Lancering gratis draadloos internet voor Zwolle

Zwolle – Na steden als Amsterdam, Washington en Sydney, kijgt nu ook Zwolle aansluiting op The Things Network, een nieuw soort gratis draadloos internet. Internetbedrijf Netivity uit Zwolle heeft daartoe het initiatief genomen. Inmiddels hebben al meerdere organisaties zich aangesloten bij de community om dit te bereiken, waaronder het Zwolse bedrijf Tricas.

Bedoeling is dat zoveel mogelijk geïnteresseerden en organisaties meedoen en ook zogenoemde LoRaWAN-gateways plaatsen die nodig zijn voor uitrol van het netwerk. Netivity zal de eerste gateway met een bereik tot vijftien kilometer zaterdag activeren aan de Punterweg 2 in Zwolle. Netivity wil samen met burgers, overheden en bedrijven met The Things Network community de complete regio Zwolle gratis toegang bieden tot dit nieuwe type internet.

Internet of Things
The Things Network werkt op basis van LoRaWAN of simpelweg LoRa, wat staat voor Long Range Wide Area Network. De techniek is -net als de FM-radio, digitenne-TV, WiFi, DAB+ en gsm- gebaseerd op radiofrequenties. LoRaWAN maakt het mogelijk om apparaten en sensoren verbinding te laten maken met internet waarbij ze weinig energie nodig hebben en over grotere afstand verbinding kunnen maken. Zo komt de Internet of Things (IoT) dichterbij. Het alternatief is apparaten uitrusten met SIM-kaarten voor gsm-verbindingen bijvoorbeeld. Maar die vergen meer energie, meer gateways en abonnementen bij providers. Voor LoRaWAN geldt het tegenovergestelde.
Maatschappelijk 
"Op dit moment wordt volop geëxperimenteerd met deze nieuwe techniek. Als Netivity willen we onderdeel uitmaken van die innovatie en tegelijk ook maatschappelijk gezien een bijdrage leveren", zegt technisch directeur Richard Selles bij Netivity. "We maken internet software voor de grootste e-commerce partijen en organisaties van Nederland. We weten nog niet precies wat LoRaWAN voor ze kan betekenen, maar dat hoort bij dit soort innovaties. De techniek is in ieder geval veelbelovend."
Toepassingen
LoRaWAN is niet gemaakt om gewoon over internet te surfen of met elkaar te bellen. Via LoRaWAN kunnen apparaten eenvoudige berichtjes via internet ontvangen en sturen. Denk daarbij aan de waterstanden in de plantsoenen of de locatie van tijdelijke verkeersborden. Ook zijn toepassingen denkbaar als track&trace van fietsen en huisdieren. Volgens Netivity lijken vooral in de industrie, retail, logistiek, asset management en voor gemeentelijke diensten mogelijkheden te liggen. LoRaWAN-apparaten en -sensoren kunnen ruim twee jaar werken in de buitenlucht op een enkele batterij.

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Hebben Zwollenaren hier ook baat bij? Kan je bijvoorbeeld probleemloos inloggen op het netwerk, en krijg je dan geen last van Spam of reclames?


  ⚠️ Meld

 2. FF goed lezen mensen, dit is niet voor internetten met je laptop/gsm/tablet …. : LoRaWAN is niet gemaakt om gewoon over internet te surfen of met elkaar te bellen. Via LoRaWAN kunnen apparaten eenvoudige berichtjes via internet ontvangen en sturen. Denk daarbij aan de waterstanden in de plantsoenen of de locatie van tijdelijke verkeersborden


  ⚠️ Meld

 3. Als het serieus is, hoeveel zou er dan in geïnvesteerd worden 😮
  @ kijkdan, sorry gun mezelf even niet de tijd om te kijken of dat wellicht in 1 van je links staat. MIjn favoriete “Spijkers met Koppen” staat altijd zaterdag-middag tussen 12:00 en 14:00 op. Alle onderwerpen/muziek zijn nooit even aansprekend. Verreweg de meesten wel…zoals de cabaretier nu “Stap eens 1x uit je groep, je zou toch eens ‘alleen zijn’ kunnen proberen….probeer je eens in te leven in…de vluchteling….na een tijdje wil je niet meer alleen zijn: wil je een knuffel…boos en bang zijn kost een hoop energie….mensen in Oss …zie ook de ‘Youp van de dag op het CL’ laat je niet gek maken; vrij naar Ruud van Big Brother!”.

  Oeps, sorry voor het van het topic-dwalen. Wilde enkel aangeven waarmee ik bezig was en dat ik het NU interessanter vind dan dit topic…Blijf het topic zeker interessant vinden. Alleen de vragen al wat het mag kosten en of het een 1 april-grap is.


  ⚠️ Meld

 4. Klik dan gewoon op die links en doe die informatie op…

  LoRaWAN is een interessante toepassing.
  Heel simpel uitgelegd, een sensor kan bijvoorbeeld elk uur de temperatuur doorsturen dmv een klein berichtje. Via het de lorawan router wordt het naar het internet gestuurd. Zo kan het in je email binnen komen, een website of je smartphone. Eindeloze mogelijkheden.

  Het is geen internet en het is niet bedoelt voor enorm veel berichten per uur. Wel kun je met de routers eenvoudig geheel zwolle bedekken. Misschien zijn 3 stuks wel genoeg á 200 per stuk. Alles is open source en als je kunt solderen en programmeren kun je zelfs alles zelf maken.

  The things is gewoon een kant en klare oplossing, via crowdfunding tot stand gekomen.  ⚠️ Meld

 5. De titel van het artikel dekt de lading niet helemaal. Dwz: dit is Internet voor een specifieke toepassing (zoals in het artikel zelf al wordt aangegeven) en niet Internet voor iedereen. Leuk dat Zwolse bedrijven zich hiermee bezig houden maar niet direct van nut voor de gemiddelde Zwollenaar.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.