“Verloren zoon” Arie Slob terug in Zwolle

Zwolle – “Welkom terug in Zwolle” waren de woorden van burgemeester Henk Jan Meijer gericht aan Arie Slob, die na vijftien jaar werk in de Tweede Kamer is teruggekeerd naar Zwolle en vanaf begin van dit jaar directeur van Historisch Centrum Overijssel/IJsselacademie. De gemeente Zwolle had op 5 april in de raadszaal van het stadhuis een lunchlezing georganiseerd voor belangstellende Zwollenaren en deze keer hield Arie Slob een inleiding met als titel “De verloren zoon komt terug.” De raadszaal en publieke tribune zaten helemaal vol. Er waren zelfs stoelen bijgezet.

Voor Arie Slob was de raadszaal bekend terrein, want hij is hier als gemeenteraadslid zijn politieke carrière begonnen. Hij erkende dat er de afgelopen maanden “wel wat met mij gebeurd is.” Na vijftien jaar Tweede Kamer met een behoorlijke hectiek heeft hij vorig jaar zomer “de knop omgezet en zelf besloten als fractievoorzitter van de ChristenUnie plaats te maken voor iemand anders.” Op zijn laatste werkdag nog een toespraakje van de Kamervoorzitter, “iets op mijn revers gespeld”, vervolgens zijn spulletjes ingeleverd en via de parkeergarage het complex van de Tweede Kamer in Den Haag verlaten. Vele mensen hebben hem de afgelopen periode gevraagd: “Hoe gaat het met je?” Volgens eigen zeggen gaat het goed met hem. Hij herinnert zich nog goed zijn oriënterend gesprek over de vacature voor directeur van het HCO. Dit gesprek voerde hij met wethouder Jan Brink en de voormalige burgemeester van Dalfsen Leo Elfers. Hij vond dit “bloedspannend.” Als vooraanstaand lid van de ChristenUnie had hij een vertrouwelijk gesprek met een D66-er en een CDA-er en hoewel er in de politiek niet veel binnenskamers blijft, heeft hij het zeer gewaardeerd dat beide heren zijn vertrouwen niet hebben beschaamd.

Slob moet nu “de politiek van zich afschudden en vind het heerlijk om nu niet altijd meer op elk moment over elk onderwerp een mening te hoeven hebben; wat in zijn vorige functie wel van hem verwacht werd. Iemand anders zei het zo: “Zo komt de verloren zoon weer terug naar Zwolle.”

 

Arie Slob is in 1988 in Zwolle komen wonen en zegt nu “dit is mijn stad. Ik ben als historicus gaan houden van de geschiedenis van deze stad.” Als directeur van het HCO werkt hij met specialisten op het gebied van archivering en cultuurhistorie en sinds kort is ook het archief van Deventer toegevoegd en lopen er hierover gesprekken met Kampen. Ook de samenwerking met het Stedelijk Museum Zwolle staat nadrukkelijk op de agenda.

 

Arie Slob is van mening dat het “ongelofelijk goed” gaat met Zwolle en dat we een mooie geschiedenis hebben. Tijdens de middeleeuwse Hanzetijd was er in Zwolle sprake van een geweldige bloeitijd en daarna heeft Zwolle zich door kunnen ontwikkelen. Na de Franse tijd werden we provinciehoofdstad en in 1876 is Zwolle een spoorwegknooppunt geworden en werd de Centrale Werkplaats verplaatst naar Zwolle, wat een grote impuls gehad heeft op de beroepsbevolking en de ontwikkeling van Assendorp. Na de gemeentelijke herindeling in 1967 is “het knellende ceintuur rondom de stad weggehaald” en werd Zwollekerspel deel van de gemeente Zwolle. Er kwamen 8000 hectare bij en alle nieuwe stadswijken zijn gebouwd op het gebied van het voormalige Zwollekerspel.

 

In 1994 telde Zwolle 100.000 inwoners en zeer binnenkort wordt de 125.000 ste inwoner bijgeschreven in het bevolkingsregister. Volgens Slob wordt er in Den Haag steeds meer over Zwolle  gesproken. “Zwolle is booming.” Niet alleen de economische ontwikkeling, maar ook de sportieve prestaties hebben het imago van de stad vergroot. “Denk daarbij ook aan de Librije en de Fundatie.” Volgens Arie Slob is er de afgelopen jaren veel bij elkaar gekomen “en misschien zitten we nu weer in een gouden eeuw.” Wel moet je alert en scherp blijven om dit niet weer kwijt te raken. “Er zijn geen vanzelfsprekendheden en je moet blijven kijken naar de toekomst.” Slob vindt dat we de verantwoordelijkheid hebben de stad duurzaam over te dragen aan nieuwe generaties. Het kenmerk van Zwolle is samenwerking. Niet alleen in de stad, maar ook met de regio. “De regio heeft ons nodig, maar wij hebben ook de regio nodig.” 

 

Met veel enthousiasme en passie sprak Arie Slob tijdens de lunchlezing over Zwolle, haar geschiedenis, maar ook over de toekomst. Hij kan zich nog herinneren dat hij ooit aan zijn eerste baan in Zwolle begon toen hij nog elders woonde. Hij leerde als forens de stad niet kennen omdat hij alleen de weg van het station naar zijn werk kende en omgekeerd, maar nog nooit in het centrum was geweest tot het moment dat hij enkele verloren uren moest invullen en toen van lieverlee maar een wandeling door het stadscentrum maakte: “Ik ontdekte een geweldige mooie en historische stad en vroeg me af waarom niemand me dat eerder had verteld. Zwolle was een verborgen parel voor me, die ik toen ontdekte.” Zwolle heeft niet allen haar verloren zoon teruggekregen, maar er ook een ambassadeur voor de stad bijgekregen, die samen met anderen “het verhaal van Zwolle zal gaan uitdragen.”  

 

Hennie Vrielink

Reporter Weblog Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over ““Verloren zoon” Arie Slob terug in Zwolle”

  1. Mooi verslag van een mooi en ook door mij erg gewaardeerd mens. Ik heb een paar keer met hem mogen samenwerken (sportraad Overijssel).

  2. Zwolle zorgt goed voor haar Christenen. Krijgt meneer Slob zomaar een nieuwe functie aangeboden bij het HCO. Een club in een duur luxe pand waar geen Zwollenaar ooit komt. Vriendjespolitiek dus!!

    Ondertussen wordt er niet naar de Zwollenaar geluisterd dat er geen AZC in Zwolle moet komen. Nu komen er binnenkort 600 asielzoekers naar Zwolle. Je zult er maar in de buurt wonen of een bedrijf hebben.

  3. Best jammer toch

    Bericht door jdewinter, op 6 april 2016 8:11
    Zwolle zorgt goed voor haar Christenen

    Dit suggereert op zijn minst een voorkeursbehandeling….geconstateerd door iemand vanuit een slachtofferrol.

  4. Vanwege die -zoals jij het noemt- ouderwetse kijk gaat hij oo bij het Historisch Centrum werken. Kunnen al die nieuwerwetse progessievo’s de stad verder laten verloederen.

  5. Dus Martinus…er is een tegenstelling tussen mensen niet geen probleem met Arie Slob hebben en…

    nieuwerwetse progessievo’s

    Kun je ook bij beide “groepen” horen?

    Mooi woord trouwens “nieuwerwets”, maar wat bedoel je?

Reacties zijn gesloten.