GL voor vreedzame manifestaties op Koningsdag

Zwolle – Vreedzame manifestaties, zonder overlast voor het Koninklijk paar en voorbijgangers, moeten ook op Koningsdag mogelijk zijn, in het grootste deel van de Zwolse binnenstad. Dat stelt GroenLinks voor in een amendement bij de gemeenteraadsvergadering van 4 april. Daar wordt besloten over de ‘Koningsdagverordening en aanwijzing veiligheidsrisicogebied’.

manifestatie_zwolle.jpg 

GroenLinks vindt dat een eventuele manifestatie zelfs een nog kleurrijker karakter kan geven aan de Koningsdagviering. ‘Zo wordt centraler dan in het raadsvoorstel, op deze feestdag uitgedragen: In Nederland is vrijheid om verschillend te denken en dit te uiten, met respect voor andere meningen’. Ruimte voor manifestaties moet er volgens GroenLinks zijn in het gearceerde, verder ongekleurde deel van het (bijgaande) kaartje van de verordening. (Het gekleurde deel betreft de rechtstreekse omgeving van de koninklijke route.)

Amendement :

Koningsdag- ook ruimte voor andere geluiden

De gemeenteraad van Zwolle, in vergadering bijeen voor besluitvorming over de Koningsdagverordening en aanwijzing veiligheidsrisicogebied.

overwegende dat:

er sprake is van een openbare manifestatie wanneer er meerdere personen zijn die in het openbaar een mening uiten en waarbij het uiten van deze mening centraal staat.
het recht om betogingen te organiseren of eraan deel te nemen en vrijheid van meningsuiting zijn verankerd in de Grondwet.
deze grondrechten onder bepaalde voorwaarden kunnen worden beperkt, ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.
de inhoud van de uiting géén criterium is om een manifestatie ergens te verbieden.
van oordeel dat:

op Koningsdag vreedzame manifestaties zonder directe hinder voor het koninklijk paar en andere bezoekers mogelijk moeten zijn in de binnenstad, het buitenste gedeelte van veiligheidsring 4 (*).
een eventuele manifestatie zelfs een nog kleurrijker karakter kan geven aan de Koningsdagviering.
Zo ook, centraler dan in het raadsvoorstel, op deze feestdag wordt uitgedragen: In Nederland is vrijheid om verschillend te denken en dit te uiten, met respect voor andere meningen.
stellen wij de raad voor de Koningsdagverordening als volgt te wijzigen:

Artikel 4-2 te schrappen.
Toe te voegen Artikel 3-4: Het is verboden in de derde veiligheidsring een openbare manifestatie te houden op 27 april 2016 vanaf 06:00 uur tot 13:00 uur, met dien verstande dat dit verbod in elk geval van kracht blijft zo lang het officiële Koningsdagprogramma in aanwezigheid van de Koninklijke familie plaatsvindt
(*)Toelichting: de wijziging betekent dat manifestaties mits vreedzaam en zonder fysieke hinder voor voorbijgangers mogelijk zijn in de binnenstad, het gearceerde- verder ongekleurde deel van ring 4. Zie bijgaand kaartje.

Ondertekening

Fractie GroenLinks

Artikel delen:
Reacties 24
 1. Laat die azijnpissers van GroenLinks op Koningsdag wegblijven! Nooit zorgen die gasten voor iets leuks en gezelligs, altijd demonstreren of kankeren op anderen.


  ⚠️ Meld

 2. @FrankV – Even resumeren: het kost een miljoen, kleedjesmarkt wordt verplaatst, buitenactiviteiten worden verplaatst, burgers worden gevisiteerd, preventief fouilleren wordt toegestaan… wie verpest het nu voor wie?


  ⚠️ Meld

 3. @FrankV en Abouali; Bedankt, door jullie is deze ‘discussie’ meteen weer doodgeslagen, WLZ wordt steeds meer een azijnzeikerssite.

  Misschien ook eens goed dat Moderators hier naar kijken, want het wordt voor mensen die wel een zinvolle discussie willen voeren, niet echt aantrekkelijk gemaakt. Ik doe aan déze ‘discussie’ in ieder geval niet meer mee.


  ⚠️ Meld

 4. @historischbesef, als je met goede punten zou kunnen komen waarom het koningshuis wel nut heeft dan hoor ik ze graag. Ik heb een link gepost met 10 tegenargumenten, een prima startplaats voor een zinvolle discussie lijkt mij?


  ⚠️ Meld

 5. @aukje, ik betwijfel ten zeerste of een gekozen president net zo veel zal kosten. Een president heeft doorgaans niet meerdere kastelen en een gouden koets nodig, ook hoeven wij niet te betalen als een president zijn boot op wil knappen. Alle familieleden van de president zullen ook geen geld ontvangen alleen omdat ze familie van de president zijn. Zo kun je nog wel een tijdje doorgaan.  ⚠️ Meld

 6. Best een goed idee, een statement. Maar een mars? manifestaties?

  Ik weet het niet….En het blijft toch ook altijd heerlijk lachen om Willy en de vrouwe.


  ⚠️ Meld

 7. Waarom zegt GL eigenlijk nixxx over de inhoud van de

  (Ruimte voor) manifestaties

  …in welke vorm….met geluid….ook met protestmars….toespraken van selfkickers?


  ⚠️ Meld

 8. @ Abouali, dit interesseert me niet zoveel

  ik betwijfel ten zeerste of een gekozen president net zo veel zal kosten.

  Ben die familie gewoon aardig zat. De Oranjes van Nassau von Lippe Biesteveld, von Claus von Amssberg from foute-Argentinië link….

  Maar ik heb er absoluut geen revolte (;)) voor over. Een paar keer extra genieten met Willy en de vrouwe in Lucky TV en bijvoorbeeld De Kwis…vind ik ook goed. Youp’s fijne hersenspinsels destijds wekelijks in een zogenaamde briefwisseling met Maxima. Laatst nog over de belachelijke extra kosten voor ons Nederlanders terwijl Willy en de vrouwe met Poetin proosten en naast hem schijnen te wonen in mooi Griekenland.

  Poppenkast….maar wat hebben de mensen die vermaakt willen worden zonder Jan Klaasen en Katrijn?


  ⚠️ Meld

 9. @dick, het koningshuis kost ongeveer 110 miljoen per jaar. Dit lijken mij toch kosten die je beter in het onderwijs en de zorg kan steken dan dat hiermee een absurde poppenkast overeind gehouden word.


  ⚠️ Meld

 10. @Abouali, Handig zo’n lijstje met tegenargumenten. Als je nu ook een lijstje met positieve geluiden opzoekt kun je met jezelf discussiëren met andermans argumenten. Tijd om wat voor jezelf te denken lijkt me.  ⚠️ Meld

 11. @catherine, als iemand al perfect heeft verwoord hoe ik er over denk dan hoef ik dit niet nogmaals in eigen bewoording over te typen. En als jij een lijstje kan vinden met argumenten voor de monarchie dan zou ik die graag lezen. Dan zou je hier namelijk iets toevoegen in plaats van alleen maar onnozele dingen te zeggen.


  ⚠️ Meld

 12. Bericht door tja, op 4 april 2016 20:09
  go wordt er gelukkig toch nog 110 miljoen aan een nederlander besteed.

  Toch niet. Hij is ontzettend allochtoon. Drie van zijn grootouders zijn geboren en getogen buitenlanders.


  ⚠️ Meld

 13. En niet te vergeten, zijn grootvader is/was een SS-er en zijn schoonvader is een tafel-moordenaar. Lekker volk.
  En een zekere Meijer verbiedt borden, die hem niet welgevallig zijn en zal dit waarschijnlijk door jodenhalers laten handhaven.


  ⚠️ Meld

 14. @Abouali, ik had hier ook nog iets anders toegevoegd, maar blijkbaar was dat weggehaald door de weblog Zwolle redactie. Het was een positieve feedback over de website, maar blijkbaar werd dit niet zo opgevat.  ⚠️ Meld

 15. Bericht door Johann, op 5 april 2016 4:50
  En niet te vergeten… Enz.

  Maar dat voegt niets toe aan de vraag of die 110 miljoen aan een Nederlander is besteed.


  ⚠️ Meld

 16. @Abouali
  [/ook hoeven wij niet te betalen als een president zijn boot op wil knappenquote]

  Laat dit nou een cadeautje zijn dat we zelf gegeven hebben. INCLUSIEF het onderhoud. En dan achteraf gaan mopperen dat het zoveel geld kost….

  Leuk stukje van die Lubach, maar niet gebaseerd op controleerbare feiten. Kan ik dus niks mee.


  ⚠️ Meld

 17. @ Bericht door vdberg, op 4 april 2016 21:35/ Het voorstel van GL haalde het maandagavond niet tijdens de raadsvergadering. ??. Jammer en kleinburgerlijk.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.