COPD-dag bij Isala klinieken in Zwolle

COPD is een chronisch obstructieve longziekte. Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Op 14 november is de landelijke COPD-dag. Op deze dag kunnen geïnteresseerden op de locatie Weezenlanden van de Isala klinieken terecht voor onder meer een gratis longfunctietest.

De Isala klinieken organiseren de activiteiten samen met het Astma Fonds, huisartsen, Icare en Sportraad Overijssel. Doel van de dag is mensen bewust maken van de gevolgen van COPD en mensen met COPD vroegtijdig opsporen. De activiteiten vinden plaats van 10.00 tot 16.00 uur. In verband met beperkte parkeermogelijkheden wordt bezoekers aangeraden zo min mogelijk met de auto te komen.

Bezoekers aan de COPD-dag ontvangen een vragenlijst die zij moeten invullen. Wanneer er een vermoeden is van beginnende COPD, wordt een longfunctie en eventuele inspanningstest afgenomen. Naar aanleiding van de resultaten krijgen de bezoekers een advies mee voor de huisarts.

In nauwe samenwerking met de longartsen van de Isala klinieken zijn de huisartsen bezig de diagnostiek van COPD in de huisartsenpraktijk te optimaliseren. Hierdoor zullen patiënten met COPD ook in de toekomst de best mogelijke zorg op het juiste moment krijgen. Uit nieuw onderzoek van het RIVM blijkt dat naar verwachting in 2025 ongeveer 540.000 mensen COPD zullen hebben. Preventie en voorlichting over de risico’s van COPD zijn dus erg belangrijk. 90% van de COPD-gevallen wordt veroorzaakt door roken. Astma valt niet onder COPD, omdat deze aandoening andere oorzaken heeft.

Artikel delen:

Reageer