Zwolse theaters in het teken van dans

Zwolle – “Adembenemend”, “on-Zwols” maar ook “zeer verrassend” en “te gek dat dit in Zwolle te zien is!” Dat is wat gister gonsde door de gangen van Schouwburg Odeon. Na de officiële openingsvoorstelling Monchichi van internationaal dansfestival Lift Me Up! hing een ontspannen sfeer, werden bubbels gedronken en spraken de bezoekers met elkaar over de voorstelling.

Het is duidelijk: Zwolse theaters staat volledig in het teken van dans. Niet alleen de voorstellingen zijn te bezoeken, er is ook ruimte voor verdieping.
 
Naast een dijk van een line-up óp het podium is er ook naast de verschillende podia gedacht aan de randprogrammering. Zo zijn er vanavond (dinsdag 12 april) maar liefst twee nagesprekken. In Odeon is de voorstelling How did I die te bezoeken waarna choreograaf Davy Pieters in gesprek gaat met Chef Generieke Opsporing Okko van Iren over reconstructies van moorden. Is hoe het in de voorstelling naar voren komt, vergelijkbaar met de echte wereld? Ziet Okko de schoonheid van zijn vak in? Na afloop van de voorstelling Hans van Manen Gold van Het Nationale Ballet in Theater De Spiegel is er een nagesprek met Rachel Beaujean, jarenlang de muze van Hans van Manen en nu repetitor van zijn repertoire en hoofd artistieke staf van Het Nationale Ballet.

Op vrijdag 15 april, na een week gevuld met dans, is het tijd om de voetjes zélf van de vloer te doen, maar dan wel anders dan anders: met een koptelefoon op. In de Dommerholtzaal is een gratis toegankelijke Silent Disco vanaf 22.00u! Zet ook vooral die koptelefoon af en toe eens af om te horen hoe iedereen, ongemerkt, mee neuriet en danst.

Na de disco op vrijdag is het zaterdag tijd om een kijkje in de keuken van choreografe Nicole Beutler te nemen. Zij heeft samen met 14 2e jaars studenten van de dansopleiding ArtEZ in Arnhem een voorstudie gedaan voor haar nieuwe grote zaal productie 6:The Square. Een inspirerende choreografie en repetitie die gratis bij te wonen is!
 
Naast het kijkje in de keuken in de middag is er ’s avonds de voorstelling FunkISH van Dance Collective Ish. Ish is een collectief onder leiding van Marco Gerris (voormalig jurylid van So You Think You Can Dance) en belooft een bijzondere dans te brengen mét afterparty met de dj van FunkISH die plaatjes draait in Café Foyé. 
 
Alle randprogrammering is gratis te bezoeken.

Artikel delen: