Sociale recherche spoort bijstandsfraude op

Zwolle – De sociale recherche heeft afgelopen kwartaal € 241.284,- aan bijstandsfraude opgespoord. Van 47 mensen is de uitkering stopgezet omdat zij niet eerlijk waren over hun woonsituatie. Verschillende inwoners verzwegen inkomsten naast hun uitkering te hebben. Zij fraudeerden voor in totaal € 22.821,-. Twee inwoners fraudeerden voor zo’n hoog bedrag dat zij zich voor de rechter moeten verantwoorden.

In veel gevallen van uitkeringsfraude blijkt de juiste woonsituatie niet doorgegeven aan de gemeente. Dat was ook het geval van een tweetal dat op papier beweerde sinds 2012 elk op een apart adres te wonen. In de praktijk woonde het stel samen, waardoor ze ruim € 53.000,- ten onrechte aan bijstand ontvingen. Dit bedrag wordt van beide personen teruggevorderd.

Een derde stel viel door de mand toen bleek dat zij inkomsten uit werk hadden verzwegen. Zij moeten ruim € 22.000,- terugbetalen aan de gemeente. Ook een Zwolse vrouw had niet doorgegeven dat zij inkomsten naast haar uitkering had. Door bestandskoppeling kwam de fraude aan het licht. Zij moet ruim € 18.000,- terugbetalen.

Bewust of onbewust geven inwoners soms verkeerde informatie door aan de gemeente. Het opsporen van misbruik van bijstand is belangrijk voor het behouden van draagvlak van deze sociale voorziening. Daarom zet de gemeente Zwolle alle mogelijke middelen in om bijstandsfraude op te sporen.

Zodoende heeft de sociale recherche in 2015 € 691.388,- aan fraude opgespoord. Van 189 Zwollenaren is de bijstandsuitkering stopgezet vanwege fraude. In totaal 187 personen hadden inkomsten uit werk verzwegen, 69 personen waren niet eerlijk over hun woonsituatie.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Fraude opsporen; altijd goed. Helemaal als er onterecht van gemeenschapsgeld wordt geprofiteerd. Wanneer zal er trouwens eens serieus op zwart-werkers worden gejaagd. Hun ontduiken belastingen; geld dat ons allen toekomt.


    ⚠️ Meld

  2. Hartstikke top. Er was in Zwolle Zuid een gezin, waarvan de vrouw een WAO uitkering kreeg en haar partner een sociale dienstuitkering. Die partner verbloemde het samenwonen door ergens in diezelfde buurt een paar straten verderop een kamertje te huren waar hij zogenaamd zou wonen. Buiten die uitkering verdiende hij zwart bij door te handelen. Dus ze genoten van drie onterechte vormen van inkomsten.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.