Honderden Zwollenaren bezoeken Koeiendans

Zwolle – Honderden Zwollenaren zijn zaterdagmiddag naar boerderij Het Rode Huis, gelegen tussen Zwolle en Berkum gekomen. Autobestuurders konden in het weiland parkeren en het erf stond vol fietsen. De familie Van Vilsteren had haar melkveebedrijf opengesteld voor de mensen uit de stad.

koeiendans_zwolle.jpg

Foto’s: Hennie Vrielin

Iedereen werd erg gastvrij ontvangen en er werd koffie, thee en allerlei melkproducten aangeboden. Kinderen kregen een kleurplaat. Het doel van deze middag waren de koeien van boer Harold van Vilsteren. De beesten hadden maandenlang in de stal geleefd en mochten nu naar buiten. Ze konden weer vers gras gaan eten in de buitenlucht en niet langer kuilvoer. Het wintervoer was nog niet op, maar de koeien waren niet te houden. Als een stel kinderen dat urenlang stil in de klas had moeten zitten en nu werden vrijgelaten en allemaal tegelijk door de schooldeur naar de speelplaats mochten. Vaders, moeders, veel jonge kinderen, maar ook opa’s en oma’s stonden langs de kant van de wei naar de koeien te kijken. Er moeten duizenden foto’s zijn gemaakt.

koeiendans_3.jpg

koeiendans_2.jpg 

Het is de zesde keer dat de familie Van Vilsteren in het voorhaar de mensen laat genieten van “de dansende koeien.” Op dit moment melkt Harold van Vilsteren ongeveer honderdvijftien koeien en vanaf november vorig jaar met een melkrobot; de MR-S1. Deze investering betekent dat agrarisch ondernemer Van Vilsteren nog maar twee uur per dag aan het melken hoeft te besteden in plaats van zes uur. Het melk wordt geleverd aan Friesland Campina, maar een deel van de melk gaat naar kaasboerderij De Huppe in buurtschap IJsselzone in Zwolle Zuid. Alle soorten kaas wordt gemaakt van melk die afkomstig is van de boerderij van Harold van Vilsteren. De broer van Harold is eigenaar van de Huppe en zo draagt de familie Van Vilsteren bij aan zowel het economisch als sociaal leefbaar houden van het Zwolse buitengebied. Als gemeenteraadslid vertegenwoordigt Harold van Vilsteren het platteland van Zwolle. Hij is nog de enige boer in de gemeenteraad.
Boerderij Het Rode Huis is pas sinds enkele jaren in eigendom van de familie Van Vilsteren. De opa van Harold van Vilsteren is hier in 1930 als pachtboer begonnen en huurde de boerderij van de Bisschop van Utrecht; daarna nam de vader van Harold de boerderij over en in 1970 ging het eigendom van de boerderij over naar de Gemeente Zwolle. Enkele jaren geleden heeft Harold de boerderij van de gemeente gekocht en is sinds die tijd geen pachtboer meer, maar baas op eigen erf. De boerderij heeft een lange historie wat met name aan de voorkant van de boerderij opvalt. Naast de traditionele Sallandse boerderij staat een stads aandoend gebouwtje met een eigen toegangsdeur en met sierlijke ornamenten en bovenin een timpaan. Onderin de voorgevel een ingemetselde steen met “De eerste steen gelegd door J. Flierhuis december 1873.” Het is duidelijk dat voordat de opa van Harold van Vilsteren hier ging boeren deze boerderij al een lange voorgeschiedenis had.
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Harold, wij hebben vanmiddag genoten van jullie gastvrijheid, leuke uitleg en natuurlijk de koeien! Hartelijk dank hiervoor!


  ⚠️ Meld

 2. Het was geweldig om te zien hoe blij ze waren. Fam. Van Vilsteren bedankt dat jullie dit voor de dieren hebben gedaan. Ik had het al eens op de televisie gezien maar in het echt is het nog veel leuker.


  ⚠️ Meld

 3. Hallo,

  Leuk dat jullie dit initiatief hebben genomen, om dit evenement te doen plaatsvinden.
  Mensen uit de stad kunnen dat van dichtbij waarmaken.
  Ook de geschiedenis komt tersprake is wel heel origineel.
  Heel veel geluk voor de toekomst met de boerderij en de kaasboerderij.
  Groetjes,

  Cilia van Vilsteren
  Dodewaard.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.