Theaterlab in oude keuken De Librije

Zwolle – Per 1 september starten Zwolse theaters en Deltion met het ‘Theaterlab’ in Theater de Spiegel. Een prachtige locatie in het souterrain, voorheen keuken van De Librije, waar studenten zich het theatervak in een inspirerende omgeving eigen kunnen maken.

Met een leer-, werk- en repetitieruimte in de vorm van een ‘laboratorium’ starten Deltion en Zwolse theaters een uniek initiatief waar experimenteren, leren en praktijk samenkomen. Op donderdag 31 maart wordt de overeenkomst voor de samenwerking getekend door de directeuren van Zwolse theaters en het Deltion College. Na 31 maart starten de studenten met het ontwerpen en inrichten van de ruimtes in samenwerking met de technici van het theater. Tot aan september wordt er gebouwd aan het Theaterlab: een onderwijsproject op zich, want dit wordt door en in samenwerking met de studenten vorm gegeven. In september zullen de eerste praktijklessen en stages starten. Het is uniek dat deze combinatie van school (lessen) en stage op één locatie buiten het Deltion College plaats gaat vinden. Er worden onderwijsprojecten gedaan onder leiding van docenten van Deltion en de studenten gaan korte en ook langere stages lopen onder begeleiding van medewerkers van Zwolse theaters.

Zwolse theaters wil studenten meer bekend laten worden met het theater en biedt aantrekkelijke stageplaatsen. Door studenten zich in het lab te laten ontwikkelen, is de overgang naar stage en mogelijk werk in de toekomst makkelijker te maken. Het Deltion College versterkt door deze samenwerking de verbinding met het beroepenveld. De studenten van de opleiding mbo Drama krijgen de kans om voorstellingen te ontwikkelen, die opgevoerd worden bij Zwolse theaters. Het theaterbedrijf wordt in de breedte en diepte onder de loep genomen, van kaartverkoop tot marketing. Er worden bijvoorbeeld ook ontmoetingen georganiseerd tussen de professionele bespelers van de Spiegel en de studenten. 
Binnen het onderwijs is het moeilijk om op deze schaal praktijkervaring op te doen. 
 
Zwolse theaters heeft al meerdere samenwerkingsverbanden met opleidingen tot stand gebracht. Een voorbeeld hiervan zijn de kleedkamers in Schouwburg Odeon, die na een pitch ronde (‘Maak de mooiste kleedkamer van Nederland’) door studenten van het Cibap (opleiding Kleur- en interieurvormgeving) zijn vormgegeven. Ook Students On Stage is succesvol gebleken, waarbij Zwolse theaters aan jongeren het podium biedt, maar ook zorgt voor ondersteuning van bijvoorbeeld professionele technici. 
Martijn Sweitser, adjunct directeur en aanjager van deze samenwerking vanuit Zwolse theaters: “Ik vind het belangrijk dat jonge mensen naar het theater gaan. En de behoefte vanuit het onderwijs is niet alleen om te scholen, maar ook om jonge mensen te vormen. Theater leert je dingen duiden, theater vermaakt en raakt. Dit is een win-win situatie, studenten die stage lopen in het theater dragen ook bij aan de kwaliteit. Deze samenwerking laat onze toegevoegde waarde voor de maatschappij op een mooie manier zien.”

Artikel delen:
Reacties 5
 1. En waar blijft Artez in deze mooie samenwerking? Het zijn letterlijk buren!! Waarom geen integratie?? Voor het kunstleven in Zwolle zou dit dé perfecte aanvulling zijn!


  ⚠️ Meld

 2. Weet iemand of er nog steeds subsidie gaat richting Zwolse theaters? Eerst een nieuw theater omdat Odeon te klein werd. Odeon is echter niet verdwenen, dus nu zijn er gewoon 2 theaters. De laatste is onlangs verbouwd waarbij o.a. een cafe is gemaakt. Een mooie brug gemaakt richting de Spiegel. Nu zal er weer geld in De Librije gestopt worden.
  Prima als ze dat zelf betalen, moet volgens mij wel kunnen met die entreeprijzen, maar ik vermoed dat dit niet het geval zal zijn.
  Een besluit tot de bouw van een stadion levert een referendum op, regelmatig geld richting het theater hoor je bijna niemand over. Waarschijnlijk omdat de beleidsmakers ook regelmatig in de zaal zullen zitten.


  ⚠️ Meld

 3. Hallo,
  inderdaad Irene, ik studeer aan ArtEZ Theaterdocent. Wie weet is er een samenwerking mogelijk. Mooi initiatief!
  Groet


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.