Referendum Oekraïne leeft ook in Zwolle

Zwolle – Afgelopen paasmaandag organiseerden het CDJA IJsseldelta en de JOVD Zwolle een debat tussen Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Kees Verhoeven (D66) over het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne.

refdebat_3.jpg 

Beide heren debatteerden passievol over de vraag of het associatieakkoord een opmaat is voor een lidmaatschap van de EU en of dit akkoord meer was dan alleen een handelsverdrag. Het theatercafé in café Het Vliegende Paard zat vol met zo’n 70 mensen uit alle lagen van de samenleving. De avond werd afgetrapt met een colum van historicus Ewout Klei die betoogde dat de hele referendumdiscussie kan worden teruggebracht naar de kloof tussen burger en politiek. Vervolgens gingen Van Bommel en Verhoeven met elkaar in debat over verschillende stellingen. Beide heren waren het eens dat vooral iedereen op 6 april zijn of haar stem moet laten horen. Serieuze argumenten gemixt met een dosis humor volgden in de avond.

De organisatie is erg tevreden met het debat. ‘’Je kan zien dat het referendum ook in Zwolle enorm leeft. Via Periscope (livestreamdienst) keken ook nog eens 30 tot 50 mensen met ons mee vanuit heel Nederland en zelfs vanuit een bus in Oekraine.’’, aldus Anne Adema, bestuurslid bij het CDJA. Vooral de vraag wat het beste is voor het volk in Oekraine zorgde voor veel discussie tussen beide heren. Zo gaven ze allebei aan wel mensen voor of tegen dit akkoord te kunnen vinden. 
De avond eindigde met de mogelijkheid om vragen te stellen aan de aanwezige parlementariërs en met een betoog van een activist uit Oekraïne die vertelde hoe alles de afgelopen jaren achteruit was gegaan. ‘’We willen graag bijdragen aan de informatievoorziening en hopen dat de aanwezigen beter weten wat en waarvoor ze volgende week woensdag gaan stemmen’’, aldus Simon Tol van de JOVD in Zwolle. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

22 gedachten over “Referendum Oekraïne leeft ook in Zwolle”

  1. @eddy, de EU moet geen liefdadigheidsinstelling zijn.
    Moest maandag helaas werken, had anders ook wel even gekeken, maar 121 kijkers is nog steeds niet echt een denderend aantal.

  2. Stem nee!!

    Dit is een zwaar corrupt land.
    Uiteindelijk gaat het om toetreding tot de EU.

    Gaat ons miljarden kosten om dit land aan de Europese eisen te laten voldoen.

    Europa is alleen maar bang dat de Oekraine weer door Rusland ingelijfd gaat worden

  3. Perry, ben je ook door Soros betaald voor het plaatsen van linkjes? 😉 Een ding is zeker: waar Soros komt met zijn geld, wordt er een chaos en ellende. Ik hoop dat Nederlanders van hun land genoeg houden om dit scenario niet hier laten realiseren.

    Ik stem #NEE – voor Nederland en voor Oekraine! Voor vrede en mensenrechten, voor de samenwerking zonder neokolonialisme.

    Wat kiest u?

  4. Elena/

    Ten eerste wie en wat is Soros , en ik het vrij hautain vindt mij te associeren met iets wat mij in het geheel onbekent is.

    En ja ik houd ook van mijn land en ik gun ook de mensen uit de Oekraine,om onder het juk van de corrupte oliechargen en hooggeplaatsen weg te komen. En ja ook ik gun ze de democratie die wij in ons kikkerlandje hebben bevochten . En ja ik gun het de macht wellustige Poetin niet om verder zijn ongenuanceerde annexatie beleid uit te voeren.

    En het zal je niet verbazezen dat ik (ook zonder Soros) overtuigend een JA zal stemmen.

  5. Waarom dit referendum:

    ??Oekraïne kan ons niets schelen??
    Ze zijn de initiatiefnemers van het referendum over een EU-verdrag met Oekraïne. Maar het gaat het Burgercomité EU om iets heel anders.

    ??Een leuk zomerdingetje.⤝ Dat zei redacteur Bart Nijman van GeenStijl tegen de bedenkers van het plan om een referendum te organiseren over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Dat leuke zomerdingetje, een initiatief van het Burgercomité EU, leek een onhaalbaar plan. Het kreeg pas vleugels toen enkele it-specialisten zich meldden bij GeenStijl en voorstelden een app te bouwen waarmee mensen digitaal hun handtekening konden zetten. Eind september hadden meer dan 450.000 Nederlanders dat gedaan. En zo gaan miljoenen kiesgerechtigden volgende week woensdag naar de stembus.

    ⤸Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen, dat moet u begrijpen⤝, zegt historicus Arjan van Dixhoorn, voorzitter van het burgercomité. De oprichters daarvan hebben maar één doel. De Europese Unie kapotmaken, of Nederland uit de EU drijven, een Nexit dus. ⤸Een Nexit-referendum is tot nu toe niet mogelijk. Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten⤝, legt Van Dixhoorn uit.

    De ware initiatiefnemers van het referendum laten het campagnevoeren voor een belangrijk deel over aan anderen. ⤸GeenStijl claimt het referendum misschien wat meer dan terecht is. Maar het is ze gegund, want zonder hun was het nooit gelukt⤝, zegt Pepijn van Houwelingen, die in overheidsdienst werkt.

    bron:NRC

  6. Drama.

    Niet onbelangrijk om ook dit te weten.

    Hoe kwam het referendum tot stand?

    Van Houwelingen: ⤸Eerst hebben we twee jaar gewacht op de nieuwe referendumwet die vorig jaar zomer van kracht werd. Vervolgens hebben we op de website van de Kiesraad gekeken welke wetten en internationale verdragen referendabel waren. Een van de eerste was het associatieverdrag met Chili. Toen wisten we dat het associatieverdrag met Oekraïne, waar toen al veel om te doen was, waarschijnlijk ook referendabel zou worden. Dat verdrag zou eerst op 30 juni in de Eerste Kamer worden behandeld. En dan zou het dus, en dit verzin ik niet, net niet referendabel zijn, want de referendumwet ging op 1 juli in. Dus toen hebben we, en ik weet tot op de dag van vandaag niet of daar wat mee is gebeurd, een mail gestuurd naar zowel de SP als de PVV met het verzoek om de behandeling een week uit te stellen. En dat gebeurde. Toen dachten we, hé, dit zou weleens wat kunnen worden. Daarop zijn we bij GeenStijl langsgegaan.⤝

    Bron NRC

  7. en dan zou je als Nederlandse regering je ook nog iets van de uitslag aan moeten trekken? Volkomen knots, en een fraai voorbeeld van het ondoordacht bezig zijn binnen het kader van het wetgevingsproces in Nederland.

Reacties zijn gesloten.