Opening Sutu Court in Holtenbroek

Zwolle – Vrijdag opende wethouder Nelleke Vedelaar de Sutu Court in park De West-as in de Zwolse wijk Holtenbroek. Ze deed dit door als eerste een voetbal tegen de interactieve voetbalmuur te schieten. Daarna gaven Athakan en Emirhan, twee jonge wijkbewoners, samen met PEC-voetballers David Brown, van het belofteteam, een demonstratie van de Sutu aan de vele belangstellenden.

blije_kinderen_holtenbroek_met_wethouder_nellekevedelaar_bij_sutu.jpg 

Wethouder Nelleke Vedelaar: “Gezond leven is zo belangrijk. Deze Sutu draagt daar aan bij. De Sutu combineert de elementen van een game met lekker sporten en buiten zijn. Om die reden zet Zwolle Gezonde Stad zich in om diverse Sutu Courts te realiseren in de gemeente Zwolle.” Athakan en Emirhan zijn beiden heel blij met de Sutu in hun wijk. “Toen we de Sutu in de wijk Dieze zagen, wilden wij ook graag een in onze wijk. We hebben daarom met zo’n 15 andere jongens statiegeldflessen verzameld en € 251,15 meebetaald aan deze Sutu.” De andere financiers van de Sutu zijn de partners binnen het samenwerkingsverband Zwolle Gezonde Stad: Gemeente Zwolle, Rabobank, Deltion College, Novon en Windesheim.

‘Sutu’ betekent ‘schieten’, vandaar dat de interactieve, digitale voetbalmuur ‘Sutu’ heet. De Sutu bevat 16 LED panelen die meten wanneer ze met een bal worden geraakt. De panelen die geraakt moeten worden lichten op en de kleur geeft aan welke speler aan de beurt is. Vier luidsprekers geven de spelers feedback en uitleg over het spel. Er kunnen verschillende spellen worden gespeeld.
 
Zwolle Gezonde Stad
Tien jaar geleden is Zwolle Gezonde Stad gestart. Dit is een samenwerkingsverband van publieke en private organisaties die ervoor wilden zorgen, samen met inwoners, dat meer jongeren in Zwolle een gezond gewicht hebben door gezondere voeding en meer bewegen. Dit is gelukt. Zwolle was de eerste gemeente die een positief resultaat kon laten zien. Het percentage jongeren in Zwolle met een gezond gewicht is groter geworden en steekt gunstig af tegen het landelijk gemiddelde. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat mensen langer gezond blijven. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van leven van mensen, maar ook heel belangrijk om mee te kunnen doen in de maatschappij. Om die reden zet Zwolle Gezonde Stad zich in om onder andere diverse Sutu Courts te realiseren in de gemeente Zwolle. Eerder werd er een Sutu geplaatst in de wijk Dieze en op dit moment wordt er hard gewerkt om ook een Sutu in Stadshagen te realiseren.

Artikel delen: