Isala Zwolle start thuismonitoring bij risicozwangeren

De meeste zwangerschappen verlopen voorspoedig. Soms moeten zwangere vrouwen toch opgenomen worden in het ziekenhuis ter observatie.

Deze zogenoemde ‘risico’-zwangeren hebben bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of de baby ligt achter in groei. De afdeling Verloskunde van de Isala klinieken zal vanaf 5 november de controles van deze patiënten bij hen thuis gaan uitvoeren met een wekelijkse terugkomdag in het ziekenhuis.

De ervaring leert dat 50% van de ‘risico’-zwangeren voor een langere periode op de afdeling Verloskunde verblijft. De gezondheidsproblemen worden vaak pas beëindigd na de bevalling. Een langdurige opname in het ziekenhuis kan dan sociaal en psychologisch zeer belastend zijn.

Diverse studies hebben aangetoond dat geïntegreerde zorg voor ‘risico’-zwangeren thuis een vorm van medisch verantwoorde, ziekenhuis verplaatste zorg is. Dit heeft als voordeel dat de patiënt in de vertrouwde thuissituatie zorg ontvangt, meer vrijheid heeft en gemotiveerd blijft voor de behandeling. Bovendien zal de thuismonitoring kostenbesparend werken omdat de opnameduur wordt bekort.

Onderzoeken als bloeddrukmeting, registratie van de hartslag van de baby of controle van urine worden dan dagelijks thuis uitgevoerd door een gespecialiseerd verpleegkundige. De patiënt moet wel aan enkele criteria voldoen en woonachtig zijn binnen een straal van 30 kilometer rondom Zwolle.

De Isala klinieken wil met deze service tegemoetkomen komen aan vraaggerichte zorg aan huis. De patiënt wordt zo lang mogelijk in de eigen omgeving behandeld, maar blijft wel onder verantwoording van de gynaecoloog. Gedurende de thuismonitoring gaat de patiënt één keer per week ter controle naar het ziekenhuis en heeft de patiënt een gesprek met de gynaecoloog.

Artikel delen:

Reageer