Conferentie over cityguiding in Zwolle

Vrijdag 23 november staat in Zwolle het rondleiden van toeristen centraal tijdens de conferentie “Cityguiding in an experience economy”. De conferentie wordt georganiseerd als afsluiting van het internationale project Cityguides.

Tijdens deze conferentie, die wordt gehouden in Theater Odeon, komen vragen aan bod als: Hoe zorg je ervoor dat een stadsbezoek een belevenis wordt voor de toerist? Voldoet een standaard stadswandeling of eist de consument meer verscheidenheid qua aanbod? Wat is de rol van de stadsgids in de nieuwe rondleidingen, waarbij steppen, skeeleren, wandelen en fietsen aan de orde van de dag is? En welke rol speelt een training van stadsgidsen hierin?

Cityguides

De conferentie wordt gehouden als afsluiting van het internationale project Cityguides. Dit project is gericht op het ontwikkelen van een praktische training voor stadsgidsen. Doel is de scholing van stadsgidsen op Europees niveau te standaardiseren en professionaliseren.

Deenemers
Middelgrote steden uit Griekenland, Bulgarije, Cyprus, Engeland, Frankrijk en Nederland zijn betrokken bij dit project. Vanuit Nederland hebben Onderwijsinstelling Landstede, VVV Kampen-Zwolle-Overijssels Vechtdal en de Nederlandse Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV) hiervoor lesmateriaal ontwikkeld.


Internationale sprekers en gasten
Op het programma staan internationale sprekers uit Cyprus en Groot-Britannië. Zo gaat Titina Loizides, voormalig voorzitter van de World Federation of Tourist Guides, in op de inhoud van het vak gidsen. Richard Maggs en Rodger Fowler vertellen over hun ervaringen bij de pilotcursus “gidsen” die ze in het kader van dit project hebben gevolgd.


Gastenlijst
Ook de gastenlijst laat verschillende nationaliteiten zien, met o.a. afgevaardigden van de Canadian Tour Guide Association en de Norwegian Guide Federation.


Programma
De centrale vraag van de dag is hoe men in de huidige beleveniseconomie een rondleiding of stadswandeling afstemt op de doelgroep. Moniek Hover, hogeschooldocent aan de NHTV, geeft theoretische achtergrond over imagineering en laat met praktische voorbeelden zien hoe men de beleving van de consument kan beïnvloeden. Rutger van der Graaf van Rotterdam ByCycle en Rotterdam ArchiGuides past imagineering in de praktijk toe en geeft hierover een presentatie.


Praktijkvoorbeelden
Ook het middagprogramma laat veel praktijkvoorbeelden zien. Dan maken de congressisten kennis met Zwolle door middel van steptochten, i-pod wandelingen, gps-routes en theaterwandelingen. De conferentie begint om 9.00 uur en wordt om 17.00 uur afgesloten met een dinerbuffet.

Doelgroep
De conferentie is bedoeld voor iedereen die vanuit zijn of haar professie affiniteit heeft met de toerisme- en recreatie sector, met het gidsen en in het bijzonder het trainen van gidsen. Verder is deelname interessant voor organisaties en personen die zijn geïnteresseerd in het laten zien van het culturele erfgoed aan bezoekers. De voertaal van de conferentie is Engels. De deelnamekosten bedragen € 100,- p.p.


Meer informatie: www.city-guides.nl/

Artikel delen:

Reageer