Mega kroon van Dordrecht naar Zwolle

Zwolle – Bij het bezoek van de Koning aan Zwolle hoort naast een Troon, ook een Kroon. Wethouder Jan Brink plaatst maandag 18 april het laatste stuk van de Koninklijke Kroon op het Grote Kerkplein. Deze kroon, en de eerder onthulde troon, zijn een geschenk van de gemeente Dordrecht.

kroon_zwolle.jpg 

Foto: RTV Dordrecht

Vorig jaar werd in deze stad de eerste Koningsdag nieuwe stijl gevierd. Voor die gelegenheid liet de stad Dordrecht deze Kroon en Troon maken. Beide objecten maakten in Dordrecht onderdeel uit van de feestelijke aankleding van de stad. Net als de Troon die in de hal van het Stadhuis staat, is ook de Kroon door studenten van Cibap vakschool voor verbeelding onder handen genomen en van een Zwols tintje voorzien. Het idee is dat Zwolle, in navolging van Dordrecht, de Kroon dit najaar doorgeeft aan de volgende stad waar de landelijke viering van Koningsdag georganiseerd wordt.

Met een hijskraan ingeladen
Het viel nog niet mee om de Kroon van 6 meter doorsnee en 3 meter hoog naar Zwolle te verhuizen. Het object bestaat uit zes delen en weegt 1000 kilo, en is ontworpen door Robin van der Werff. De constructie van houten panelen en een stalen frame is met opzet in losse delen gemaakt, omdat die anders niet kan worden verplaatst. Om de Kroon op de vrachtwagen te plaatsen was er een hijskraan nodig. Gelukkig bood een transportbedrijf de helpende hand. Het bedrijf bood aan om de Kroon kosteloos naar Zwolle te vervoeren.

Artikel delen: