E-petitie voor openstelling winkels op zondag

Zwolle – Afgelopen maanden heeft het CVOZ, een stadsbreed collectief van ondernemers, een actie ingezet voor vrijheid van ondernemen. Inzet: geef de koopzondag openstelling vrij! De ondernemers zelf laten beslissen of en hoe ze deze ruimte opvullen. Ze willen de vrijheid en de ruimte daarvoor.

Wellicht denkt u dat het stil is geworden rond deze actie. Niets is minder waar, laat ondernemersvereniging Citycentrum Zwolle via haar nieuwsbrief weten. De afgelopen periode zijn diverse gesprekken gevoerd met fracties van politieke partijen. Daarin veel gehoor gevonden voor het standpunt van CVOZ. Echter het brengt genoemde inzet niet dichterbij, zo blijkt. College partijen houden elkaar gevangen in een achterhaalde afspraak, zeggende ondernemers. Het CVOZ heeft geduld betracht en heeft de koninklijke weg gevolgd van overleg, nog eens overleg en weer eens praten. Ze vinden dat het nu tijd is voor de volgende stap. Op korte termijn gaat het CVOZ de actie van de supermarkten ondersteunen. Binnenkort komt in het college en de gemeenteraad een evaluatie van het Zwolse supermarktenbeleid aan de orde. Met de loting, de onduidelijkheid voor de klant en de ongelijkheid lijkt, volgens de ondernemers, de consument en de Zwolse supermarktbranche ook geheel klaar. Een signaal waar volgens de ondernemers de politiek niet om heen kan. Het CVOZ gaat op korte termijn een e-petitie starten voor vrijheid van ondernemen, ook op zondag!

Deze petitie wordt aangeboden aan de gemeenteraad ter ondersteuning van het debat over openstelling supermarkten. Daarmee stellen de ondernemers de raad in de gelegenheid niet alleen over de supermarkten te beslissen maar integraal over vrijheid voor alle ondernemers. Tegelijkertijd gaan de ondernemers een lijst van binnenstadsondernemers overleggen die de vrijheid willen om zelf te beslissen of ze op zondag open gaan.
 
Het is duidelijk, het CVOZ wil niet nog eens twee jaar wachten. Zij vinden dat het nu de periode is van evalueren zoals het college heeft toegezegd in het coalitieakkoord en dat het evident is dat de afspraak over de koopzondagen geen stand kan houden. CVOZ: “De zondagssluiting staat in schril contrast tot de bruisende stad die we willen, die we zeggen, die we pretenderen te zijn! Denk ook aan de wervende presentatie van burgemeester Hen Jan Meijer bij bekendmaking van het Koningsdag programma”.
Artikel delen:
Reacties 15
 1. Kan die discussie nu eindelijk eens stoppen tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018? Wat een kolder toch iedere keer weer.


  ⚠️ Meld

 2. Juist op een dag zoals vandaag is het uitstekend dat het seculiere deel van de bevolking met een geweldloze actie opkomt voor haar rechten.


  ⚠️ Meld

 3. Niet zeuren, gewoon anders stemmen bij de volgende verkiezingen.
  Het college heeft hiermee ingestemd voor een periode van 4 jaar en heeft in ruil daarvoor steun gekregen van de CU voor andere zaken.

  Klaar.


  ⚠️ Meld

 4. In de overgang van zaterdag op zondag en vele uren daarna mag horeca wel op zondag open zijn?
  Dat is dan toch op zondag?

  Winkels mogen dan niet op zondag open zijn, is dat uit te leggen?

  Enfin, dan gaan we zoals het uitkomt naar Apeldoorn, Deventer of ‘Elders’ om geld uit te geven…

  En van ‘Elders’ komt er niemand naar Zwolle met alle beperkingen (om geld uit te geven wat je maar 1x kan uitgeven….)  ⚠️ Meld

 5. Geen gezeur over zondag opstelling van de winkels. Alle winkels op zondag dicht beter voor de winkels en geeft de mensen weer de mogelijkheid om weer meer tijd en aandacht aan gezin en familie te geven  ⚠️ Meld

 6. Goede zaak dat het onderwerp op de agenda blijft staan. En het onderwerp gaat ook niet verdwijnen zolang de huidige situatie blijft zoals ie is.


  ⚠️ Meld

 7. @ribo. Treffende analyse. En inderdaad waarom zou de ongelovige meerderheid moeten leven volgens de CU zondagsrust kerkgeboden.


  ⚠️ Meld

 8. @_Inwoner: omdat dat zo afgesproken is in ruil voor de steun van CU op andere punten. Dus gewoon nog even geduld hebben tot 2018. Van mij mogen de winkels best open op zondag, maar er zijn nu eenmaal andere afspraken gemaakt voor een periode van 4 jaar.


  ⚠️ Meld

 9. Bovendien hebben de coalitiepartijen onlangs nog unaniem aangegeven achter deze beslissing te staan. Afgehandeld, door naar het volgende onderwerp. Je kan geen stad (of land, of bedrijf) besturen als telkens dezelfde uitgekauwde onderwerpen op tafel worden gelegd.


  ⚠️ Meld

 10. Het gaat je niet lukken om dit onderwerp te begraven pieterg. Een slecht genomen beslissing waar eigenlijk geen draagvlak voor is zal altijd voor discussie blijven zorgen. Of je dat nu leuk vindt of niet.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.