Schoolkinderen repeteren voor Bevrijdingsfestival

Zwolle – Vijfhonderd leerlingen van de openbare basisscholen in Zwolle Zuid kwamen maandagmiddag 18 april naar basisschool De Octopus om het lied “VRIJ” te repeteren. Deze kinderen zullen tijdens het Bevrijdingsfestival Zwolle op 5 mei dit lied gaan zingen om zo de boodschap van het belang van tolerantie levend te houden. Schoolkinderen van andere scholen uit Zwolle en de regio worden ook van harte uitgenodigd op 5 mei op de Familie- en Theaterweide van het Bevrijdingsfestival te komen meezingen.

vrij_1.jpg 

Foto’s: Hennie Vrielink

Anette Riemersma, dirigent van het schoolkoor van OBS De Octopus leidde de grote repetitie van het lied “VRIJ.” Het schoolkoor had vorige week donderdag 14 april tijdens de herdenking van de bevrijding van Zwolle al met het lied opgetreden in een concert met het Groot Mannenkoor Zwolle. Dit optreden in de kerk van Berkum “ging heel goed en de kerk zat helemaal vol met mensen uit Zwolle.” Enkele kinderen die hieraan hadden deelgenomen vonden het “erg leuk”, maar ze “raakten soms wel in de war, omdat de mannen zo hard zongen.” De grote repetitie werd geleid door Anette Riemersma met gitaarondersteuning door Jeroen Schipper, de componist van het lied “VRIJ.” Jeroen is kinderliedjesschrijver en zal tijdens het Bevrijdingsfestival met zijn Chocokrokodil een kindershow verzorgen. Hij heeft het lied vorig jaar geschreven: “Het lied “VRIJ” heb ik gemaakt omdat ik het heel belangrijk vind dat kinderen van nu, juist nu, begrijpen hoe belangrijk en bijzonder het is dat wij in vrijheid leven.”

vrij_2.jpg 

Maandagmiddag was al wel te merken dat de kinderen uit de bovenbouw van de openbare scholen De Octopus, IJsselhof, De Markesteen, De Marshof en de Montessorischool het lied al in de klas hadden geoefend.  Een juf vertelde dat ze tijdens de les af en toe het lied liet horen “bijvoorbeeld tijdens het uitdelen van de schriftjes” en dat de kinderen dan spontaan begonnen mee te zingen. Maandagmiddag werd op het grasveldje naast de school het lied enkele malen gezongen en al na de eerste keer vond Anette Riemersma dat het al “fantastisch” had geklonken en met nog enkele aanwijzingen werd er nog een paar keer geoefend en afgesproken dat alleen tijdens het laatste couplet met de armen en handen in de lucht zal worden gezwaaid. Er wordt ook een professionele film van het optreden gemaakt en volgens Anette “gaat heel Nederland hiervan smullen.” De kinderen zijn er klaar voor. Het lied eindigt met drie keer achter elkaar:  “Ik, jij, hij, zij, wij zijn vrij.”
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle
 
Artikel delen:
Reactie 1

Reageer