Zwolse kinderen krijgen buiten les

Zwolle – Het klaslokaal werd op donderdag 14 april ingeruild voor de frisse buitenlucht in en om Park De Wezenlanden. Kinderen van Het Atelier en De Parkschool kregen les van studenten van Katholieke Pabo Zwolle in vakken zoals rekenen, tekenen, Engels en wereldoriëntatie.

zwolse_kinderen_krijgen_buiten_les.jpg 

Voor Nederland is outdoor education betrekkelijk nieuw. In Scandinavië krijgen kinderen al jaren veel buiten les. Er zijn zelfs kleuterscholen zonder gebouw. De kinderen en de leraren gaan iedere dag naar bijvoorbeeld een bos in de buurt waar naast boompje klimmen ook gerekend en gelezen wordt. Tijdens de werkweek ‘De ontdekking’ ervaren studenten uit het eerste jaar de voordelen van buiten lesgeven. Immy Borg, docent van de pabo: “Veel onderwerpen uit het lesprogramma op de basisschool zijn geschikt als buitenactiviteit. Tijdens deze werkweek leren de studenten om bewust een keuze te maken wat de beste plek is om de verschillende lesstof te behandelen en dat is vaak niet in een klaslokaal!”

Tijdens de workshops lijkt het buitenonderwijs aan te slaan bij de kinderen. Zo wordt de afstand tussen bomen eerst geschat en daarna opgemeten, er wordt een schat uitgegraven, zand gewogen, uilenballen uitgeplozen en nog veel meer. “Dit is echt leuker dan een les in de klas.” Vertelt één van de kinderen enthousiast, in zijn ene hand een schepnet en in de andere een emmer.
Het nut van buitenonderwijs wordt ook in Nederland steeds meer onderschreven. Afgelopen dinsdag werd de eerste landelijke buitenlesdag georganiseerd. Maar als het aan de studenten van de pabo en aan de kinderen ligt blijft het niet bij één dag, maar gaan ze veel vaker naar buiten.
Artikel delen: