PEC Zwolle blijft in zorgelijke Categorie 1

Zwolle – De nieuwe categorie-indeling van clubs in het betaald voetbal is bekend. De licentiecommissie van de KNVB stelde de indeling samen op basis van de jaarstukken 2014/’15 en prognosecijfers 2015/’16. Elf clubs scoren een goed en zitten in categorie 3 en dertien clubs scoren voldoende en zitten in categorie 2. Tien clubs moeten werken aan financieel herstel en zijn ingedeeld in categorie 1. PEC Zwolle blijft in de zorgelijke Categorie 1.

De andere clubs die ingedeeld zijn in Categorie 1 zijn: ADO Den Haag, FC Den Bosch, De Graafschap, Fortuna Sittard, N.E.C., RKC Waalwijk, Roda JC, FC Twente en VVV-Venlo. Clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar Categorie 2 of 3 te brengen. Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming vanaf wijkt, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot winstpunten in mindering.

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. Door publicatie van de categorie-indeling ontstaat transparantie over de financiële condities van de Nederlandse clubs. De KNVB meent dat transparantie bijdraagt aan het waarborgen van de continuïteit van de Nederlandse competities, omdat het de aandacht en inzet voor een gezonde financiële huishouding vergroot.
 
De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs aan de hand van een puntensysteem. Per jaar zijn er drie meetmomenten. Clubs worden per meetmoment ingedeeld in een van de drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.
Artikel delen:
Reacties 12
 1. Opvallend dat PEC nog altijd in categorie 1 zit.
  Het bestuur heeft continu aangegeven dat de stap naar categorie 2 er aan zat te komen bij dit meetmoment???


  ⚠️ Meld

 2. Was al 2 maanden bekend dat dit de uitkomst zou zijn. Volgende meetpunt in de zomer gaat PEC definitief naar cat 2. Allemaal al lang gecommuniceerd, maar schijnbaar is sensatie belangrijker dan het hele verhaal vertellen.


  ⚠️ Meld

 3. Pfff. Nieuwswaarde nul komma nul.

  PEC Zwolle maakt winst en dat zal bij het volgende meet moment blijken. Zo heeft de voorzitter maanden geleden al gecommuniceerd. Heerlijk. 😀


  ⚠️ Meld

 4. Puur sensatie, jammer dat er idd niet naar de feiten wordt gekeken.
  Pas na het tweede meetmoment in categorie 2 gaat de club ook daadwerkelijk naar categorie 2.  ⚠️ Meld

 5. PEC Zwolle heeft een kleine winst gemaakt, maar 1 zwaluw maakt nog geen zomer. Niks sensatie-zucht, voordat meneer Visser over uitbreiding van de Noordtribune begint kan hij beter zorgen dat de financiën van zijn club structureel op orde zijn. Tot dusver is hem dat nog niet gelukt. Dat zijn de feiten.


  ⚠️ Meld

 6. Zo heb ik ook jarenlang een voorzitter van een Twentse club horen praten.

  Laten we er maar vanuit gaan dat er in het Zwolsche geen lijken uit de kast komen. Sportieve opgaande lijn van afgelopen jaren doorgeven in de breedte.


  ⚠️ Meld

 7. Voorzitter Adriaan Visser: ⤽Het volgende meetmoment zit PEC Zwolle 100% in categorie 2. Vorige week hebben we als club de prognose voor het volgende seizoen ingediend bij de KNVB”.

  “Op basis van die gegevens en de tabellen die we voorhanden hebben om te kunnen berekenen in welke categorie je wordt ingedeeld, kan ik zonder voorbehoud zeggen dat PEC Zwolle naar categorie 2 gaat. Het volgende meetmoment vindt plaats tussen mei en juni 2016⤳. De KNVB doet er doorgaans iets langer over om dit te communiceren.


  ⚠️ Meld

 8. Ze moeten een systeem ontwikkelen wat naar de toekomst kijkt en niet zoals nu 6 maanden terug kijkt. Dat is immers al geweest. Maar het blijft de KNVB h?.


  ⚠️ Meld

 9. Ja meneer Visser vertelt leuke sprookje om de PEC-fans in slaap te sussen. Transfer-opbrengsten zijn niet te verwachten met al die gehuurde spelers die niet op de loonlijst van PEC staan.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.