Watertaxi tijdens Koningsdag in Zwolle

Zwolle – Op Koningsdag, woensdag 27 april, zal de watertaxi voor het eerst in de Zwolse grachten varen. De initiatiefnemers van de KanaalsaVAARi hebben samenwerking gezocht met de stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen.’

watertaxi_koningsdag_2016.jpeg

Een sloep met roeiers zal de mensen via het water rond het centrum vervoeren. De opbrengst gaat naar ‘Schipper mag ik ook eens varen.’ De route van de watertaxi loopt door de grachten en het water rondom de binnenstad. Halteplaatsen worden in ieder geval de steiger van Hiawatha bij de Fundatie, de looproute bij de Pannenkoekendijk en de haven bij het Rodetorenplein. De definitieve vaartijden en route worden op een later moment bekend gemaakt.

De meest groene watertaxi ooit

Via ‘Schipper mag ik ook eens varen’ is contact gelegd met de roeivereniging uit Hattem. Aangedreven door spierballenkracht zullen de roeiers van ‘Hattem roeit’ mensen over het water vervoeren. Het is de meest duurzame aandrijving voor een watertaxi ooit. Er zullen op Koningsdag in ieder geval twee sloepen varen, waarin 10 tot 12 mensen vervoerd kunnen worden. Pilot watertaxi De watertaxi ontstond als een idee tijdens de KanaalsaVAARi.

Initiatiefneemster Ivette Halkes wilde vanaf het water ideeën ontwikkelen voor stadscafé ‘De spontane stad’ van Club Cele en ZAP. Tijdens deze KanaalsaVAARi voer een groep van zeven mensen door de Zwolse grachten en het Almelose kanaal. Het verhaal van de KanaalsaVAARi is te lezen op http://zowell.nl/de-eerste-watertaxi-van-zwolle/ of https://creativette.nl/2016/01/22/op-kanaalsavaari/.

De Watertaxi is het eerste idee dat deze groep nu daadwerkelijk realiseert. Het varen op Koningsdag is een pilot om uit te proberen of het idee waarde heeft voor Zwolle. Een schip voor mensen met een beperking De stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’ heeft een schip gekocht om mensen met een beperking en hun familie te kunnen laten varen. Dat schip wordt momenteel aangepast en geschikt gemaakt voor mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. De opbrengst van deze pilot met de watertaxi komt ten goede aan dit project.

Meer informatie is te vinden op: www.schippermagikookeensvaren.nl

Artikel delen: