Sloop centrale Harculo Zwolle

Zwolle – Gedeputeerde Staten van Overijssel delen mee dat zij een vergunning ex artikel 19d van de Natuurbeschermingswet 1998 hebben verleend aan Engie Energie Nederland N.V. voor de sloop van de Harculo centrale op de locatie IJsselcentraleweg 6 te Zwolle, gemeente Zwolle. In 2015 maakte Engie al bekend dat de centrale mogelijk gaat sluiten. Het energiebedrijf heeft vier gasgestookte elektriciteitscentrales, die niet rendabel zijn.

centrale_harculo_.jpg 

Gedeputeerde Staten hebben de vergunning in overeenstemming met de aanvraag verleend. Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV, d.d. 6 december 2015 is betrokken bij de vergunning. Die vraagt een passende beoordeling van de sloop van centrale Harculo en toetsing aan de Natuurbeschermingswet 1998. De vergunning wordt verleend voor de periode vanaf inwerkingtreding van de vergunning tot en met 31 december 2018. Het omtrekken van de ketels en het opblazen van de schoorstenen zijn niet toegestaan in het broedseizoen. De provincie rekent de periode van half maart – half oktober tot broedperiode in verband met de aanwezigheid van geschikt broedgebied voor onder andere Kwartelkoning en IJsvogel.

Artikel delen:
Reacties 36
 1. als ze er maar geen grote flatgebouwen neer gaan zetten met uitzicht op de ijssel dan zit je daar weer tegen aan te gluren 🙁 maar dat zal vast wel weer. maak er maar een mooi natuurgebied van.;)


  ⚠️ Meld

 2. Inderdaad, als er maar geen woningen, laat staan flatgebouwen voor in de plaats komen. Het uitzicht op de IJssel is hier zo mooi. Na de sloop zou dat nog veel mooier kunnen zijn. Dus: teruggeven aan de natuur.:)


  ⚠️ Meld

 3. Hele gemengde gevoelens hierover. Het gebouw is heel gezichtsbepalend voor de regio en is van zichzelf ook een stuk moderne industrieel erfgoed. Veel centralegebouwen uit de jaren 50 zijn er straks niet meer over en nou gaan ze Harculo ook nog slopen. Ik zou liever zien dat ze het gebouw gaan hergebruiken: met zo’n groot gebouw moet (ondanks dat het een wat aparte indeling heeft) toch wel iets leuks te doen zijn. Kijk maar eens wat ze rondom Londen met oude centrales doen (waarin ze museums en appartementen vestigen).


  ⚠️ Meld

 4. Jammer!! Gezichtsbepalend gebouw.

  Hennie van der Most had zo’n 15 jaar geleden toch plannen om er een pretpark oid in te maken?


  ⚠️ Meld

 5. Jammer toch, mijn vader heeft bijna zijn hele werkzame leven doorgebracht bij IJ.C. dus het heeft voor mij wel wat nostalgische waarde. Maar als het toch gesloopt gaat worden, dan dit gebied graag terug geven aan de natuur.


  ⚠️ Meld

 6. @ribo, ik deel je mening maar denk dat het gewoon niet haalbaar is. Het gebouw heeft maar een paar echte loodsen die meteen geschikt zijn voor hergebruik, de rest van het gebouw zit helemaal verweven met leidingen, machines en dergelijke. Er moet nog heel wat gebeuren om het gebouw asbest (en wat allemaal nog niet meer) vrij te maken.

  Er werd rond 2000 al gesproken over mogelijke sloop en het gebouw is behoorlijk in verval geraakt. Wil je dit weer gebruiken dan heeft het een opknapbeurt nodig. Tevens is het niet bekend wat Engie met het stuk grond uiteindelijk wil gaan doen.

  Mocht Engie dit stuk grond willen verkopen wat ik niet zo snel zie gebeuren is het natuurlijk een prachtig stuk land om te wonen. Mocht je als stad willen uitbreiden dan is dit wel een unieke woonlocatie tussen 2 havens vlak aan de IJssel. Het lijkt me financieel niet haalbaar om dit stuk grond om te toveren tot natuurgebied.


  ⚠️ Meld

 7. In Londen laten ze zien dat je met dit soort gebouwen nog prachtige dingen kunt doen:

  Bankside Power Station, AKA Tate Modern: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tate_Modern
  Battersea Power Station: http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3281817/Architects-unveil-plans-new-hotel-Battersea-Power-Station.html

  Nee, Zwolle is geen Londen en Harculo ligt helaas wat minder centraal t.o.v. de stad maar ik zou het toch wel zonde vinden als ze het gebouw zomaar neerhalen. 🙁


  ⚠️ Meld

 8. Jammer ook voor de slechtvalken die vanaf deze schoorstenen een prachtige uitvalsbasis hebben voor hun jacht.

  En inderdaad zeer gezichtsbepalend. Van veraf te zien. Altijd een goed oriëntatiepunt voor wandelingen en fietstochten. Ik zal het ook zeker missen.


  ⚠️ Meld

 9. @els, het stuk tussen de dijk en de IJssel is natuurgebied (broedplaats voor vogels). De rest is echt geen natuurgebied, er staat immers een gigantische centrale… Ze hebben laatst nog een heleboel bomen gerooid om de zonnepanelen meer zon te geven.


  ⚠️ Meld

 10. Veel te veel inderdaad ribo. Maar er zal wel veel vraag naar zijn, zodat de eigenaar de grond duur kan verkopen. Vraag en aanbod, zichtlocatie voor huiseigenaren. Het moet natuurlijk ook wat lijken in je sociale omgeving.


  ⚠️ Meld

 11. Was er maar wat meer plaats voor betaalbare huurwoningen of koopwoningen voor starters. Hoe lang is de Premie-A koopsubsidie nou helemaal geleden? Vrees dat deze locatie daar veel te mooi en aantrekkelijk voor is.


  ⚠️ Meld

 12. Jammer wel, maar voor de gelukkigen wel een mooi poosje werkgelegenheid. Kunnen de bouwbedrijven wel gebruiken.
  En als er iets voor de in de plaats komt net zo goed…
  Als het dan toch tegen de vlakte gaat, dan maar de kansen zien. 😉 Nu staat het te verstoffen.


  ⚠️ Meld

 13. Ik ben benieuwd naar de grond, het staat er al zo lang, het oude oliepark wat er ooit achter heeft gestaan, het zou mij niks verbazen dat het daar enorm vervuilt is.


  ⚠️ Meld

 14. Hallo met adrie

  Wat zonde vondt het een mooi gebauw was ook al verdrietig toen ze geen vijf pijpen meer hadden maar zo gaat datvsoms misschien een leukr speel tuin maken voor de kids in zwolle zuid


  ⚠️ Meld

 15. Rond 1993 eens bij een opendag geweest (net als heel zwolle zuid die dag 8) )

  Het zaklampje wat je meekreeg met houdertje voor aan de muur heb ik nog steeds 😀


  ⚠️ Meld

 16. @Ribo, ik moet zeggen dat dit ook mijn gedachte was. Het gebouw lijkt er qua stijl erg veel op. Laten we hopen dat ze tijd nemen om er zorgvuldig over na te denken.;)


  ⚠️ Meld

 17. Vergunning is er blijkbaar al, ga er dus maar vanuit dat het pand gesloopt wordt, helaas. Geweldig gebouw!
  Wat betreft de toekomst, denk ik niet dat ENGIE snel de grond zal verkopen. Is toch een gebied met bestemming Energieopwekking. Mochten ze dit verkopen en in de toekomst een nieuw terrein nodig hebben, is dit niet snel geregeld.


  ⚠️ Meld

 18. Ik wist het voordat ik de reacties ging lezen. Allemaal ’tegen’. Zwollenaren zijn overal ’tegen’.

  Weg met dit verouderde lelijke gebouw. Een doorn in het oog van velen die er dagelijks tegenaan kijken.


  ⚠️ Meld

 19. Bericht door Elferink, op 22 april 2016 9:39
  Ik wist het voordat ik de reacties ging lezen. Allemaal ’tegen’. Zwollenaren zijn overal ’tegen’.

  Je hoeft niet in alles tegenstellingen te zien. De meeste reacties gaan over herinneringen of zijn beschouwingen. Voor of tegen is hier niet aan de orde.


  ⚠️ Meld

 20. @elferink,

  Van de 825 mensen die op de site van de Stentor hebben gestemd is 34% voor de sloop en 66% tegen.

  Zelf vind ik het jammer dat hij weg moet maar snap het vanwege meerdere realistische redenen volkomen.


  ⚠️ Meld

 21. Ik woon er nu al een paar jaar vlakbij en ken dit gebouw al vanaf mijn geboorte. Het is een stukje nostalgie, maar het is wel een heel lelijk gebouw, dat niet bepaald in het landschap past. Dat is geheel mijn mening. Wanneer ik alle plussen en minnen op een rij zet, dan mag het van mij gesloopt worden. Er zijn in het verleden in Zwolle namelijk gebouwen gesloopt, die van meer nostalgische en cultuurhistorische waarde waren, waarvan het Gouverneurshuis één van de bekendsten is. En die sloopreden destijds had allemaal met geld te maken.


  ⚠️ Meld

 22. @Mik, rare redenatie, omdat andere gebouwen met meer nostalgische en cultureel waarde zijn gesneuveld moet dit gebouw er ook aan geloven. Ik zou het eerder omdraaien, omdat er in Zwolle gebouwen zijn verloren met veel nostalgische en culturele waarde mag er best moeite gedaan worden om dit te voorkomen (mits realistisch).


  ⚠️ Meld

 23. @Nummer12

  Niets raars aan. Laat ik het maar zo zeggen; Ik vind het een lelijk gebouw en past niet in het landschap. Het gouverneurshuis was een heel mooi gebouw dat wel in het historische stadse landschap paste, maar toch is gesloopt.


  ⚠️ Meld

 24. Prachtig gebouw wat ik zeker zal gaan missen. 12,5 jaar vanuit mijn zolderraam tegen de centrale aan gekeken. En vanaf mijn flat in Holtenbroek kan ik de centrale zelfs zien. Ooit een keer met een spreekbeurt binnen geweest en ik hoop er voor de sloop nog een keer te kunnen kijken.

  Zou geweldig zijn als ze er een indoor en outdoor adventure center van hadden gemaakt bv. Klimmuur op de schoorsteen, naar beneden tokkelen van de schoorsteen, kanoën op de IJssel, bungeejump, indoor klimhal, kartbaan, restaurant op het dak met uitzicht op de IJssel, paintbal, lasergame… noem het maar op. Zou ik het geld hebben gehad dan zou ik het proberen!

  Engie zal er wel meer zonnepanelen en windmolens neer willen zetten. Nou geef mij maar dan die mooie oude centrale.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.