20 extra camera’s in Zwolle voor Koningsdag

Zwolle – Op 27 april viert de Koninklijke Familie Koningsdag 2016 in Zwolle. Een bezoek dat zorgt voor omvangrijke veiligheidsmaatregelen in de stad. Zo hebben de gemeente Zwolle en de Stichting I-watch het camerasysteem in de binnenstad uitgebreid met 20 extra camera’s. Bandbreedtebeperkingen zorgden ervoor dat er gezocht werd naar betere verbindingen. Men kwam uit bij NDIX.

“De camera’s in de binnenstad van Zwolle waren via een straalverbinding verbonden met onze centrale video-meldkamer”, licht Ronald Memelink, directeur van I-watch toe. “Door de toegenomen bandbreedtebehoefte besloten we over te stappen naar een glasvezelverbinding en de betrouwbaarheid van ons netwerk te vergroten door een ring aan te leggen. We werken al lang samen met NDIX en hebben onze vraag bij hen neergelegd. Ze zijn slagvaardig en flexibel en waren in staat op zeer korte termijn glasvezelverbindingen voor ons te realiseren. Eén telefoontje was voldoende om te horen of onze wensen mogelijk waren.”

Dennis Snijder, manager verkoop bij NDIX: “We hadden slechts een maand de tijd om de verbindingen te realiseren. Voor glasvezelbegrippen een enorm kort tijdsbestek, zeker in een oude binnenstad zoals in Zwolle. Maar in samenwerking met onze partners Eurofiber en Siers Telecom en met ondersteuning van de gemeente Zwolle is het gelukt om de glasvezelverbindingen op tijd op te leveren voor Koningsdag.”
 
De gemeente Zwolle heeft er tegelijkertijd ook voor gekozen om een glasvezelverbinding tussen het stadhuis en het provinciehuis af te nemen. Deze stond al langer op het verlanglijstje om extra redundantie in hun interne netwerk op te bouwen. De gemeente en provincie kunnen nu beschikken over een glasvezelring tussen provinciehuis, stadskantoor en stadhuis in Zwolle.
 
Over NDIX
NDIX verbindt bedrijventerreinen, bedrijfslocaties en datacenters met elkaar en levert dataverbindingen tussen al deze locaties. Dit zijn veilige en kosteneffectieve verbindingen in Nederland, Duitsland en andere delen van Europa. De verbindingen worden 24/7 beheerd en gemonitord door de technische afdeling van NDIX. Er zijn inmiddels meer dan 1500 organisaties en instellingen aangesloten. Zij wisselen via het NDIX-netwerk verkeer uit en kopen en verkopen ICT-diensten op de digitale marktplaats. Daar is een breed scala aan zakelijke ICT-diensten beschikbaar, van internet, televisie en telefoon tot clouddiensten en specifieke diensten voor zorg- en onderwijsinstellingen.
 
Over I-watch
I-watch is een non-profit stichting gericht op de publiekprivate samenwerking op het gebied van veiligheid. I-watch verzorgt 24×7 cameratoezicht in binnensteden, bedrijventerreinen, winkelgebieden, hotspotlocaties, parkeer- en evenemententerreinen. Dit wordt georganiseerd vanuit de Toezichtruimte Noord- en Oost-Nederland in Zwolle. Daar werken politie, overheid en bedrijfsleven samen met het doel de veiligheid van burgers en bedrijven te vergroten en verstoorders van de openbare orde en verdachten van strafbare feiten op te sporen.

Artikel delen:
Reacties 41
 1. Bericht door aja, op 22 april 2016 13:02
  Hoe zit het met de privacy? Ik ben niet blij met kamera’s die mij overal kunnen zien ook al heb ik niets te verbergen!.

  Tot je overvallen wordt en de daders perfect in beeld zijn dankzij de camera’s. Dan ben je er wel blij mee.
  De discussie van privacy hebben we nu wel gehad dacht ik.


  ⚠️ Meld

 2. @aja

  Er staan al jaren meer camera’s verborgen opgesteld in het centrum van Zwolle dan jij denkt. Ik werd jarenlang geleden hierover geïnterviewd op straat (Melkmarkt) wat ik er van vond destijds. En ik zei; Zelf heb ik niets te verbergen en als het voor de algemene openbare veiligheid gaat waar de burger baat bij heeft, dan vind ik het prima.


  ⚠️ Meld

 3. heerlijk altijd die privacy praat, waar je ook bent of loopt op straat, privacy is er zodra je de deur uitloopt echt niet meer.

  zoals hier boven ook al is gezegd, er hangen al jaren camera’s in de(elke) stad, en gelukkig maar, ik zie regelmatig op tv hoe handig het is dat ze er hangen.
  (Al hoewel sommige beelden overkomen als of er met een aardappel is gefilmd)


  ⚠️ Meld

 4. @Mik, kun je hieronder even een kopie van je paspoort en id kaart plaatsen? Doe ook maar meteen even je iban nummer en je adres met postcode er bij. Als je toch niks te verbergen hebt….

  Bah wat een dooddoener is dat, walgelijk.

  OT: Ik ben fel tegen overmatig cameratoezicht. Voor zo’n belangrijke dag als koningsdag kan ik me een beetje indenken dat het nodig is maar ik gok dat het alleen maar wordt gebruikt om baldadige jongeren aan te houden die hun bekertje bier op de grond hebben gegooid en dergelijke


  ⚠️ Meld

 5. Prima zaak. Kijk eens naar een programma als “de Meldkamer”, dan zie je gelijk dat camera’s effectief zijn bij het direct opsporen en aanhoudingen bij misdrijven. Gedraag je gewoon dan is er niks aan de hand.


  ⚠️ Meld

 6. @Zuidski.1

  Tja gelukkig deelt hier niet iedereen jouw mening op dit punt en daar ben ik heel blij om. Veiligheid gaat voor alles. Of maak jij misschien wel eens deel uit van diegenen, die juist wel geregistreerd worden op de camera wegens bepaalde delicten en dat vervolgens weer tot bepaalde frustraties leiden van jouw kant?


  ⚠️ Meld

 7. mensen mensen toch waarom hebben we dit ooit goedgevonden, kost 6000000 hoorde ik van raadsleden van SP. overal lantaren weg geen fietsen meer en iedereen straks 1000 keer gefouilerd. Dat is toch niks


  ⚠️ Meld

 8. @Mik

  Gelukkig mag iedereen hier zijn mening vrij verkondigen inderdaad. Ik ben van mening dat meer blauw op straat beter werkt dan cameratoezicht.

  Ja, ik heb genoeg te verbergen! Maakt mij dat verdacht? Nee. Verder heb ik nu niet zo’n zin om verder in te gaan op je reactie en vraag, dat is hier niet van toepassing. Ik hoef zelf gewoon niet gefilmd te worden. Hoe vaak hebben de camerabeelden in Zwolle (dus niet met andere nieuwsfeitjes aankomen) nou geleid tot het oplossen van een moordzaak, mishandeling of overval? Juist. Overigens mijd ik de binnenstad en alles er omheen op koningsdag, word nu al moe als ik aan al die drukte moet denken 🙂


  ⚠️ Meld

 9. Bericht door Mik, op 22 april 2016 17:52

  @Zuidski.1

  Tja gelukkig deelt hier niet iedereen jouw mening op dit punt en daar ben ik heel blij om. Veiligheid gaat voor alles. Of maak jij misschien wel eens deel uit van diegenen, die juist wel geregistreerd worden op de camera wegens bepaalde delicten en dat vervolgens weer tot bepaalde frustraties leiden van jouw kant?

  Ik ben ook van mening dat ik niets te verbergen heb en ik vind ook dat 1 opgeloste misdaad minstens 10 loze opnames rechtvaardigt.
  Toch is het ook wel leuk om de insteek van Zuidski af en toe goed te lezen. Hij weet de andere kant wel leuk te belichten en op een manier waarop je er toch over na gaat denken 😉


  ⚠️ Meld

 10. Of je iets te verbergen hebt of niet is niet het punt. De overheid heeft niks te zoeken. Algemeen gesproken. Dit is een bijzondere situatie.


  ⚠️ Meld

 11. De privacy vraag is erg goed en moet zelfs gesteld worden. Camera’s zijn prima hulp bij oplossen/aanpakken van misstanden natuurlijk. Maar wat de waarborgen voor de privacy van onschuldigen is, dat moet ten eerste vastgelegd zijn, het moet controleerbaar zijn en gecontroleerd worden.

  Wat gebeurt er met de beelden waarop niets onrechtmatig gebeurt?
  Hoe lang worden die bewaard?
  Worden ze bekeken door 1 of meer mensen en hebben die een geheimhoudingsverklaring ondertekend?
  Is het technisch onmogelijk gemaakt de beelden uit de observatieruimte mee te nemen? Geen usb sticks, geen onbeveiligde internet verbinding.
  Mogen de mensen die daar zitten hun mobiel bij zich hebben (zouden ze de beelden alsnog kunnen filmen)?
  Wordt het naleven van de geheimhouding en afscherming door een derde, onafhankelijke partij gecontroleerd en gecertificeerd, zo ja hoe en hoe vaak?

  Ik lees hier nergens iets over. Een non-profit organisatie met een prachtige naam die het goed zou doen in een boek van George Orwell kan ongestoord zijn gang gaan en die organisatie die de onschuldige burgers controleert wordt zelf niet gecontroleerd, of legt daarover in ieder geval geen verantwoording af op een plaats waar ik dat kan zien.

  Zorgelijk.


  ⚠️ Meld

 12. MartinV verwoordt precies wat ik aan het typen was! Dankje voor je input 🙂

  Ook ik ben bang dat de Orwelliaanse route waar we al enkele jaren op afstevenen alleen maar voorzien gaat worden van meer en meer controle welke uitgevoerd wordt door een apparaat waar de burger geen zicht op heeft. Alles onder de noemer ’terrorisme & kp’ en ‘ik heb niks te verbergen’.

  Zeer zorgelijk.


  ⚠️ Meld

 13. En dat ik mij er zorgen om maak heeft niks te maken met aluhoedje geneuzel. Het wegkijken wat 95% van Nederland doet is juist erg.


  ⚠️ Meld

 14. Beste John van Boven,

  Dat was toen er nog een stuk of 40 minder camera’s hingen en er qua dataopslag nog wat striktere regels golden inderdaad


  ⚠️ Meld

 15. Als je dan zo tegen camera’s bent ga dan ook maar geen enkele supermarkt meer in want daar wordt je ook van voor naar achteren, weer naar voren en van links naar rechts gefilmd 🙂


  ⚠️ Meld

 16. @Zuidski.1

  Blij dat er camera’s hangen die een functie hebben. En ja mensen die dit bedacht hebben bij de overheid komen zelf ook in beeld en hebben daar ook geen problemen mee. Of kom jij misschien op plekken waar je op dat moment niets te zoeken had? En net wat @Yvon zegt, ga dan ook nooit meer boodschappen doen in winkels, want daar hangen ze ook. En heb jij ooit wel eens stilgestaan wanneer jij pint bij een geldautomaat, dat jij ook wordt gefilmd? En verder zodra jij iets pint bij een winkel registreert jouw bank persoonlijke gegevens zoals; De plaats waar jij iets hebt gekocht, de winkel waar jij iets hebt gekocht, het tijdstip wanneer jij iets hebt gekocht, de datum wanneer jij iets hebt gekocht en misschien meer data dan jij op jouw bankafschrift kan lezen. Moet dit pin systeem ter wille van jouw privacy dan ook maar worden afgeschaft volgens jou?


  ⚠️ Meld

 17. Rare discussie met een veregaande enorme dooddoener; “het is overal!”. Het lijkt me juist onwenselijk dat alles maar gefilmd en geregistreerd wordt en dat heeft niets te maken met iets te verbergen hebben of niet. Nu kun je allang niet meer weten wat er precies van je geregistreerd staat. Kan dit kwaad? Misschien, als de info misbruikt wordt voor bijv. commerciële doeleinden waardoor je lastig gevallen wordt met gerichte reclame. (Online al zeer sterk aanwezig). Ook is niet inzichtelijk wie er bij de info kan en waarvoor. Al met al veel onzekerheden waardoor ik liever heb dat het niet zou gebeuren.

  Al dit filmen en registreren is er langzaam in geslopen in het kader van de dooddoener veiligheid. Steeds een beetje meer zodat het niet zo erg lijkt. Figuren als Mik zijn al perfect gebrainwashed, triest eng en in mijn ogen zeer onwenselijk!


  ⚠️ Meld

 18. @Zwolfje

  Nou vertel ons, wat ga jij er allemaal aan doen om dit te veranderen? Niet meer door de straat lopen? Niet meer winkelen? Niet meer pinnen? Ik ben namelijk reuze benieuwd naar jouw oplossing.  ⚠️ Meld

 19. En wat te denken van al die gevallen waar gewoon voor de fun gefilmd wordt? Of uit privé belang? Daar is veel minder controle op!

  De dash cams die als warme broodjes over de toonbank gaan. De burger die overal in en om het huis camera’s heeft hangen en daarmee niet alleen eigen erf bewaakt en in de gaten houdt, maar ook alles wat er omheen gebeurt.

  Daar zijn allemaal geen bewaartermijnen voor geregeld. En als het eenmaal op internet komt staat het er ook op…


  ⚠️ Meld

 20. @Plantje

  En dan te bedenken dat jij en ik door burgers gefilmd worden met b.v. gsm cameraatjes, pen cameraatjes, horloge cameraatjes, bril cameraatjes etc. zonder dat wij er bewust van zijn. Alles wordt door heel veel mensen hoe dan ook gefilmd of je nu de Overheid bent of de burger. Tja wat gebeurt er met de door burgers en Overheid stiekem gefilmde beelden? Alles met alles zorgt de ontwikkeling in de technologie ervoor, dat wij er helemaal niets aan kunnen doen. Weerstand leveren aan dit gene heeft geen enkel nut. Wen er maar aan @Zwolfje/Zuidski, dat is de beste oplossing. En de eerste auto in Nederland was ook wel heel erg eng voor heel veel mensen.


  ⚠️ Meld

 21. @Mik,. Je praat als een kip zonder kop en maakt vergelijkingen die echt kant nog wal raken. De eerste auto…tjonge wat een domme praat. Daarnaast gebruik je majesteitelijk meervoud om je gebrabbel kracht bij te zetten maar valt dik door de mand. Ik zeg geen oplossing te hebben maar geef aan dat het onwenselijk en eng is. Deze hele toestand is allang niet meer terug te draaien maar daarom hoef je dit nog niet voor zoete koek te vreten zoals jiij!!


  ⚠️ Meld

 22. @Zwolfje

  Nou zo grof gebekt zoals je nu reageert, moet je ook maar eens met jouw beide beentjes in de realiteit gaan staan i.p.v. angstig op thema’s van de moderne tijd te reageren waarin je spookbeelden ziet die er niet zijn.


  ⚠️ Meld

 23. Zwak Wolfje, als je geen argumenten meer hebt, om op de man de spelen.

  On-topic: de 20 extra camera’s zijn tijdelijk. Die worden donderdag weer naar beneden gehaald. Maak je niet te druk.


  ⚠️ Meld

 24. @Zwolfje

  Leuke reactie van jouw kant. Jouw ontkenningsfase vind ik wel begrijpelijk. Het zal allemaal wel goed komen. Een kwestie van gewenning dat tijd nodig heeft.


  ⚠️ Meld

 25. Ontkenning? Gewenning? Allemaal aannames en verkeerde interpretaties zoals je steeds doet. Typerend! Maar je bedoelt goed gelovig, gebrainwashed en gemanipuleerd als jij? Nee, dat went nooit voor een vrijdenker en ondernemer. Voor jou, als onderdaan, loonslaaf en meeloper vast een stuk gemakkelijker. (Ook aanname maar ik zit er vast niet ver naast)Welterusten verder.


  ⚠️ Meld

 26. Hallo met adrie

  ik vindt het niet zo lruk dat jullie zo veel op elkar in hakken jullir verschilen van mening niet erg zo lelijk doen wel erg ik wil liever ook biet op de camera maar ja dat is demo cratie gewoon even aardig doen hoor


  ⚠️ Meld

 27. @Zwolfje ofwel @Zuidski1

  Hoe triest maar ook heel grappig is deze opmerking van jou:

  “Nee, dat went nooit voor een vrijdenker en ondernemer. Voor jou, als onderdaan, loonslaaf en meeloper vast een stuk gemakkelijker.”

  Leuk deze uitspraak terwijl jij niet eens weet wie ik ben, maar dat geeft niet. Ik neem jouw beperkingen in het gene ook niet kwalijk, omdat jij daar ook niets aan kan doen.  ⚠️ Meld

 28. Mik, zoals ik al zei. Ik reageer niet meer op je. Dat je me dan met Zwolfje verwart (die ook legitieme punten aanhaalt overigens) zegt genoeg over jou.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.