die geconcentreerd aan de tafeltjes van het HCO zaten moesten proberen het aantal fouten te beperken. Maar met “Endrik met een tässien met zien zakflessien met döörin een säppien van alco-ol zodät e gien kolde hoef te liejen” leverde toch even gefronste wenkbrauwen op. In de laatste zin stond dat “Zwols lèzen alderbärstens muuilijk is” en dat kon menigeen bevestigen, hoewel het schrijven ook niet meevalt.
In de pauze las de Zwolse schrijver en dichter Paul Gellings enkele gedichten voor over een voormalig Zwols café, Nieuw Leusen en Lierderholthuis. Deze gedichten staan in zijn nieuwe bundel Café Egidius, die op 3 april vanaf 15.00 zal worden gepresenteerd in café De Tagrijn.
Winnaar Jack Willemsen kreeg de eerste prijs in de vorm van wisseltrofee De Wieze Oele uitgereikt door oud-directeur HCO Bert de Vries, die sinds eind vorig jaar in Amsterdam werkzaam is. Hoewel hij zelf deze keer nog meedeed aan het dictee moet hij zich nu meer gaan richten op de Amsterdamse stadsdialecten. “Ik ben me net aan het verdiepen in het Jordanees.” Jack Willemsen houdt het Zwolse dialect in ere en spreekt thuis niets anders. “Iets eigens”. Eerder was hij al eens tweede geworden en hij bereidt zich goed voor door jaarlijks deel te nemen aan de Zwolse taalcursus. Op de vraag die na afloop van elke wedstijd wordt gesteld “Hoe voel je je nu?” geeft hij met een lach op zijn gezicht kort en krachtig antwoord: “Machtig mooi.”
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle
Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.