GroenLinks wil klimaatbestendig Gasthuisplein

Zwolle – Het Gasthuisplein is na de komende reconstructie niet klimaatbestendig. Dat vindt de GroenLinksfractie een gemiste kans. Daarom wil de partij laten onderzoeken hoe het Gasthuisplein een waterberging kan krijgen.

gasthuisplein.jpg

GL: "Door klimaatverandering zal extreem weer zoals zware zomerse buien vaker voorkomen. In de dichtbebouwde binnenstad met veel stenen en asfalt is er weinig ruimte voor opvang van regenwater. Uit de nota Proeftuinen Klimaatbestendige stad 2013 blijkt dat het Gasthuisplein en omgeving een potentieel wateroverlastgevoelige locatie is (zie afbeelding)". Verwacht mag worden dat er bij de planvorming voor het nieuwe Gasthuisplein aandacht is voor dit onderwerp. Helaas is daarvan geen sprake, zegt GroenLinks.

Terwijl er in de strategische wateragenda van de gemeente Zwolle gesproken wordt over “het toewerken naar een klimaatbestendige regio”, “werk met werk maken” en “ruimtelijke projecten klimaatbestendig uitvoeren” wordt er in de huidige plannen met geen woord gerept over wateropvang. Een gemiste kans. De komende reconstructie van het Gasthuisplein is volgens de GroenLinksfractie een uitgelezen mogelijkheid om ook wat te doen aan de waterhuishouding.
 
Een eerste stap is waterdoorlatende bestrating, aldus burgerraadslid Arne Pronk. Maar het plein zou ook gebruikt kunnen worden voor tijdelijke bovengrondse waterberging of voorzien kunnen worden van een permanente ondergrondse waterberging. Dat laatste is wel het meest ingrijpend, maar daarmee is het Gasthuisplein wel klaar voor de komende decennia. Het achteraf aanbrengen werkt kostenverhogend en geeft extra overlast aan de omwonenden en winkeliers.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “GroenLinks wil klimaatbestendig Gasthuisplein”

  1. Zoals ik eerder al had aangegeven, lag op het Gasthuisplein nu de unieke mogelijkheid om een stuk(je) van de Grote Aa terug te laten komen, waardoor er een uniek stukje Zwolle gecreëerd had kunnen worden. Blijkbaar ontbreekt het historisch besef soms een beetje en waren er vast een paar horeca-ondernemers bang dat ze een paar vierkante meter terrasruimte moest inleveren.

  2. Zou het aan de ene kant fantastisch vinden als er weer een stukje van de grote Aa terug zou komen.

    Aan de andere kant is indertijd de grote Aa niet voor niets ‘overkluisd’. Het was een ziektenverspreidend riool. En als ik het goed begrepen heb is het nu nog steeds onderdeel van het rioolstelsel in de binnenstad. Hoe kun je die dan weer opengooien?

  3. Je kunt natuurlijk een nieuw stukje water/gracht creëren dat verder los staat van het riool en met de huidige technieken kun je dat natuurlijk prima schoon houden.

    Stel je je een stukje gracht voor met een leuk bruggetje, wat boompjes en mooi klassiek hekwerk er omheen, het Gasthuisplein zou er zó van opknappen!

Reacties zijn gesloten.