Fietsend bergop met Sander van den Berg

Zwolle – De 27-jarige Sander van den Berg uit Aa-landen gaat op 3 september met de fiets de Alpe d’Huez beklimmen. 13,8 kilometer met 21 haarspeldbochten, waaronder bocht 7, ook wel de Nederlandsche Bocht genoemd. Er zijn veel Nederlanders die dat doen, maar voor Sander is de uitdaging wel erg groot. Als gevolg van zijn spierziekte kan hij hoogstwaarschijnlijk dit jaar deze prestatie nog neerzetten, maar het is niet zeker of hij dat een jaar later ook nog kan. Het doel van deze beklimming is euro’s bij elkaar te fietsen voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Sander heeft de vrij onbekende spierziekte HMSN, waarvoor nog geen medicijnen zijn ontwikkeld. Zijn spierkracht wordt minder en begint als eerste af te nemen in zijn voeten en handen. Herstel is nog niet mogelijk. Sander moet leren met deze ziekte om te gaan: “Niet wat me niet lukt, maar wat me wel lukt,” is daarbij zijn motto.

sander_van_den_berg.jpg 

Vijf jaar geleden kreeg hij stekende pijn in zijn scheenbeen en na een operatie werd duidelijk dat hij een erfelijke spierziekte heeft. Hij had al wel eerder fysieke klachten, maar deze werden nooit toegeschreven aan deze ziekte. Zelfs als kind op de basisschool kon hij tijdens gym al niet goed meekomen met leeftijdsgenoten vanwege zijn mindere motoriek; “daar heb ik soms zware periodes meegemaakt” kan Sander zich nog goed herinneren. Ook liep hij blessures op en twee dagen na zijn afscheidswedstrijd bij de voetbal lag hij op bed en kon nauwelijks meer lopen. Hij had zijn spieren te zwaar belast. Zelfs gewoon lopen wordt lastiger. Sander van den Berg is nu locatiemanager op een woonvoorziening van Stichting Philadelphia en blij dat hij niet meer zo veel hoeft te lopen als toen hij nog woonbegeleider was. Gelukkig heeft hij nog voldoende kracht in de spieren van zijn bovenbenen, die met name nodig zijn bij het fietsen.

Begin van het jaar is Sander in training gegaan bij Fitplaza Zwolle. Vroeger was dit een gewone sportschool, maar volgens directeur Henk Wemekamp heeft dit centrum zich nu ontwikkeld tot een trainingscentrum waar honderden sporters worden begeleid bij het behalen van hun fitness- of sportambities. Niet alleen sporters uit de buurt of van verenigingen maken gebruik van de begeleiding en faciliteiten van dit trainingscentrum, maar ook professionele topsporters hebben inmiddels hun weg naar het sportcentrum gevonden. Zo ook topwielrenster Anna van der Breggen uit Zwolle, die in 2012 Europees kampioen tijdrijden werd en vijfde bij het wereldkampioenschap wielrennen in Valkenburg. In 2015 won ze enkele klassiekers en werd Nederlands kampioen tijdrijden. Nu heeft ze haar zinnen bezet op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ook zij traint bij Fitplaza, omdat dit sportcentrum de expertise en faciliteiten heeft wielrenners op topniveau te trainen en te begeleiden. Van deze expertise kan ook Sander van den Berg gebruikmaken sinds hij zijn plan heeft voorgelegd aan de directie van Fitplaza. Henk Wemekamp en zijn team steunen Sander volop in zijn klimambitie. Op dit moment traint hij hier twee a drie keer per week en “gaat virtueel al fietsend de berg op.” Hij heeft een persoonlijke begeleider en een op hem toegesneden trainingsprogramma. Binnenkort gaat hij onder begeleiding met de racefiets naar buiten om enkele oplopende weggetjes en bergjes in de omgeving van Zwolle te beklimmen. Hij begint op de Lemelerberg en zal in september zijn hoogtepunt bereiken op de top van de Alpe d’Huez. Tijdens deze klimtraining wordt zijn klimtechniek verbeterd, de ideale fietshouding vastgesteld en de fiets op hem persoonlijk afgesteld.
 
Gelukkig hoeft Sander het niet alleen te doen. Ook zijn vriendin Astrid van Gelder is in training en fietst mee in september, hoewel ze eigenlijk “een hekel aan fietsen heeft.” Ook een vriend en wellicht nog enkelen van het trainingscentrum van Fitplaza zullen aan de zijde van Sander de Hollandse Berg in Frankrijk opfietsen. Het ultieme doel is per te klimmen meter 1 euro voor het Prinses Beatrix Spierfonds binnen te halen. Hiervoor zijn veel sponsors nodig, die bereid zijn geld te doneren of een activiteit willen organiseren waarbij de opbrengst bestemd is voor het spierfonds. Inmiddels heeft de voetbalclub van Sander besloten het statiegeld van de bierflesjes te doneren voor dit goede doel. “Enkele spelers zullen hier een flinke bijdrage aan leveren.” Sander en zijn vriendin Astrid gaan tijdens Moeder- en Vaderdag een ontbijtservice opzetten en de moeder van Sander is bezig met het organiseren van een Driving Dinner. Sander heeft inmiddels een eigen website www.sandervandenbergop.nl  en is ook op facebook te volgen: “Sander fietst de berg op.”
 
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle 
Artikel delen: