Javier Bauluz te gast bij World Press Photo

Zwolle – Fotojournalist en Pulitzerprijs winnaar Javier Bauluz spreekt op donderdag 31 maart tijdens World Press Photo in Zwolle over zijn meest recente werk: de vluchtelingenproblematiek in Europa. De Spaanse topfotograaf komt naar Zwolle op uitnodiging van Windesheim Honours College, dat de bijeenkomst organiseert in samenwerking met de Grote Kerk in Zwolle.

Javier Bauluz (Asturias, Spanje, 1960) heeft meerdere prijzen gewonnen, met als meest in het oog springende waardering de Pulitzerprijs. Deze is hem in 1995 toegekend voor zijn werk in het documenteren van de oorlog in Rwanda. Zijn foto’s zijn onder andere gepubliceerd in prestigieuze media zoals New York Times, Washington Post, Time en National Geographic. Momenteel werkt hij als freelance journalist in samenwerking met Reuters, AP, VU, EFE en Gamma.

Vluchtelingen in Idomeni
Zijn meest recente werk documenteert de reis die vluchtelingen afleggen om naar Europa te komen. Momenteel volgt Javier Bauluz de reis van 20.000 vluchtelingen die vastzitten bij de Grieks-Macedonische grensplaats Idomeni, nadat Macedonië de grens heeft gesloten. Vorige week is Bauluz, samen met andere journalisten en vrijwilligers van verschillende landen, gearresteerd voor het documenteren van deze reis. Pas na het betalen van een bijdrage werden zij vrijgelaten en teruggestuurd naar een kamp bij de Griekse grens. Bauluz is getuige van een situatie die hij beschrijft als één van de ergste die hij in zijn professionele carrière heeft meegemaakt.

Expositie Bauluz vanaf juni 2016
Studenten van Windesheim Honours College organiseren een expositie van Javier Bauluz, die in juni 2016 bij Windesheim in Zwolle wordt geopend en daarna te zien zal zijn in verschillende Europese steden.

Datum en locatie
De bijeenkomst met Javier Bauluz vindt plaats op donderdag 31 maart van 20.15 tot 21.30 uur in de Grote Kerk in Zwolle. De bijeenkomst is vrij toegankelijk en aanmelden is niet noodzakelijk. World Press Photo is tot 3 april te zien in de Grote Kerk in Zwolle.

Artikel delen: