Vijfdaags cultuureducatiefestival WOEST!

Zwolle – Stadkamer presenteert i.s.m. professionele cultuuraanbieders en Zwolle Unlimited festival WOEST! Dit is hét vijfdaagse cultuureducatiefestival van Zwolle vol professionele multidisciplinaire workshops, performances, internationale voorstellingen, masterclasses, inspirerende sprekers, live muziek, een talentenpodium en een randprogramma met straattheateracts.

woest_zwolle.jpg 

WOEST! vindt plaats van maandag 30 mei tot en met vrijdag 3 juni 2016 in de historische binnenstad van Zwolle. Het richt zich met haar programma op leerlingen, docenten, directies en direct leidinggevenden van het voortgezet (speciaal) onderwijs, (semi) amateurkunstenaars en -gezelschappen en toekomstige docenten uit de regio Zwolle en Oost-Nederland.

WOEST! biedt een vijfdaags programma op een inspiratievol festivalterrein waar jongeren van 12 tot 18 jaar met grote nieuwsgierigheid actief en geconcentreerd bezig zijn met kunst en cultuur. Jongeren worden ondergedompeld in verrassende en prikkelende performances en activiteiten. Ze ervaren hoe leuk het is om naar een festival te gaan en ontdekken en ontwikkelen hun eigen talenten en voorkeuren. De toptalenten van de scholen in Zwolle krijgen coaching van professionals en staan in de spotlights tijdens het festival. WOEST! geeft een boost aan de cultuurbeleving van jonge mensen en helpt ze bij het vinden van hun eigen ambitie en drive!   
 
Zwolse professionele aanbieders van cultuureducatie slaan de handen ineen om jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met diverse cultuurvormen op een ‘Wow-locatie’. Na een succesvolle eerste editie van WOEST in 2015, dat uitgevoerd werd als tweedaagse pilot, komen de organisatoren, aanbieders en scholen dit jaar met een uitgebreider programma. Maar liefst vijf dagen lang staat een deel van de binnenstad volledig in het teken van cultuureducatie in festivalvorm.
De leerlingen starten met een bezoek aan één van de twee plenaire (internationale) voorstellingen. Daarna volgen ze een eigen gekozen workshopprogramma met twee actieve multidisciplinaire workshops en kunnen ze genieten van diverse verrassende internationale straattheater- en festivalactiviteiten op het festivalterrein.
Het aanbod is breed. De jongeren zorgen ook voor de aankleding van het festivalterrein, dat van 3 tot en met 5 juni het decor is van het festival Zwolle Unlimited.
Avondprogramma volwassenen 
Met trots presenteert Stadkamer een avondprogramma met inspirerende speeches, masterclasses, speeddates en een netwerkbijeenkomst. Dit programma zit vol inspiratie, innovatie en uitdaging om buiten de gebaande paden te gaan of de reeds ingeslagen paden uit te diepen. Niemand minder dan topsporter Mark Tuitert opent maandag 30 mei met een inspirerende presentatie over dromen, durven, doen en teamwork; hoe je elkaar iedere dag naar een hoger niveau brengt. Later in de week zijn er actieve masterclasses door o.a. Kevin Blaxtar de Randamie en speeddates met professionele cultuuraanbieders.
Het avondprogramma is gericht op docenten, directies en teamleiders, amateurkunstenaars, studenten/toekomstige docenten en geïnteresseerden. De avonden worden afgesloten met het uitwisselen van ervaringen onder het genot van een drankje en optredens van Zwols Toptalent.
 
Bijzondere samenwerking
Dankzij een unieke samenwerking tussen Stadkamer cultuureducatie en amateurkunst, voortgezet  (speciaal) onderwijs, Festival Zwolle Unlimited en dé professionele cultuuraanbieders van Zwolle (Klein Kunstig, Kunsteducatie Nederland, Xplosief, Fakkelteit) worden krachten gebundeld om een programma samen te stellen die een ieder individueel niet voor mogelijk had gehouden. De krachten zijn bij elkaar gebracht vanuit de wens van de scholen: een brede kennismaking met verschillende kunst- en cultuurvormen buiten het eigen klaslokaal. Veel jongeren zullen uit zichzelf niet snel een cultuurfestival of theater bezoeken. Scholen willen de drempel verlagen en hun leerlingen met WOEST! een te gekke culturele ervaring bezorgen. Door de koppeling met het bestaande festival Zwolle Unlimited is op bijzondere en unieke wijze aan deze vraag voldaan.
Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.festivalwoest.nl.
Artikel delen:

Reageer