De kanjers van basisschool De Ark in Zwolle Zuid

Zwolle – Aan het begin van de schoolweek verzamelden alle driehonderd kinderen van de Christelijke basisschool De Ark zich op het schoolplein voor de hoofdingang. Alle kinderen hadden een wit petje op of een wit T-shirt aan. Ook stond er een podium opgesteld met microfoons. Maandag 4 april was een bijzondere dag voor deze school. Directeur Frank Arentsen ging op het podium staan en heette iedereen welkom. “We hebben het Kanjercertificaat gehaald en vanaf vandaag zijn we een Kanjerschool, waarbij we hebben afgesproken met respect en vertrouwen met elkaar om te gaan.”

dscf3823.jpgFoto’s: Hennie Vrielink 

Na het welkomstwoord van de directeur las Dirk-Jan Luttekes van groep 6a het Kanjergedicht voor dat eindigde met de zin “Ik ben een kanjer.” Vervolgens werd door de groepen 2 en 3 het Kanjerlied gezongen. Daarna feliciteerde wethouder van onderwijs Jan Brink de school met het Kanjercertificaat en benadrukte dat het belangrijk is dat je op school “jezelf kunt zijn.” Ook moedigde hij de kinderen aan niet alleen vandaag maar het hele jaar de witte petten op te houden. Op een Kanjerschool leren kinderen op een respectvolle, plezierige en veilige manier met elkaar om te gaan. De Kanjermethode maakt gebruik van petten en het gedrag van een kind met een witte pet is “rustig”. Het kind is innerlijk beschaafd; het pest, schreeuwt en scheldt niet, maar is behulpzaam en is te vertrouwen. Dit kind heeft respect voor zichzelf en voor de ander. De zwarte, gele en rode pet staat voor ander gedrag van een kind.

dscf3826.jpg

dscf3829.jpg 

Na de opening moest het Kanjerbord worden onthuld. De ingang van de school was gebarricadeerd met rood-witte linten en de deur dichtgeplakt met pakpapier. Wethouder Jan Brink en bestuursvoorzitter Henk ter Wee van Vivente ( de naam van de stichting voor Christelijk basisonderwijs in Zwolle) moesten de hindernis nemen en binnen naast de voordeur het bordje met “erkende Kanjerschool” onthullen. Daarna ging iedereen de school in en voor de ouders en andere bezoekers was er koffie of thee. Op het speelplein achter was er voor de kinderen limonade en kregen ze een cupcake. De kinderen van groep 7 hadden voor de andere groepen kanjerspelletjes georganiseerd, waarbij er groepjes werden samengesteld met kinderen van alle leeftijden. Vanaf 4 april 2016 mag De Ark zich een Kanjerschool noemen. Het is niet alleen een prestatie dat ze dit certificaat hebben gehaald, maar om het te behouden moet er blijvend en actief aan gewerkt worden. Ook elke leerkracht moet gecertificeerd zijn.

Hennie Vrielink

Reporter Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Lieve oud-collega’s, van harte gefeliciteerd met deze erkenning van jullie harde werken! Vrolijke groet, Heidi :D:D


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.