Première De Mis van Martin in Zwolle

Zwolle – Met De Mis van Martin presenteert Peter Dijkstra zijn eerste a-cappellaprogramma als chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor. De première van de tournee vindt op 15 april plaats in de Grote Kerk in Zwolle. Bovendien zingt het Zwolse Toonkunstkoor Caecilia in het voorprogramma.

Voor het programma van De Mis van Martin maakte Peter Dijkstra een selectie uit de grootste Franstalige koorwerken: muziek die het koor op het lijf geschreven is. In het verleden bracht het koor wereldpremières van zowel Frank Martin als Ton de Leeuw. Ook Dijkstra voelt zich sterk verbonden met de werken, in het speciaal met de mis voor dubbelkoor van Martin: "Het is een dankbaar stuk om aan te werken. Echt een geschenk", aldus Dijkstra.

 Naast deze relatief behoudende mis van Martin staat Messiaens grensverleggende Cinq rechants: een expressieve compositie gebaseerd op het liefdesverhaal van Tristan en Isolde. Samen met werken van Messiaens leerling Ton de Leeuw en Pierre Villette vormt het een programma waarin de liefde centraal staat, zowel tussen mensen onderling als tussen mensen en het goddelijke.
 
Peter Dijkstra en het Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra is sinds september 2015 chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor. Hij maakte zijn debuut in deze rol tijdens het Weihnachts-Oratorium 2015. "Zijn opwaardering tot chef mag een gelukkige zet heten, getuige de jubelende klanten in een volgepakte Pieterskerk van Leiden", schreef de Telegraaf in een recensie. Naast zijn chef-dirigentschap bij het Nederlands Kamerkoor is Peter Dijkstra sinds 2007 chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor en sinds 2005 artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks. De laatstgenoemde functie beëindigt hij aan het eind van dit seizoen. 
 
Voorprogramma door Toonkunstkoor Caecillia
In het kader van Zingen doe je Samen!, het educatieprogramma van het Nederlands Kamerkoor, vinden bij De Mis van Martin maar liefst vier voorprogramma’s plaats door een lokaal amateurkoor. In Zwolle zingt Toonkunstkoor Caecilia uit Zwolle onder leiding van Béni Csillag in het voorprogramma. Ter voorbereiding ontving het koor een workshop van Heleen Koele, sopraan uit het Nederlands Kamerkoor. Tijdens hun voorprogramma zingen ze The Birth of Music van Ton de Leeuw.
Artikel delen: