PvdA laakt volgorde subsidieverlening Overijssel

Zwolle – De PvdA in Overijssel stelt de manier waarop de provincie Overijssel subsidie verleent aan de kaak. Nu is het zo dat veel provinciale subsidies verleend worden op volgorde van aanvraag. “Wie het eerst komt, die het eerst maalt dus,” zegt PvdA-fractievoorzitter Tijs de Bree. “En dat is eigenlijk te gek voor woorden.”

De PvdA krijgt signalen dat subsidieaanvragen voor economische en culturele initiatieven nu soms een uur na opening van het loket al afgewezen worden simpelweg omdat het geld al vergeven is. “Bizar,” vindt De Bree. “Er vindt kennelijk geen weging op kwaliteit plaats. Wij willen dat de provincie ons geld uitgeeft aan de krenten in de pap. Niet alleen maar aan diegene die vooraan staat als de balie open gaat.“

Op vragen van de PvdA over de subsidieverstrekking gaf Commissaris van de Koning Ank Bijleveld woensdag aan dat er verschillende mogelijkheden bestaan om via een ’tender’ subsidies te verstrekken aan de kwalitatief beste aanvragen. Naar aanleiding van de vragen gaat de provincie binnenkort aan de slag met de criteria voor subsidieverlening zodat maximaal waar voor het geld wordt gehaald. De PvdA is daar blij mee. 
 
De Bree: “Wij willen subsidie niet voor de eerste de beste, maar juist voor activiteiten die ons Overijssel sterker, gevarieerder en aantrekkelijker maken. De provincie moet daarvoor de doelen stellen en toetsen op kwaliteit.”
Artikel delen: