SP: Jeugdhulp in gevaar door te grote druk

Zwolle – De Transitie Autoriteit Jeugd, bewaker van de huidige veranderingen binnen de jeugdhulp, waarschuwde onlangs dat veel aanbieders van jeugdhulp onder grote organisatorische en financiële druk staan. De SP maakt zich zorgen dat deze problemen ook in de regio Zwolle spelen. Daarom stelt de partij maandag mondelinge vragen in de gemeenteraad over de kwestie.

Het risico is, wanneer jeugdhulporganisaties langere tijd te weinig subsidiegeld krijgen en daarnaast de geleverde hulp te laat door de gemeenten wordt vergoed, er organisaties om gaan vallen. Sandra Drost, gemeenteraadslid voor de SP in Zwolle, uit haar zorgen: ‘Er verandert een heleboel in het zorglandschap, en dus ook in de jeugdhulp. Om verantwoord deze veranderingen door te voeren, is geld nodig. We mogen niet het risico nemen dat de jeugd tussen de wal en het schip gaat vallen, en bij dit soort signalen moet meteen door de gemeente geanticipeerd worden.’ Daarom stelt de SP aanstaande maandag mondelinge vragen aan het college. De fractie wil weten van het college of zij deze signalen ook in de regio Zwolle krijgen van jeugdhulpaanbieders en wat ze met dit signaal vanuit de Transitie Autoriteit gaan doen.

Staatssecretaris van Rijn heeft aangegeven dat instellingen die organisatorisch de zaken op orde hebben, hulp zouden moeten kunnen krijgen, de vraag is of het college van Zwolle ook bereid is om dit te doen, en hoe zij dit zullen gaan aanpakken. Drost: ‘Het gaat hier om kwetsbare kinderen. Het mag niet zo zijn dat zij door financiele problemen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.’

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “SP: Jeugdhulp in gevaar door te grote druk”

  1. Voor de transities was het al een grote puinhoop.
    Begeleiding op lucht bediend. Waar de jeugd met rugzakjes totaal niets aan hebben.
    En dan kun je wel verhalen ophangen bij de gemeente om te anticiperen. Het geldbedrag ontbreekt en dan valt er niets te anticiperen. Vooral niet binnen de transities binnen de jeugdzorg.
    Een grote zorg die al begint bij een goede opvoeding als basis.
    Laat de overheid en gemeenten daar maar op anticiperen!

  2. Opvoeding zal best een van de oorzaken zijn, maar daar kun je niet alles op schuiven. Er zijn kinderen met met een afwijking in de hersenen die,ook in een ” goede” opvoeding, moeilijk kunnen zijn om mee om te gaan. Als kinderen of hun ouders daardoor agressief gedrag vertonen dan is een uithuisplaatsing het gevolg. Hier komt dan de jeugdzorg voor in aanmerking. Daar zijn, uit financieel opzicht, niet alle mogelijkheden om het kind dan de behandeling te geven die daarvoor nodig zijn. De meeste kinderen zitten daar niet “gesloten” en mogen dan vrij veel en kunnen daardoor niet de hele tijd in de gaten gehouden worden.
    Nu ook het speciaal onderwijs is afgeschaft en de scholen niet de speciale aandacht aan kinderen kunnen geven, die sommige kinderen toch echt nodig zijn, gaan kinderen daardoor ook ” ontsporen” . Dus heel gecompliceerd allemaal, maar zoals in meer instanties, hebben bezuinigingen daar zeer veel slechte invloed op.

Reacties zijn gesloten.