Geen beleid tegen stickervervuiling

Zwolle – Vooral palen van verkeerslichten aan fietspaden rondom de binnenstad zitten volgeplakt met stickers. Ook lantaarnpalen en palen van verkeersborden zijn niet veilig voor de stickerplakkers. Sommige Zwollenaren ergeren zich aan deze “stickerterreur”, maar de gemeente heeft geen beleid voor het verwijderen van deze vervuiling. Woordvoerder Bonnie van der Meer van de gemeente Zwolle laat weten dat hierover geen afspraken zijn gemaakt met de ROVA. Alleen als het reinigingsteam van de ROVA tijd over heeft worden er soms stickers in de binnenstad verwijderd. Bij aanstootgevende zaken (laatst bijvoorbeeld een hakenkruis) of wanneer de veiligheid in het geding is (bijvoorbeeld als een verkeerslicht of verkeersbord niet meer goed leesbaar is) wordt er direct ingegrepen.

stickervervuiling_zwolle_3.jpg 

Foto’s: Hennie Vrielink

Onlangs was er op bijna elke lantaarnpaal vanaf de binnenstad richting station een sticker geplakt van Oost Wanted met een gezicht in de vorm van een handboeienmotief. Oost Wanted is de naam van een driekoppige rapformatie uit Zwolle. De rappers van Oost Wanted zijn er zich van bewust dat hun stickers op openbare plaatsen zichtbaar zijn, maar dat ze deze stickers niet zelf hebben geplakt, “maar slechts gedistribueerd.” Zij vinden stickers een ideale manier van promotie. Het is niet hun eerste intentie geweest dat hun stickers verschijnen op lantaarns of op andere openbare plekken, maar merken wel op “of een stickertje hier en daar het waard is om je druk over te maken.” Ze hopen in ieder geval dat de stickers hun naam binnen Zwolle bekender maakt voordat hun eerste videoclip van hun debuutalbum in april verschijnt. Afgelopen week hadden ze nog een geslaagd optreden in Hedon.

stickervervuiling_zwolle_1.jpg

stickervervuiling_zwolle_2.jpg 

De verse stickers van Graffiti For You sieren menig lantaarnpaal rondom de buitenring van de binnenstad. Gilbert van Graffiti For You verklaart het jammer te vinden dat mensen dit zien als vervuiling. De Zwolse Graffiti For You aan de Pannenkoekendijk bestaat ongeveer vijf jaar en is gespecialiseerd in het aanbrengen van muurdecoraties, het geven van workshops en maken van canvasschilderijen. Ook geven zij graffiti demonstraties. Gilbert geeft wel aan dat hij niet zelf de stickers op lantaarnpalen plakt, maar dat stickers bijvoorbeeld worden meegegeven aan klanten die een workshop graffiti schilderen bij hem hebben gevolgd. “Wat ze daarna met de stickers doen heb ik niet in de hand.” Wanneer hij ze op plekken tegenkomt waarvan hij denkt dat mensen daar echt een probleem mee hebben belooft hij ze weg te halen.
Gemeentewoordvoerder Bonnie van der Meer legt uit dat handhaving op “plakkers” heel lastig is. In het verlengde hiervan geeft ze nog aan dat vanwege de bezuinigingen onlangs is besloten om de portalen van de verkeerslichten niet meer planmatig te schilderen. “We accepteren op dit punt dus ook een lagere beeldkwaliteit.”
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Net zo strafbaar stellen als graffiti >:( Waarom geven de bedrijven stickers uit? Juist, om die ergens op te plakken. Doelbewuste actie!!


  ⚠️ Meld

 2. Ik vind het minder erg dan graffiti maar lelijk is het wel. Vooral ook omdat de ontwerpers ervan geen idee hebben wat ze doen. Moeten die stickers nu perse zo lelijk zijn?


  ⚠️ Meld

 3. Hoe kan een bedrijf als Graffiti for you zelf gaan kliederen? Andere notoire kliederaars zijn Curly Coffee en Blauw FM.


  ⚠️ Meld

 4. Hoe kan het nou zo zijn dat de gemeente hier géén beleid voor heeft en geen passende afspraken met de schoonmaakdienst?! Vindt de gemeente(raad) het niet belangrijk dat de stad er schoon en ordelijk ziet?


  ⚠️ Meld

 5. Zo is’t. Het hoeft ook allemaal niet strak, netjes en sober.
  Bovendien wordt er al veel teveel beleid gemaakt op van alles en nog wat. Rapporten volgeschreven en ellenlang vergaderd door bulten ambtenaren.


  ⚠️ Meld

 6. ‘Afspraken’ is wat anders. Met plezier 17:24 prikkelend neergezet. Maar de topic-tekst verontrust

  Er zijn hierover geen afspraken zijn gemaakt met de ROVA. Alleen als het reinigingsteam van de ROVA tijd over heeft worden er soms stickers in de binnenstad verwijderd. Bij aanstootgevende zaken (laatst bijvoorbeeld een hakenkruis) of wanneer de veiligheid in het geding is (bijvoorbeeld als een verkeerslicht of verkeersbord niet meer goed leesbaar is) wordt er direct ingegrepen.

  Ingegrepen door? De stadswacht is weg bezuinigd. Maar er zijn toch wel BOA’s die handhaven en een bekeuring mogen uitschrijven.


  ⚠️ Meld

 7. Graffiti For You claimt de stickers niet zelf op te plakken maar ik kom ze toch wel erg vaak tegen. En erg vaak op verkeerslichten. Ik geloof niet in zoveel toeval.


  ⚠️ Meld

 8. ‘Half Zwolle’ hangt ook op de lantaarnpalen vol met teksten als: PIET 50-jaar, Jan en Kootje stappen samen in het bootje, geef 3x een toeter voor mijn jarige broer etc. etc.

  Wat vinden jullie er van? ::D >:(


  ⚠️ Meld

 9. Stickers plakken mag niet, maar advertenties van een vermiste kat of ander huisdier mag wel? Gewoon de vervuilers beboeten, als Gilbert van Graffiti 4 You niet claimt dat hij het zelf heeft gedaan, en niet op heterdaad betrapt is, mag hij ook niet verantwoordelijk worden gesteld. Maar als er iemand word beboet moeten ze diegene gewoon beboeten vind ik!


  ⚠️ Meld

 10. Wat een gejank om een paar stickertjes….Wat een zeikerds wonen er toch in Zwolle….Waarom moet alles zo strak? Er wordt hier geleefd!  ⚠️ Meld

 11. Je bent zelf degene die 16 dagen na de laatste reactie nog de moeite doet om te reageren Down2damage. Het valt dus volgens mij nog wel mee met het “gejank”.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.