Gesprek over basisinkomen krijgt vervolg

Zwolle – Mede door de stadsdebatten die in het afgelopen najaar op initiatief van een aantal betrokken Zwollenaren, CDA, D66, PvdA en Club Cele werden gehouden leeft het onderwerp basisinkomen in de stad. Na het 2de succesvolle stadsdebat over het basisinkomen op 7 oktober leek het echter stil te worden rond het onderwerp. In de gemeenteraad werd weliswaar een motie ingediend door PvdA, CDA, D66, Swollwacht, GroenLinks en SP voor een experiment sociale bijstand met daarin elementen van het basisinkomen, een echt experiment basisinkomen is het niet en het experiment is er nog niet.

Voor Milou van Rijn reden om het basisinkomen te agenderen voor Boost Zwolle van 4 april. Zij bracht het onderwerp basisinkomen in om samen met anderen te brainstormen over hoe het mogelijk is om van onderaf af als bewoners voeding te blijven geven over het belang van het basisinkomen. Hoe maak je de belangrijke onderliggende waarden zichtbaar, zonder dat de discussie meteen wordt gevoerd over de hoogte van het basisinkomen en de al dan niet terechte aanname dat mensen stil blijven staan.

De stadsdebatten waren onder meer succesvol omdat ze werden gevoed van onder op, door betrokken Zwollenaren. Ondertussen is in Groningen het 2de basisinkomen een feit en circuleert er via de social media een petitie voor een burgerinitiatief dat laat zien dat het rekentechnisch al mogelijk is om in 2018 op landelijk niveau een basisinkomen in te voeren.

Milou van Rijn over de Boost Zwolle: "Het was voor mij een waardevolle bijeenkomst. Met ook weer nieuwe mensen. Je merkt dat het een onderwerp is dat leeft. Ik heb waardevolle ideeën gekregen, die ik nu ga uitwerken. Er komt zeker een vervolg. Waarbij het mijn insteek is dat het primair gaat om passie in plaats van pegels. Wat is nodig om aan te sluiten bij de passie van bewoners. Schatgraven noem ik dat."

Ondertussen gaat ook de Zwolse politiek door. Naar aanleiding van de aangenomen motie waarin gevraagd werd om een experiment sociale bijstand worden inmiddels voorbereidingen getroffen en trekken de partijen gezamenlijk op om te komen tot een goede invulling. Ook heeft het lectoraat Sociale Innovatie van de Hogeschool Windesheim interesse getoond om betrokken te zijn bij het experiment. Het wachten is nu om toestemming van het rijk om te mogen starten. Daarvoor is een Algemene Maatregel van Bestuur nodig waar de tweede kamer in november heeft gevraagd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Gesprek over basisinkomen krijgt vervolg”

  1. Basisinkomen heb ik al 😀
    Ik ken vele mensen in Zwolle die net als ik al een basisinkomen hebben, al wordt het niet zo genoemd. Voor ’t geld hoef ik niet meer te werken. Met mijn kleine 2 uren baantje als postbezorger, ben ik de rest van de dag vrij om mijn hart te volgen. En zo ken ik vele mensen die vrij zijn omdat hun inkomen op de een of andere manier gegarandeerd is. Ze helpen hun buren en vrienden, met passie en geven mantelzorg waar nodig. Ze maken schilderijen en geven daar cursussen in. Ik heb oa. een boek geschreven: Rusten aan de bron – de realisatie van natuurlijk bewustzijn. En geef op donatiebasis meditatie lessen. Ontelbaar zijn de nuttige werkzaamheden die deze basis-inkomers doen.

  2. Iedereen wil dit basisinkomen wel ongeacht of je werkt en hoeveel iedereen zou het dan moeten krijgen.
    Zodat iedereen de kans krijgt regisseur te worden zijn en blijven van eigen bestaan ipv een selecte groep.
    Alle subsidies afschaffen en de stufi en dan iedereen een basisinkomen vanaf 18 jr of met volwaardige verblijfsvergunning.

Reacties zijn gesloten.