Unieke game over Zwolle in de Middeleeuwen

Een 3D game met verschillende levels over het middeleeuwse Zwolle. 5 studenten van de opleiding Gaming zijn sinds februari bezig om deze unieke game te ontwikkelen, in nauwe samenwerking met de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle en Stichting V-GEN-X. Vrijdagmiddag presenteren zij de eerste level in ’t Vliegerhuys in Zwolle.

De Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle hoopt dat jongeren dankzij deze game in aanraking komen met de rijke Zwolse stadsgeschiedenis. De Stichting V-GEN-X houdt zich bezig met de promotie van Nieuwe Media in Oost-Nederland en ziet in deze game een unieke kans om de digitale middelen op de kaart te zetten. “Dit project is uniek voor Noord/Oost Nederland. Het is de eerste keer dat studenten van een MBO-opleiding een eigen game ontwikkelen en zo hun portfolio opbouwen,” vertelt Klaas Schuuring, leraar Deltion en betrokken bij de Stichting V-GEN-X.

Het Verhaal

Het is 1504, de stad Swolla, tegenwoordig beter bekend als Zwolle en de omliggende steden vormen de ‘Hanze’; Een groep ijzersterke handelssteden waar welvaart heerst.

De speler kruipt in de huid van een arme student uit Kampen die besluit naar Swolla te verhuizen om en een opleiding te gaan volgen tot bouwmeester. Met een handelsschip uit Kampen kan hij mee naar Swolla. Via de wateren komt hij zo de haven van Swolla binnen. Na een school, kerk en een plek om te overnachten te hebben gevonden gebeuren er een aantal vreemde dingen in de stad.  De student die zich graag wil bewijzen tegenover de Zwollenaren besluit de stad en de mensen te helpen.

Als de Zwollenaren besluiten om hun hertog Karel van Gelre uit de stad te verbannen gaat alles mis. Ze sluiten de hertog op tussen de hekken van de stadspoort waar de hertog moet zweren dat hij nooit meer terug komt. Hij doet dit, maar staat vervolgens enkele dagen later met een groot leger voor de stadsmuren klaar om Swolla aan te vallen. De student besluit als ultieme uitdaging alles op alles te zetten om ‘zijn’ stad te helpen verdedigen en te redden van de ondergang. In een 30 dagen durende strijd tegen het enorme leger van Karel van Gelre groeit de speler uit van arme student tot ware held.

Het ziet er voor Swolla alleen niet echt goed uit als blijkt dat het leger van de hertog van Gelre aanzienlijk sterker blijkt te zijn. Als het erop lijkt dat de stad haast geen stand meer kan houden schieten de omliggende steden Kampen en Deventer, Swolla in het heetst van de strijd te hulp. Lukt het Swolla om op deze manier hun oude hertog te verslaan? En waar is de hertog ten tijde van de strijd zelf?

De titel van de game, Blauwe Vingers, slaat op het feit dat de student vanuit Kampen in Zwolle gaat wonen en zich daar gaat inzetten voor de stad, hij krijgt dus eigenlijk ‘Blauwe Vingers’ door zijn omgang met de Zwollenaren.

Artikel delen:
Reacties 9
  1. leuk idee, alleen jammer dat het een geschiedkundig volledig onjuist verhaal is. Zwolle is als stad nooit belegerd geweest voor zover ik weet.

  2. Zwolle is alleen geterroriseerd door Zweder van Voorst, belegerd is het nooit door de ridders. Het kasteel van Voorst is uiteindelijk door Zwolle, Kampen, Deventer en Utrecht tweemaal belegerd, waarbij de tweede keer na maanden succes opleverde. Voor meer informatie zie dit document.

Reageer