SP Zwolle wil geen huurverhoging in 2016

Zwolle – In september 2015 heeft de raad een motie van de SP, GroenLinks en PvdA aangenomen die vroeg te kijken naar de mogelijkheden de huren in 2016 niet te verhogen, op zijn minst voor de laagste inkomens. Nu blijkt dat hier geen gehoor aan wordt gegeven terwijl steeds meer corporaties in het land er juist wel voor kiezen de huren niet te verhogen vraagt de SP om opheldering aan het college.

Onder invloed van het kabinetsbeleid zijn de huren sinds 2012 enorm gestegen. Sommige huurders zijn in een paar jaar tijd ruim 10 procent meer gaan betalen. Daarom wil de SP dat Zwolse huurders een jaar adempauze krijgen. Daarna moet dan worden ingezet op een huurbeleid dat maximaal de inflatie volgt. Raadslid Brammert Geerling: ”Met de lage inflatie van 0.6 procent hebben we de mogelijkheid de huren een jaar gelijk te houden en huurders na jaren van enorme lastenstijgingen eindelijk eens te ontzien. Steeds meer corporaties kiezen hier ook voor zoals Levier in Groningen. Het kan dus prima.”

De SP vraagt het college aanvullende afspraken te maken met de corporaties in het kader van de prestatieafspraken en de betaalbaarheidsagenda. Ook wil de partij weten of huurders die net zijn verhuist in de toekomst een jaar geen verhoging meer krijgen. Dit laatste is een veelgehoorde klacht van huurders die soms al na een paar maanden de huur van hun nieuwe woning alweer omhoog zien gaan.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Dit land wordt steeds asocialer, de mensen met de laagste inkomens worden steeds maar weer verder in de kosten gejaagd. Schandalig zeker voor een stad als Zwolle!


  ⚠️ Meld

 2. de lage inkomens hebben voor een groot deel huurtoeslag. Verhoging van de huurprijzen betekent alleen maar meer geld in de zak van de corporatie welke voor een deel van de gezamenlijke belastingen betaald worden.


  ⚠️ Meld

 3. @Stadshagen.

  Dat is niet helemaal waar.
  Je betaalt steeds een beetje meer zelf hoe hoger de huur wordt.
  Die hogere huren van tegenwoordig zorgen ervoor dat je met een laag inkomen steeds minder geld overhoud voor de basisdingen als boodschappen.  ⚠️ Meld

 4. Zéér relevante vraag lijkt me

  In september 2015 heeft de raad een motie van de SP, GroenLinks en PvdA aangenomen die vroeg te kijken naar de mogelijkheden de huren in 2016 niet te verhogen, op zijn minst voor de laagste inkomens. Nu blijkt dat hier geen gehoor aan wordt gegeven terwijl steeds meer corporaties in het land er juist wel voor kiezen de huren niet te verhogen vraagt de SP om opheldering aan het college.  ⚠️ Meld

 5. @stadshagen: Als je net een paar euro in de maand teveel verdient om geen huurtoeslag (meer) te mogen ontvangen heb je nog steeds geen dik inkomen hoor. Misschien netto zelfs nog wel minder dan iemand met toeslag omdat je alles zelf moet betalen.

  Helaas ben ik gedoemd tot het wonen in een huurhuis omdat mijn inkomen voor de banken niet hoog genoeg is om een hypotheek te krijgen voor een koopwoning. En dit terwijl ik in een koopwoning nog wel eens goedkoper uit kan zijn met de vaste lasten dan in een huurwoning waarvan de huur elk jaar weer tig euro’s stijgt en je voor het onderhoud van de woning ook steeds meer zelf moet doen of meer moet betalen.

  Verhuizen naar een goedkopere woning is ook geen optie want die zijn er niet en een verhuizing brengt ook een hoop kosten met zich mee.

  De verhuurders weten dit en maken lekker gebruik van ons als makkelijke melkkoe.


  ⚠️ Meld

 6. Blok zou met sociaal verantwoorde plannen moeten komen, als minister. Voorlopig komt dit er dus uit

  Onder invloed van het kabinetsbeleid zijn de huren sinds 2012 enorm gestegen. Sommige huurders zijn in een paar jaar tijd ruim 10 procent meer gaan betalen.

  Hij is niet alleen te slap voor deze post.
  Hij is ook nog van een politieke kleur die het niet zo met minder bedeelden op heeft. Men is daar ‘vooral met zichzelf en met mensen die behoorlijk meer dan het gepeupel’ verdienen bezig.  ⚠️ Meld

 7. Dat zijn we dan niet eens. Vind dat de PvdA met het leenstelsel 1 grote fout heeft gemaakt. Verder aardig wat goeds heeft kunnen betekenen, Goede bewindslieden in een Kabinet dat het toch eigenlijk aardig goed gedaan heeft voor een verstandshuwelijk. Er was destijds absoluut geen alternatief. Wat is jouw voorkeur dan?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.