Culturele samenwerking Zwolle-Zuid versterkt

Zwolle – Marinus Faasen, voorzitter van het Multifunctioneel Centrum SIO in Zwolle Zuid en Peter van Heerde, voorzitter van de Wijkenvereniging Zwolle-Zuid hebben woensdag 20 april een samenwerkingsovereenkomst ondertekend en “de intentie tot samenwerking uitgesproken om het gezamenlijk stimuleren en organiseren van culturele activiteiten ten behoeve van de inwoners van Zwolle-Zuid.”

dscf4078.jpg 

Peter van Heerde (links) en Marinus Faasen bekrachtigen samenwerking. Foto: Hennie Vrielink.

Onder verantwoordelijkheid van het bestuur van SIO worden er door de werkgroep ZwolleZuidUit (ZZUIT) al vier jaar lang maandelijks op een vrijdagavond culturele activiteiten aangeboden aan de inwoners van Zuid. Tijdens het afgelopen seizoen kwamen er per voorstelling ongeveer honderd bezoekers naar het SIO-gebouw, met uitschieters tot wel tweehonderd. De lezing van zeezeiler Henk de Velde trok honderdtachtig belangstellenden en het concert van het Zwols Symfonie Orkest met het Deventer Toonkunstkoor Euterpe trok meer dan tweehonderd mensen. Aalt Riezebos, voorzitter van de werkgroep ZZUIT geeft aan dat het programma voor het komend seizoen al weer bijna gereed is met een variëteit aan cabaret, klassieke muziek, lezingen, maar ook vlotte muziek. Komend seizoen kan Zwolle Zuid onder andere genieten van een optreden van de bekende Zwolse band Muppetstuff. Ook worden er het komend seizoen voor de eerste keer kindervoorstellingen geprogrammeerd op een aantal woensdagmiddagen.

Hoewel de werkgroep uit enthousiaste vrijwilligers bestaat hebben ze inmiddels wel contact met professionals van het Hoftheater in Raalte en Odeon De Spiegel. Deze professionals zorgen voor een makkelijker toegang tot de wereld van theatermakers en artiesten. Ook adviseren deze professionals de werkgroep over de programmering. 
Door samenwerking met de Wijkenvereniging Zwolle-Zuid ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor het aanbieden van aantrekkelijke voorstellingen voor inwoners van Zwolle Zuid. “Samen sta je sterker,” geeft Peter van Heerde aan “en wordt je ook voor de gemeente een aantrekkelijker partner.” SIO en de Wijkenvereniging zitten in verschillende gebouwen en kunnen door samenwerking beter van elkaars faciliteiten en mogelijkheden gebruik maken. Ook de contacten die de Wijkenvereniging heeft met de winkeliersvereniging van het Winkelcentrum Zwolle Zuid geeft mogelijkheden voorstellingen te organiseren in dit winkelcentrum en wellicht in samenwerking met de winkeliersvereniging.   
 
Beide partijen streven naar een laagdrempelig, makkelijk toegankelijk en betaalbaar aanbod. “Mensen die niet gauw naar de Spiegel of Odeon gaan komen wel naar voorstellingen van ZZUIT, waardoor ook het culturele aanbod binnen het bereik van deze mensen komt.” De kaartjes kosten voor de meeste voorstellingen ongeveer 10 euro “inclusief consumptie”. Inmiddels begint zich al een vaste kern te vormen die iedere keer terugkomt voor een voorstelling. 
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle
Artikel delen: