In het voetspoor van Eli Heimans

Zwolle – Op zondag 10 april 2016 organiseert IVN Zwolle een fiets-/wandelexcursie van 1,5 tot 2 uur over een bijzondere Zwollenaar: Eli Heimans, en zijn liefde voor de natuur. De start is om 14.00 uur aan de Potgietersingel, bij museum De Fundatie.

heimans_thijsse.jpg 

Tijdens een fietstocht (lengte 10 km) maken we kennis met de Zwolse jaren van Heimans. Waar groeide hij op en waar ging hij graag naartoe? Waar haalde hij zijn inspiratie vandaan? Wat heeft hij voor natuureducatie in Nederland betekent? Aan de hand van zijn eigen werk laten de IVN natuurgidsen u graag kennis maken met deze inspirerende Zwollenaar. Vooraf aanmelden is niet nodig. Een vrijwillige bijdrage voor IVN wordt op prijs gesteld. Meer info op www.ivnzwolle.nl. Eli Heimans (1861 – 1914) is naast Thorbecke en Herman Brood, één van de meest legendarische geesten, die Zwolle heeft voortgebracht.

Misschien zegt de naam van Eli Heimans u op dit moment nog niet zoveel, maar hìj is naast Jac .P. Thijsse (van de bekende Verkade albums) één van de belangrijkste grondleggers van de Nederlandse Natuurbescherming en Natuureducatie. Zijn geestelijke erfenis is heden ten dage nog springlevend.
 
Eli Heimans heeft ons geleerd dat de levende natuur heel dichtbij is en dat het een kostbaar goed is, waar we zuinig op moeten zijn. Natuurmonumenten en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) bouwen voort op juist zijn ideeën.
Nog minder bekend is dat Eli Heimans een geboren Zwollenaar is. Hij groeide op in de Papenstraat, tussen stenen en stadse drukte. Maar de Peperbus en de omgeving van Zwolle vormden de basis voor zijn grote kennis van de Nederlandse natuur. Eli Heimans werkte nauw samen met zijn vriend Thijsse, die door de Verkade-albums en zijn langere actieve leven veel bekender is geworden. Maar Thijsse heeft veel aan Eli Heimans te danken.
Artikel delen:
Reacties 3
  1. Bravo IVN! Eli Heimans verdient het om in zijn geboortestad meer in het zonnetje te worden gezet. Maak de geesten in Zwolle maar rijp. Heimans was naast onderwijzer ook botanisch tekenaar.( tekenen was nog echt een vak op de kweekschool). Misschien, in het voetspoor van Heimans, ook eens een cursus botanisch tekenen organiseren? Het nis maar een idee.

Reageer