TBS voor poging moord op 3-jarig meisje

Zwolle – Een 45-jarige man uit Zwolle krijgt TBS met dwangverpleging opgelegd voor een poging tot moord op een 3-jarig meisje. De man viel afgelopen september het hem onbekende meisje aan toen zij haar huis aan de Pioenstraat uit kwam lopen en hij bijna over haar struikelde. Hij legde haar op de grond en kneep haar keel dicht. De vader van het meisje zag de aanval gebeuren, rende naar buiten en joeg de man weg voordat hij zijn poging kon voltooien.

Volgens gedragsdeskundigen is de Zwollenaar schizofreen en volledig ontoerekeningsvatbaar. Na zijn arrestatie zei de man dat hij al in 2010 ‘de opdracht’ kreeg om een kind te doden. Hij had er ook al een paar keer op geoefend. Toen hij het meisje tegen het lijf liep was dat voor hem een teken van boven dat het moment aangebroken was om zijn plan ten uitvoer te brengen. De man is nog nooit eerder behandeld voor zijn wanen. Hij vindt dat hij niet ziek is en weigert om medicatie te in te nemen. De kans dat hij opnieuw een kind zal proberen te doden is erg groot: tijdens de rechtszaak zei hij dat zijn missie om jonge kinderen te doden nog niet verdwenen is.

Deskundigen adviseren om de man een jaar gedwongen in een psychiatrisch ziekenhuis op te laten nemen. De rechtbank oordeelt echter dat er onvoldoende garantie is dat een dergelijke behandeling het hoge herhalingsgevaar terug kan dringen. Voor de rechtbank staat voorop dat niet nog meer willekeurige kinderen slachtoffer worden van de man. Ondanks zijn blanco strafblad legt de rechtbank de man daarom TBS met dwangverpleging op.
Artikel delen: