PvdA wil proef met anoniem solliciteren

Zwolle – Niet je achternaam maar je geschiktheid moet bepalen of je een baan krijgt of niet. De PvdA Overijssel wil dat de provincie een proef doet met anoniem solliciteren.Discriminatie op de arbeidsmarkt komt helaas nog te vaak voor. De PvdA wil dat de provincie Overijssel iedereen een gelijke kans op een baan biedt. “Discriminatie gebeurt vaak onbewust, maar heeft ernstige gevolgen,” zegt PvdA-fractievoorzitter Tijs de Bree. “Een deel van de werkloosheid van jongeren met een niet-westerse achtergrond is toe te wijzen aan discriminatie. Dat is onacceptabel. De PvdA staat voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt.”

Anoniem solliciteren draagt volgens verschillende onderzoeken bij aan een eerlijkere toegang tot een sollicitatieronde. Momenteel worden er in Utrecht en Arnhem ook experimenten met anoniem solliciteren uitgevoerd. Ook de gemeente Zwolle gaat – dankzij de inzet van de lokale PvdA-fractie – aan de slag met anonieme sollicitaties.

“Bij anoniem solliciteren kun je denken aan het tijdelijk weglaten van naam en afkomst,” zegt De Bree. “Of het standaardiseren van formulieren waarbij pas later persoonlijke kenmerken als naam, geslacht of leeftijd bekend worden gemaakt.”


 
De PvdA vraagt de provincie om nog voor de zomer een proef met anoniem solliciteren te starten. 
Artikel delen:
Reacties 20
 1. Je weet toch meestal niet waarom je afgewezen bent. Mijn vriendin solliciteert al weer geruime tijd en de meeste afwijzingsmails/brieven (als je die al krijgt) zijn om te huilen zo slecht!
  Voor mij persoonlijk is het gelukkig al zo’n 13 jaar geleden dat ik aan het solliciteren was, maar ik heb dat altijd ervaren als één van de meest frustrerende bezigheiden die ik ooit gedaan heb!

  Acties als anoniem solliciteren, speed date avonden voor ww’ers enz gaan daar echt weinig aan veranderen vrees ik!


  ⚠️ Meld

 2. Mooi initiatief. Kun je als bedrijf ook geen gezeik meer krijgen als je niet slecht Nederlands sprekende bontkraagjes die graag veelvuldig met het K-woord smijten in dienst hebt.


  ⚠️ Meld

 3. ⤽Bij anoniem solliciteren kun je denken aan het tijdelijk weglaten van naam en afkomst,⤝ zegt De Bree. ⤽

  Je CV kun je dan ook weg laten want anders wordt je weer gediscrimineerd op ervaring en opleiding.

  Dus alleen schijven”” Ik wil die baan”
  Meer niet.


  ⚠️ Meld

 4. Verbaast me niks dat de PvdA met zo’n voorstel komt. Gezien de peilingen moeten er een hoop van die lieden over niet al te lange tijd zelf wellicht weer gaan solliciteren… 😀


  ⚠️ Meld

 5. Msste PVDA tsja lamzakken veel beloven geld uitdelen wat anderen gespaard hebben
  ik zou zo socialist worden als hun idealen werkelijk zouden kunnen wezen worden. Helaas een partij in ruste gesteund door fnv


  ⚠️ Meld

 6. @D erk

  Hoezo geld uitdelen wat anderen gespaard hebben?
  Misschien heb je wat voorbeelden en kun je meteen vertellen welke partijen dit niet doen.  ⚠️ Meld

 7. Bericht door *Tjalling*, op 24 maart 2016 17:05

  ⤽Bij anoniem solliciteren kun je denken aan het tijdelijk weglaten van naam en afkomst,⤝ zegt De Bree. ⤽

  Je CV kun je dan ook weg laten want anders wordt je weer gediscrimineerd op ervaring en opleiding.

  Dus alleen schijven”” Ik wil die baan”
  Meer niet.

  Hoewel ik het een onzinnig plan vind is dit natuurlijk ook niet helemaal waar. Ervaring en opleiding is een heel goed middel om echt te meten of iemand een match is. Achternaam, afkomst enz. niet
  Wat ik jammer vind is dat men vaak enkel een sollicitatieformulier laat invullen. Daarbij mis je ook de mogelijkheid om mensen te selecteren op een beetje fatsoenlijk taalgebruik en een normale brief kunnen schrijven.

  Bericht door Robertzwolle, op 24 maart 2016 23:59

  Hoezo afkomst ik kom uit Singapore moet ik dat verzwijgen om een baan te krijgen hier

  Nee, je hoeft niets te verzwijgen… ze willen er naartoe dat je het MAG verzwijgen als je het wil en als je denkt dat dat van invloed is op je kans op die baan.

  Bericht door D erk, op 25 maart 2016 2:41

  Trouwens leuke woordspeling, een baan te KRIJGEN. Iedereen doet er moeite voor dus jij ook of….

  Hoeveel moeite kun je doen? Je kunt een goede brief schrijven en daar houdt het meestal al op…

  Ik hoor regelmatig op Radio 1 hoe Asscher in gesprek gaat met “de gewone mens”. Eerst wordt er dan weer even verteld hoe ontzettend goed het gaat en hoe weinig mensen er werkeloos zijn. En dan komt een burger in de gelegenheid om Asscher te vragen hoe het dan toch komt dat hij/zij maar niet aan de bak komt. Dan krijg je telkens van die standaard antwoorden als:”Je moet misschien niet kijken naar waar je voor afgewezen wordt, maar kijken naar wat je wél kunt!”


  ⚠️ Meld

 8. Er zijn nu eenmaal meer mensen dan werk. In zo’n situatie verkeren zij in de luxe situatie voor weinig geld de ‘krenten uit de pap’ binnen te halen. Ik vrees echter dat brieven zonder vermelding van b.v. naam, leeftijd en afkomst rechtstreeks in de prullemand terecht zullen komen. Ik denk zelf dat bedrijven weer hun maatschappelijke verantwoordelijkheid (kansen voor iedereen) moeten nemen.


  ⚠️ Meld

 9. Inderdaad en hoe ga je dat controleren?

  Bij het bedrijf waar ik voor werk neem ik ook wel sollicitatiegesprekken af en zie ik diverse sollicitatiebrieven. Af en toe ben je dan toch wel redelijk verbaasd over bepaalde zaken


  ⚠️ Meld

 10. Wat mensen in een sollicitatiebrief zetten.
  Dat mensen taalfouten in een sollicitatiebrief en/of CV laten zitten.
  Hoe collegae een sollicitatiegesprek afnemen.
  Wat collegae als sterke en zwakke punten zien.
  Wat voor ontzettende talenten er tussen zitten. (Ik verbaas me niet alleen in de negatieve zin)
  Of de studenten van tegenwoordig nog wel toekomen aan bier drinken (zie vorig punt)
  Dat sollicitanten te laat komen voor een sollicitatiegesprek.
  Wat voor mensen door recruiting doorgezet worden. Er zitten gevallen bij waarvan ik denk dat ze bij recruiting echt hadden moeten zien dat het niets is!


  ⚠️ Meld

 11. Update: motie is aangenomen met hulp van VVD, D66, SP, Swollwacht en GroenLinks. Gemeente gaat dit jaar nog een proef starten 🙂


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.