Overlastpleger houdt Holtenbroek bezig

Zwolle – Regelmatig vertelt de politie uit Zwolle op Facebook verhalen die ze meemaken in de wijk. Dit keer het verhaal van een wijkagent die keer op keer geconfronteerd wordt met het gedrag van een dronken overlastpleger in Holtenbroek.

"Donderdag fietsten wijkagent en collega door de wijk Holtenbroek, toen wij bij het Wijkcentrum een bekende overlastpleger zagen staan. Wij zagen dat de man aan het bedelen was. Bij navraag aan de gulle gever, bleek dat hij een euro had gegeven en dat hij dat wel vaker deed, omdat hij de man goed kende. Op onze vraag of hij wist wat de overlastpleger er mee zou gaan doen, was zijn antwoord: "Bier kopen!". Precies! En juist hierdoor wordt de overlast vaak nog groter. In gesprek met de overlastpleger bleek dat hij al de nodige alcoholische drank had genuttigd. Hij was redelijk aanspreekbaar, maar kwam tegelijkertijd warrig en onsamenhangend over".

Vervolg bericht Facebook:
 
Eigenlijk tegelijkertijd werden wij aangesproken door de beheerder van het wijkcentrum. Hij gaf te kennen dat de man kort daarvoor binnen was geweest en daar enkele vrouwen had lastiggevallen en geintimideerd. Helaas geen strafbare feiten, maar een lokaalverbod leek op zijn plaats. Het wijkcentrum is een plaats waar bewoners in alle rust samen moeten kunnen komen en eventueel hulp kunnen vragen bij problemen. De overlastpleger was het uiteraard niet eens met het verbod, maar verliet al mopperend en klagend het strijdtoneel. Wij gaven hem nog de tip om niet meer alcohol te gaan nuttigen, aangezien hij dan mogelijk bij ons in de cel zou belanden voor openbare dronkenschap. Uit ervaring gesproken is dat met deze man helaas geen uitzondering. 
 
Kort daarop troffen wij hem alweer…hij stond te urineren tegen de gevel van een winkel midden op het winkelcentrum Holtenbroek. Een bekeuring accepteerde de man mopperend. Vervolgens vertrok hij ook hier op eerste vordering en zonder al te veel tegen te spartelen. Met een gieter van de plaatselijke bloemist hebben wij de urine zoveel mogelijk weggespoeld. 
Het was lunchtijd en wij besloten om een broodje te gaan eten. Op de terugweg naar het districtsbureau van politie spraken wij naar elkaar uit dat er hoogstwaarschijnlijk nog wel een melding zou komen. Wij besloten om de meldkamer en dienstdoende collega’s portofonisch alvast op de hoogte te stellen. 
Ongeveer een half uurtje later werden wij gebeld door de directrice van een basisschool aan de Bachlaan met de mededeling dat een zwerverstype achter de school in de bosjes zou liggen te slapen. Op datzelfde moment waren kinderen aan het spelen op het aangrenzende speelterrein. Al met al een onwenselijke situatie. Zij had de man aangesproken en deze was vertrokken. Het signalement…kwam uiteraard overeen met ‘onze’ overlastpleger. 
Niet veel later een melding, afkomstig van een andere basisschool aan de Bachlaan. Nu stond de man via een raam naar binnen te kijken… De directeur heeft hem aangesproken, maar merkte dat de man nu wel erg onder invloed van alcoholische drank was. Het gesprek met hem verliep dan ook niet wenselijk en de man weigerde te vertrekken. 
Ter plaatse troffen wij de man en constateerden inderdaad dat hij duidelijk dronken was. Hierop besloten wij de man ter ontnuchtering mee te nemen naar het politiebureau. Uiteraard zit er aan dit korte verblijf wel een prijskaartje…een boete voor openbare dronkenschap.
Al met al heeft deze notoire overlastpleger de wijk en daarmee ons behoorlijk beziggehouden. Daadkracht is dan ons antwoord in de hoop dat deze man ooit de hulp gaat aanvaarden, die hem keer op keer geboden wordt. ^DS

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Het klinkt me in de oren dat deze kerel met fluwelen handschoentjes wordt behandeld.
  Misschien dat deze overlastpleger nooit zijn boetes betaald, wat ik me zo kan voorstellen. Dan gewoon de bak in voor onbepaalde tijd. Dan wat minder last voor de omgeving.

 2. Een paar jaar geleden, voor de bezuinigingen op de GGZ, werd deze man verplicht opgenomen, werd er goed voor hem gezorgd, kreeg hij een behandeling en kon hij na een tijdje weer positief vooruit. Die goeie oude tijd!

 3. @Ineke. Ik dacht precies hetzelfde. Waarom deze man laten rondlopen. De meeste alcoholisten drinken niet zomaar. Er zit vaak een hele oorzaak achter! Ik hoop echt dat deze man zo snel mogelijk wordt opgenomen, zodat hij aan zijn problemen kan gaan werken!

 4. De meeste alcoholisten drinken niet zomaar. Er zit vaak een hele oorzaak achter!

  Klopt, zie bijvoorbeeld Rene Froger, Patty Brard Robby Williams of Andre Hazes.

 5. Ik denk handhaving binnen de mogelijkheden.
  We willen hier toch geen Amerikaanse toestanden met getrokken pistolen etc. ?

  Tja ,en de bezuinigingen in de GGZ laten zich hier duidelijk gelden.
  Helaas.

 6. mijn broer was ook alcoholist. Maar hij wilde wel hulp.op zondagmiddag belt hij 3 x dokterspost.Ze zeiden dat hij dronken was en maar moest gaan slapen.hij moest de buren maar vragen om op hem te letten. maandagmorgen daarop werd hij dood gevonden.en dat is hij nog steeds…..

 7. Op 22 mei 2011 bij de dokterspost in Zwolle. Hij had ooit 1 keer eerder gebeld.Weekend he? Dan moet je niet zeuren…….Dokters zijn nog steeds heilig net zo als in het begin van de vorige eeuw. Zucht.

 8. Ik lees toch echt:
  Al met al heeft deze notoire overlastpleger de wijk en daarmee ons behoorlijk beziggehouden. Daadkracht is dan ons antwoord in de hoop dat deze man ooit de hulp gaat aanvaarden, die hem keer op keer geboden wordt.

  Vind het dus te makkelijk om bezuinigingen de schuld te geven.

 9. Hij mag kiezen, en kiest voor drank en drugs. Zal hij ook blijven doen.
  Bij een verplichte opname heeft hij geen keus, maar wel een toekomst.

 10. Wat is “kiezen” wanneer je verslaafd bent, Ineke? Uit je laatste zin begrijp ik dat jij net als ik vindt, dat ‘we’ (de samenleving) best wel wat dwingerder mogen zijn in het eigenbelang van diegenen die niet (meer) kunnen ‘ kiezen’.

 11. We hebben het er hier al vaak over gehad. Edith Schippers bezuinigde verkeerd op mensen die psychische zorg nodig hebben. Ben het met deze professionals helemaal eens[/url]. Maar de vrouw met de ambitie om de VVD te trekken (en zodoende aast op het MP-schap) blijft onvermurwbaar. Dit artikel is ook alweer 10 maanden oud.

 12. Weer politiek gelul. Niemand wordt daar beter van ,behalve de politiek. Hahahah, hebben jullie het door jongens…………………???

 13. Waarom deelt de politie boetes uit aan dit soort personen ?
  Alsof hij die ooit gaat betalen..
  Er lopen nogal wat van dit soort gasten in Zwolle.

 14. Waarom alleen boetes geven?
  Hij staat al te bedelen.

  Waarom niet de oorzaak aanpakken of de problematiek die er nu is? Dat gebeurt nergens meer tegenwoordig.

  Ik snap dat het nu lijkt alsof de politie nu een hele drukke dag heeft gehad, maar dit is geen probleem voor de politie.
  Deze mensen zullen echt geholpen moeten worden.. Dat is met het uitschrijven van een boete niet gedaan. Hij is al bekend binnen de politie.. Binnen de wijk enz.
  Deze mensen vallen buiten de maatschappij en dat is vreselijk. Anderen durven vaak niets te zeggen, voor de persoon zelf is hij waarschijnlijk al vaak in zijn leven laten vallen.. politie heeft toch ook een meldingsplicht? Waarom geen opname? Vrijwillig of onvrijwillig? Dit gebeurt tegenwoordig pas wanneer de veiligheid van anderen in het geding is. Dit is zeer spijtig, want de kans is groot dat dat ooit gaat gebeuren.. Of de meneer ziet zn eigen leven niet meer zitten, dan is het de goedkoopste oplossing voor de maatschappij.. zelfmoord…. zonde van mensenlevens!!!!!!

 15. Wat hebben jullie toch met opname.
  Alsof een opname heilig is.
  Die man is al in beeld.
  Die man krijgt al hulp aangeboden.
  Dat staat er toch.

Reageer