Wederom prijs voor de Librije in Zwolle

Opnieuw strijken chef-kok Sergio Herman van restaurant Oud Sluis in Sluis en Jonnie Boer van de Librije in Zwolle met de eer. Zij namen tijdens de Nacht van de GaultMillau in Breukelen wederom de GaultMillau Awards in ontvangst voor respectievelijk Beste Chef en Restaurant van het Jaar 2008.

Het wordt bijna eenzaam aan de top, lijkt het. Boer en zijn Thérèse, en collega Herman hebben voor de tweede keer dezelfde titel met hun zaak met 19,5 punten van GaultMillau, op een schaal van 20 punten. De GaultMillau geldt als de tegenhanger van de Michelin-sterren.

Hetzelfde geldt voor Hans van Wolde, chef-kok en eigenaar van Beluga in Maastricht. Hij kreeg dit jaar de GaultMillau Award Chef van het Jaar. ,,Een grootmeester op het gebied van pure, herkenbare smaken”, stelt GaultMillau Nederland. Deze award gaat elk jaar naar een ander die het afgelopen jaar bijzonder is opgevallen.

De Belofte van het Jaar is voor Marco Westmaas van strandrestaurant Elzenduin Beach in Ter Heijde aan Zee, terwijl Linnen in Oisterwijk de prijs Wijnkaart van het Jaar mee naar huis mocht nemen. Omdat de 59-jarige Robert Kranenborg een inspiratie is geweest voor veel andere chefs kreeg hij maandagavond de GaultMillau Oeuvreprijs. Hij introduceerde de moderne keuken in Nederland en leidde verscheidene generaties koks op.

Andere restaurants die hoog scoren in de hitlijst is Inter Scaldis in Kruiningen met 19 punten en restaurant Beluga die steeg van 18 naar 19 punten. GaultMillau telt in totaal twintig internationale inspecteurs die ruim vijfhonderd restaurants en tweehonderd hotels opnemen in de GaultMillaugids.

Hoofdredacteur van de GaultMillau-gids, Jan van Lissum, constateert dat er weer klassiek wordt gekookt: ,,Je krijgt weer een behoorlijk stuk vlees of vis op je bord, niet met al dat gefriemel erbij. De consument wil dat niet meer.”

Artikel delen:
Reacties 11
 1. @jasper: ja, en daar heeft hij zelf ook nooit om gevraagd! in ieder geval, gefeliciteerd Jonnie!! zulke mensen moeten er meer zijn. met hart en liefde voor hun vak en daarmee de top bereiken.


  Maak melding

 2. @dre:
  Waar haal je vandaan dat hij daar nooit om heeft gevraagd? Uit de diverse verhalen in de media lees ik juist dat hij en zijn vrouw beweren er voor het geval dat om gevraagd hebben…


  Maak melding

 3. stentor.nl

  ZWOLLE – Zwolle steekt twee ton in het hotelplan van toprestaurant De Librije. Eigenaren Jonnie en Thér?se Boer verbouwen momenteel de oude gevangenis – Het Spinhuis – op het Noordereiland in Zwolle tot een luxe hotel-restaurant met kookschool.
  Slideshow image
  VORIGE
  START
  STOP
  VOLGENDE
  Wethouder Emmy Witbraad maakte de donatie dinsdag bekend: ⤸We hebben gemeend een gebaar te moeten maken, om onze waardering te laten blijken voor wat deze ondernemers als particulieren voor de stad doen.⤽
  Burgemeester en wethouders van Zwolle wijzen erop dat de familie Boer bij de verbouwing van het Spinhuis buiten andere subsidieregelingen zijn gevallen. Volgens Witbraad is sprake van een uniek project, waardoor er geen precedentwerking zou zijn.


  Maak melding

 4. jaja, die onderhand de biezen gepakt heeft ja….

  lijkt me toch dat dat geen persoonlijke beslissingen zijn, maar meer een gevolg van een lobby…


  Maak melding

 5. Ik ben het helemaal met jasper eens, alleen is het zoals altijd de verkeerde die het gezeur over zich heen krijgt…Maar zoals jasper terecht opmerkt is degene die het gezeur en de gevolgen moet krijgen natuurlijk allang gevlucht…

  De familie Boer gun ik het van harte.


  Maak melding

Reageer