Kunstenaar Geheugentheater moet betalen

Zwolle – De kunstenaar die het kunstwerk het Geheugentheater in de Zwolse wijk Stadshagen zou maken moet bijna 273.000 euro aan de gemeente Zwolle terugbetalen. Dat oordeelt de rechtbank deze maand. De gemeente had het geld vooruit betaald aan de kunstenaar. Nu hij “het Geheugentheater op de hoofdburcht bij Havezathe Werkeren” niet heeft geleverd, moet hij dat teruggeven. Op Weblog Zwolle was destijds veel verontwaardiging over de kwestie.

Het ‘archeologische kunstwerk’ draaide uit op een flop. Sinds 2002 werd gewerkt aan de realisatie van een kunstwerk voor het gebied Werkeren te Stadshagen. Binnen dit project is in de loop van de jaren vertraging ontstaan en is duidelijk geworden dat het kunstwerk niet door de kunstenaar gerealiseerd kon worden. Er werd alleen een fundament voor het kunstwerk geplaatst. Er werd tot en met 2009 ongeveer 220.000,- euro aan de kunstenaar betaald voor het kunstproject ‘Geheugentheater’ Werkeren. Die kosten werden aan de kunstenaar vooruit betaald voor het meedenken in de ruimtelijke plannen voor het gebied, het doen van onderzoek naar de invulling van een kunstwerk en het maken van ontwerpen hiervoor. Er was later ook nog sprake van hogere materiaalkosten. Ook dat werd in 2007 betaald. Elke keer kwam de kunstenaar zijn afspraken niet na. De plaatselijke VVD en D66 stelden herhaaldelijk vragen aan het college over dit debacle.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Misschien moeten we de ambtenaren die dit soort bedragen uitgeven aan rommel dat men een ‘kunst’ noemt ook eens aan de kaak stellen! Ik doe iets moois voor de helft


    ⚠️ Meld

  2. Wat danny zegt, zeker in stadshagen zijn er inmiddels al tonnen aan nutteloze kunst besteed. Die dingen aan dat twistvlietpad zijn nog wel leuk, maar dat kitscherige ei naast het winkelcentrum, en die wanvertoning bij de milligerplas en nu dit weer. Daar moet toch iemand voor verantwoordelijk zijn.


    ⚠️ Meld

  3. Nee Abouali, dat is nu juist het punt. Niemand is tegenwoordig ergens voor verantwoordelijk, laat staan dat iemand ergens ’s over na zou denken: er is een pot met geld voor dit soort “kunst”, en dan moet dat geld natuurlijk ook besteed worden (kanniet schelen hoe). Dan is er waarschijnlijk een belangrijke commissie die zich daar tegenaan mag bemoeien. En volgend jaar moet die pot met geld weer op….


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.